Acil Sağlık Hizmetleri İle İlgili Sık Sorulan Sorular ve Cevapları 6

595603

Soru:

TEKAVUT sandığına bağlı olan kişinin doğumu başladı, acilden giriş yapıldı ve sezaryen ile doğum yaptı. 11 gün yoğun bakımda (kuvezde )kaldı ve tutar olarak 20.000 TL istendi SGK tarafından ne kadarı karşılanıyor 0-18 yaş altına kayıt olması halinde geriye dönük olarak işlem yapılabilir mi?

Cevap:

Kişinin GSS’li olup olmadığı bilinmediğinden işlem yapılamamaktadır (tekavut sandığından ne demek istediği anlaşılmamıştır). Kişi GSS’li ise hastanenin bulunduğu SGK İl Müdürlüğü’ne konunun aktarılması gerekmektedir. Kişi GSS’li değilse kurumca yapılacak bir işlem bulunmadığından başvuru sahibinin Sağlık Bakanlığı’na yönlendirilmesi uygun olacaktır. Diğer yandan GSS’li değillerse geriye dönük 0-18 yaş üzerinden işlem yapılması mümkün değildir.

Soru:

16/02/2011 tarih sabah 14:00 civarlarında hiçbir sosyal güvencesi olmayan anneannem evde aniden düşerek kafasını çarptı ve acil olarak Hastaneye götürdük hastanede tomografi çekildi, kafasına dikiş atıldı. Bunun karşılığında 600 TL ücret aldılar ancak hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve acil olarak hastaneye giden hastalardan ücret alınmaması gerekiyor. Bu yüzden hastaneden şikayetçiyim.

Cevap:

Kişi GSS li olmadığından dolayı kurumumuzca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.Ancak Başbakanlığın acil haller genelgesi gereği kişiden ücret alınmaması gerektiğinden başvuru sahibinin şikayetiyle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’na yönlendirilmesi uygun olacaktır

Soru:

Hastaneye 23.12.2010 tarihinde acilden giriş yaptık. Sigortamız olmadığı için röntgen parası olarak 53.40 TL alındı. Acilden giriş yapmamıza rağmen alınan bu ücret yasal mıdır?

Cevap:

GSS’li olmayan kişiler için sağlık hizmet sunucularınca verilen hizmetlerle ilgili kurumca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır. Acil serviste GSS’li olamayan kişilerden ücret alınması hususundaki şikayet merci Sağlık Bakanlığı’dır. Kişi anılan bakanlığa yönlendirilmelidir

Soru:

13.02.2011 tarihinde hastaneye gittik. Pazar günü ve acilden girdik. Hiçbir sosyal güvence yok. Taahhütname imzalatıldı, 15 TL tutar dediler muayene ücreti olarak. 14.02.2011 tarihinde sorduğunda 22 TL ücret olduğunu öğrendi. Hastaneden şikayetçiyim.

Cevap:

Kişinin herhangi bir sosyal güvencesi olmadığı anlaşıldığından kurumca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır. Ancak Başbakanlığın acil haller genelgesine göre hastadan herhangi bir ücret alınmaması gerektiği bilinmektedir. Kişinin şikayetiyle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’na yönlendirilmesi uygun olacaktır.

Soru:

112 ile devlet hastanesi acile götürdük. Yer olmadığı için başka Acil Servisine yönlendirildik. Acil girişi olmasına rağmen bizden ücret istediler şikayet etmek istiyorum. Hiçbir sosyal güvencesi yok şikayet etmek istiyor. Bilgilerim gizli kalsın.

Cevap:

Hiç bir sosyal güvencesi olmayan vatandaş için acil tedavi hizmet bedelinin alınmış olması konusundaki şikayet merci Sağlık Bakanlığı’dır. GSS’li olmadığı için kurumca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

Soru:

Adı geçen hastaneye iğne yaptırdık, 17 TL istediler, şikayetçiyim.

Cevap:

Enjeksiyon yaptırmak acil hal kapsamına girmemektedir. Kurumca acil kapsamına girmeyen hizmetlerden katılım payı alınmaktadır. Diğer yandan anılan hastane acil olarak görmediği bu hizmet için, Genel Cerrahi branşında kurumla da sözleşmesi olmadığından dolayı özel hasta statüsünde işlem yaptığı anlaşılmaktadır. Kurumca bu noktada yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

Soru:

Eşim diyaliz hastası. Aniden rahatsızlandı ve SGK ile anlaşması olmayan bir özel hastaneye yatırdık. Ağır bir hastalık oluştuğundan 3 aydır aynı hastanede diyalize giriyoruz. Başka bir hastaneye çıkaramadık. Şimdi devletin diyaliz hastaları için uyguladığı ödeme miktarını bize de uygulamasını istiyoruz.

Cevap:

5510 sayılı kanun ve SUT gereği Kurumla sözleşmeli olmayan bir hastanede tedavi bedelinin ödenmesinin koşulu vakanın acil hal kapsamına girmesidir. Eğer verilen tedavi acil hal kapsamına girmiyorsa ( tek başına diyaliz tedavileri acil hal kapsamında değerlendirilmez) Kurumca bedeli karşılanmaz. Eğer hasta acil durum nedeniyle hastaneye kaldırılıp yatırıldıysa ve yatış döneminde diyaliz tedavi görmesi gerektiyse konunun değerlendirilmesi için kişinin SGK İl Müdürlüğü’ne müracaatı önerilmelidir.