Göğüs apsesi, Göğüste ağrı ve nem birikiminden ötürü oluşan bir şiştir. Çoğal apseler cilt tabakasının hemen altında bulunur. Göğüs absesi, özellikle 18 ila 50 yaşları arasındaki kadınlar, özellikle de emziren anneler tarafından görülür. Genellikle göğüs apsesi mastitisin bir komplikasyonu olarak da görülebilir .
Göğüs abselerinden mustarip olan emzikli annelere bebeklerini emzirmeye devam etmeleri önerilir. Doktor meme apselerinden etkilenen göğüs sütünü çıkarmak için meme pompası kullanımını önerebilir.
Göğüs absesinin belirtileri
-
Yüksek ateş
-
Kızarıklık.
-
Sağlıksız hissetme durumu
-
Apse çevresindeki cildin yukarı gitmesi.
Göğüs absesinin nedenleri
Bağışıklık sistemi, beyaz kan hücrelerini bakterilere saldırmak için enfekte vücut bölümlerine bulaştırır. Bu beyaz kan hücresi hücumu, enfekte bakterilerdeki vücut dokularının ölmesine neden olarak, küçük boşluklu ceplere neden olur. Ortaya çıkan toprak, ölü vücut dokuları, beyaz kan hücreleri ve bakterilerin karışımıdır. Enfeksiyon devam ederse, absenin topakları büyüyebilir ve daha acılaşabilir.
İki çeşit meme apsesi vardır:
Emzirme (emzirme). Göğsün kenarlarında, genellikle tepede oluşturulur.
Hemşirelik dışı apseler (emzirme hariç). Genellikle areola etrafında (meme başlarının etrafında koyu renkli parçalar) veya memenin alt kısmı görülür.
Göğüs apsesinin teşhisi
Göğüs absesi şüphesi olan hastaları teşhis etmek için doktorların yaptığı ilk adım, gövde üzerinde fizik muayene yapmaktır. Fizik muayene sonuçları teşhisini hala teyit edemezse ultrason ile kontrol edilebilir .
Göğüs apsesinin tedavisi
Göğüs abse vakalarının çoğu memenin iltihabı olan mastitle tetiklenir. Mastitis tedavisinde çoğu doktor antibiyotik reçete eder.
inflamasyon zaten abse olduğunda, antibiyotik tedavisine ilave olarak, iltihap da ultrason ile veya apse (insizyon ve drenaj) gelen irin çıkarmak için bir insizyon yapılıp, destekli topaklar sıkışmış bir şırınga ile kaldırılır.