Whatapp Kullanımının Hukuki ve Teknik Olarak Değerlendirilmesi 19.01.2021

Son günlerde gelişen WhatsApp sözleşmesinin yaratabileceği güvenlik açığı konusu hakkındaki gündem ve çeşitli söylentilerle ilintili olarak Tümdef Avukatımız ve Tümdef Bilişim Servis Hizmet sağlayıcımız ile yaptığımız mütalaa sonucunda ulaştığımız bilgiler “WhatsApp kullanımının geçmişte olduğu gibi bu değişiklikten sonra da aynı şekilde, “aynı oranda” riskli olduğu, geçmişten bugüne aslında pratik anlamda önemli bir değişiklik olmadığı” yönündedir.

Hukuki tarafından yorumu ; öncelikle, sadece WhatsApp değil diğer tüm uygulamaların veri güvenliğini tam olarak sağlamadığını bilmemiz gerekmektedir. WhatsApp Gizlilik İlkesi’nde değişikliğe giderek Türkiye’de yaşayan kullanıcılarına Gizlilik İlkesi’nin kabul edilmesini şart koştuğu için gündeme gelmiştir. Gizlilik ilkesini kabul ederek uygulamayı kullananların telefon numarası, profil fotoğrafı, durum bilgisi, hikâye paylaşımları, aynı zamanda telefon rehberi, konuşulan kişilerin kaydı, uygulamayı kullanma süresi gibi verilerini WhatsApp ve dolayısıyla sahibi olan Facebook işleyebilecek. Ancak Gizlilik İlkesi’nde yapılan değişiklik, kişilerin kendi aralarında yapmış olduğu mesajlaşmaları, gönderilen fotoğrafları, videoları WhatsApp’ın veya Facebook’un görebileceği, depolayacağı anlamına gelmemektedir.Buradaki temel sorun Gizlilik İlkesi’ne onay vermenin zorunlu tutulmasıdır. KVKK’na göre kullanıcılara böyle bir zorunluluk getirilemez. İşin bu boyutuyla KVK Kurulu gerekli incelemeyi yapmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan WhatsApp kullanıcılarını yerli ve milli olarak geliştirilen BiP ve Dedi’ye geçmeye çağırması bir tavsiye niteliğindedir. Herhangi bir zorunluluk söz konusu değildir.

WhatsApp uygulamasını kullanmak kişisel bir karardır. Bu uygulamayı kullanıp kullanmamaya kişiler kendileri karar vermektedir.

Aynı anda birden fazla uygulama kullanmanın önünde hiçbir engel bulunmadığından dolayı Kamu kurumlarında farklı uygulamalar üzerinden oluşturulan gruplara da katılmak mümkündür.

Teknik/Bilişim tarafından yorumu ; İnternet de hiçbir işlem %100 güvenli değildir. Fakat bazı kurumlar bazı konularda bizlere taahhüt verirler. (Gmail Microsoft Twitter gibi). Buralarda yaptığımız hareketlerimiz bu sunucularda mevcuttur. Örneğin alışveriş yaptığımız internet siteleri, hangi ürün gruplarından satın alım yaptığımız, nerede bulunduğumuz hangi banka ile çalıştığımız en çok kiminle konuştuğumuz ,kültürel , siyasi sanat spor tercihlerimiz ve eğilimlerimiz hepsi parça parça da olsa sunucularda mevcuttur. WhatsApp kullanımının geçmişte olduğu gibi bu değişiklikten sonra da aynı şekilde, “aynı oranda” riskli olduğu, geçmişten bugüne aslında pratik anlamda önemli bir değişiklik olmamıştır.

Ekte bulabileceğiniz tablo internet de çok defa paylaşılan veri tablosudur.

Sayı No 2021-31 Whats app kullanımı hukuki Teknik değerlendirilmesi hk duyurudur 18.01.2021.docx (219 KB)

Sayı No 2021-31EK 1 whatsapp ve diğer aplikasyon veriler hakkında tablo.pdf (65.6 KB)