BPAP S İle BPAP ST Cihazlarının Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bpap%20S%20%C4%B0le%20Bpap%20St%20Cihazlar%C4%B1n%C4%B1n%20Aras%C4%B1ndaki%20Farklar%20Nelerdir

Günümüzde Koah, Uyku apnesi gibi solunum hastalıkları çeşitleri günden güne çoğalma göstermektedir. Bu gibi solunum hastalığı yaşayan hastalar, özellikle uykudaki oksijen alış verişin de düzensizlik ve zorlanma yaşarlar. Bu sebeple, vücudun oksijen alışverişini sağlamak için bazı cihazlar kullanılır. Bu cihazlar arasında BPAP adlı cihaz sayesinde hastanın nefes alma fonksiyonları düzenlenir.

Bu cihazların bazıları akciğer görevi görür. Bazı cihazlar ise, havadaki oksijeni ayrıştırır. BPAP cihazları yardımcı cihazlardır. Hastalığın ilerlemesini engellemek için bu cihazlar kesinlikle doğru şekilde kullanılmalıdır. Hangi cihazın kullanılacağı doktor tarafından hastalığın derecesine göre karar verilir.

PAP cihazları, cpap denilen; havayı arttırılmış basınç ile ileten cihaza alternatif olarak üretilmiştir. BPAP cihazları sabit basınçlı cihazlar olup, yüksek basınca karşı nefes veremeyen hastalar için kullanılır. Yani solunumun hastalık derecesine göre basıncı sabitler. BPAP cihazları BPAP S ve BPAP ST adı altında kendi içinde ikiye ayrılır.

BPAP S VE BPAP ST ARASINDAKİ FARKLAR

Her iki cihazda oksijen tüpü ve oksijen konsantratörleri ile birlikte kullanılır. BPAP S sabit basınçlı cihazlardır. Maske ile kullanımı sağlanır. Kişi nefes alırken ve verirken farklı basınç uygular ve bu sayede solunum yollarında farklı basınçlardan faydalanılır. BPAP cihazı koah, kronik solunum yetmezliği, astım gibi hastalıklarda evde veya hastanede kullanılır. BPAP S cihazı kullanılan hastaların solunumları düzensizdir. Eğer BPAP S cihazı ile sorun giderilemiyorsa BPAP ST cihazı devreye girer.

Daha yüksek basınçta tedavi gerektiren solunum hastalıklarında BPAP ST cihazı kullanılır. Hasta eğer spontan solunum ve tetikleme gücü yeterli değilse ve uyku ile ilişkili olan bir akciğer hastalığı mevcutsa ST serisine ihtiyaç vardır. BPAP S ve BPAP ST cihazları amaç ve özellik bakımında hemen hemen aynıdır. İkiside poztif yönde hava yolu üretir ve iki kademelidir. Fakat, ST spontan solunumun azalmasına izin vermez.

Bunun nedeni ise, I/E ve frekans parametrelerinin ayarlanabilir özelliğe sahip olmasıdır. Kişi nefes alırken ve verirken farklı basınçlarda bu eylemi yapar. BPAP ST, bu farklılıklara göre basınç uygular. BPAP S ile en önemli farkı budur. S cihazı sabit basınçlı, ST cihazı ayarlanabilir basınçlıdır.

Uyku ile ilgili teşhis ve tedavileri ve tedavilerde kullanılan cihazları okudukça en son gitiğim dr. tarafndan yapılan titrasyon sonucu bana reçete edilen bipapst cihazını kullanmamın doğru olmayacağına dair şüphelerim gittikçe artıyor. Yanlış cihaz ve bu cihazı da isabetsiz ayarlarla kullandığım kanaati taşıyorum.Durumu ilgili bu cihazı veren son doktora mesajlarla anlatmama rağmen’’ işlerinin fazla olduğunu ve hastalara vakit harcayamayacağını’’ bildirdi.Bu durumda ne yapmam gerektiğini bilemiyorum.