ALS Derneğinden Gökhan Arıkan'ın Evde Bakım Hizmetleriyle İlgili Bilgilendirmesi

Gökhan Arıkan [email protected]

29.12.2016

Merhaba Celil Bey,

Öncelikle iyi niyetli araştırma, çalışma ve paylaşımlarınızdan dolayı teşekkür ederiz.

Bildiğiniz gibi, Evde Bakım konusu sadece bizim hastalarımız değil geçici veya kalıcı şekilde bu duruma düşen bütün hastalar ve tabi ki aileleri için büyük zorluk ve zorunlu ihtiyaç oluyor.

Bu konuda hastaların ve ailelerin birkaç şekilde desteğe ihtiyaçları oluşuyor.

Bizlerde araştırıyoruz. Değişen yönetmelikler, kurumlar ve/veya yönetmelikler arasındaki çelişkiler,
bazı kurumlar veya sorumluların değişik şekilde uygulamaları, vs sebeplerle bilgi eksiği, çelişkileri veya güncellenme eksikliği olabiliyor.

Bu konularda devlet kurumlarıyla hatta ilgili kurumların üst kadroları ve makamlarıyla çalıştaylar düzenliyoruz, kongrelere katılımlar yapıyoruz yerlerinde ziyaretler yapıp hazırladığımız dosyaları sunuyoruz. Son olarak iki yıllık çalışmalarımızı sayısal verileriyle birlikte kitap şeklinde yayınladık, ilgili kurum ve kişilere gönderiyoruz.

Fakat ülkemiz koşullarında sonuç almak uzun sürüyor, sonuçlarda yeterli olmayabiliyor ancak biz çalışmaya devam ediyoruz.

Evde Bakım Hizmetleri ve Aile Hekimliği yönetmelikleri örtüşmüyor.

Evde Bakım Hizmetleri yönetmeliğinde Aile Hekimlerine bazı sorumluluklar yüklenmiş fakat Aile Hekimliği yönetmeliğinde evde ziyaret konusu bu şekilde değil.

Aile Hekimleri bazı durumlarda ziyaret yapıyorlar fakat bu rutin ziyaretler olmuyor ve Evde Bakım Hizmetleri birimlerinin olduğu yerlerde pek bu konuya girmiyorlar.

Evde Bakım Hizmetine ihtiyacı olan hastayı başvuru ve yönlendirme konusunda yardımcı oluyorlar. Aradaki koordinasyonu sağlıyorlarmış.

Fakat hastalarda Evde Bakım Hizmetleri birimini arayıp veya şubelerine gidip başvuruda bulunabiliyorlar.

Sizin paylaştığınız maddelerde Evde Bakım Hizmetleri yönetmeliğinden görevlendirmeler. (Evde fizyoterapi hizmeti verilmiyor.)

Tabi ki ekip, yetişmiş eleman, araç, malzeme, zaman gibi yetersizlikten dolayı genelde eksik kalıyor. Sosyal devletin vatandaşına vermesi gereken hizmetlerdendir.

Bizde hastalarımızı bu konuda aile hekimlerine ve ilgili telefonları aramaları konusunda yönlendiriyoruz. Hatta gerekirse “İl Sağlık Müdürlüğü binasındaki yerlerine gidebilirsiniz” şeklinde bilgilendiriyoruz.

Yazdığım çoğu konu sizinde bilginiz dahilindedir. Fakat ilginiz için teşekkür ederiz.

Ayrıca bilgi ve fikir paylaşımında bulunmak bizim içinde verimli olur.

iyi çalışmalar dileriz.

T. Gökhan Arıkan

ALS MNH DERNEĞİ İZMİR ŞUBESİ
Tel: (+90 232) 238 02 03
Huzur Mahallesi Mandalinlik Sokak
Orkide Apt. No:21 D:1 35320 Narlıdere – İZMİR

[email protected]

https://www.als.org.tr/