Ağız Kokusu Neden Olur ve Ağız Kokusunu Geçirme Yolları Nelerdir?

Ağız Kokusu Neden Olur ve Ağız Kokusunu Geçirme Yolları Nelerdir?

Günümüzün bunu itiraf etmeyen kişiler de dahil olmak üzere yaygın problemlerinden biri de ağız kokusudur. Kronik olmadığı sürece endişelenmeye gerek yoktur ancak kronikse de çok büyük bir tehlike arz etmeyebilir. Yoğun olarak daha ileriki yaşlarda gözükse de bu durum
gençler arasında da çok yayılmaya başlamıştır. Bazen ne yaparsanız yapın kurtulamadığınızı hisseder belki de önemli bir buluşmada utanç verici bir duruma düşmemek için derdinizi de yeteri kadar anlatamayabilirsiniz. Bazen ve genellikle de ağız kokunuzun olup olmadığını fark edemezsiniz ve bu sebeple istemeden de olsa çevrenize rahatsızlık verebilirsiniz. Böyle bir
durumla karşı karşıya gelmemek için arada sırada ağız kokunuzu kontrol etmek iyi bir fikir olabilir. Ne kadar ufak bir problem olarak görülse de ağız kokusu insanlarla iyi birer ilişki
kurmanız için de gereklidir. Örnek verirsek bir iş görüşmesindeyken ağız kokunuz karşıdakinin
dikkatini dağıtabilir ve sizin kendinizden ne şekilde bahsettiğinizi anlamayabilir bu sebeple de
iş için uygun olup olmadığınız konusunda sağlıklı fikir yürütemez. Farkında olmayarak maruz
kaldığınız bu ve benzeri hükümler geleceğiniz için görülen parlaklığa bir gölge düşürebilir.
Böylesine önemli bir durum olmadığı zamanlarda da ağız kokunuz günlük hayatınızda insanların sizden uzaklaşmasına sebep olabilir. Peki neden olur bu ağız kokusu hiç düşündünüz mü?

Ağız Kokusunun Sebepleri

Ağız kokusunun en yaygın sebeplerinden biri ağız bakterileridir. Günde dişlerinizi en az 2 kere
fırçalamanız gerekmektedir bunu unuttuğunuzda ağızda bakteri oluşumu artar. Aynı zamanda gün içerisinde yeterli su tüketimi yapmadığınızda veya ağzınızdaki tükürük salgılarınızı azaltacak ilaçlar kullandığınızda da ağızdaki bakterilerin oranı yükselişe geçer. Bu
sebeplerle oluşan ağız kokusunu geçirmek çok kolaydır. Bunlar dışında çürük bir dişe sahip
olmak veya ağızdaki dolgunu iltihaplanması sebebiyle oluşan ağız kokusunu geçiremediğinizi
fark edersiniz ve bu durum size zor anlar yaşatabilir. Ayrıca kronik bir ağız hastalığına sahipseniz de ağız kokunuzu geçirmede sıkıntı yaşayabilirsiniz. Son olarak da grip, nezle gibi hastalıklar ve ateşli rahatsızlıklar da vücut içerisinde bir savaş verdiği için bakteri oluşumunu
arttırır ve bu sebeple de ağzınız kokabilir. Ancak hastalığınızı atlattıktan sonrasında ağız
kokunuz yeniden eski haline döneceği için korkmaya gerek yoktur hatta ağız kokunuz sayesinde hastalığınızın da farkına varabilirsiniz.

Ağız Kokusunu Geçirme Yolları Nelerdir?

Ağız kokusuyla mücadele etmek sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Eğer ağız kokunuzun tıbbi
bir sıkıntısı olduğunu düşünüyorsanız bir diş hekimine gitmelisiniz. Onun dışında ağız kokusu için ufak tefek ipuçları vereyim size.

  • 1-Karanfil çiğnemek: Belki de en çok bilinen ama en ucuz ve etkili yöntemlerden biridir.

  • 2-Diş ipi kullanımı ile diş ve dil temizliği: Yoğun bir hijyene maruz kalmış bir ağız öyle kolay
    kolay kokmaz. Bu bakımı güne 2 kere yapmalısınız.

  • 3- Yoğurt yemek: Yoğurdun düzenli olarak kullanıldığında ağız kokusunu azalmak konusunda çok önemli olduğu saptanmıştır.

  • 4- Sık ve bol su içmek: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi vücut su ihtiyacını karşılayamadığında ağız kokusuna sebep oluyor.

  • 5-Sakız çiğnemek: İçerisinde çinko bulunduran sakızlar ağızdaki bakteriyel oluşumu önlemekte ve tükürük bezlerini çalıştırmada önemli rol oynar.

  • 6- Aç kalmamak: “Açlıktan ağzı kokuyor” deyimini hiç duydunuz mu? Aslında bilimsel bir gerçekten gelmektedir. Sabah uyandığınızda da ağzınızın kokmasının sebebi tüm gece bir şey yememiş olmanızdır.
    Bunlar dışında, sağlık sorunlarınızın, ki bu sağlık sorunları boğazınızda hatta midenizde bile olabilir, sebep olduğu ağız kokularınız için hastalıktan kurtulmanız doğal olarak da doktora gözükmeniz gerekmektedir.

Bunlar dışında, sağlık sorunlarınızın, ki bu sağlık sorunları boğazınızda hatta midenizde bile
olabilir, sebep olduğu ağız kokularınız için hastalıktan kurtulmanız doğal olarak da doktora gözükmeniz gerekmektedir.

Yazının PDF dosyasını indirin : Ağız Kokusu Neden Olur ve Ağız Kokusunu Geçirme Yolları.pdf (106.8 KB)

Ağız kokusuna sebep olan bir diğer nedenlerden biri de ağız kuruluğudur. Bunun için gün içinde bol bol su içilmesi gerekir.

Özellikle yatağa bağımlı hastalarda ağız bakımının yeterli yapılmadığı durumda, ağız kokusu oluşabiliyor. Hatta bu durum daha da ileri seviyelere çıkarak ağız içinde yaralara ve dişlerde çürümeye sebebiyet verebiliyor. Yatan hasta için ağız bakım setleri vardır. Düzenli olarak kullanımı sonucunda ağız kokusu da önlenebilir.