Alzheimer Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Alzheimer hastalığı toplumda en sık rastlanan demans çeşididir. Dolayısıyla bu hastalık hakkında birçok kulaktan dolma bilgi mevcuttur. İşte Alzheimer hastalığı ile ilgili yerleşmiş olan yanlış bilgiler ve doğruları.

Yanlış: Yaşlanan her kişi bir gün Alzheimer olacaktır.
Doğru: Yaşlanan kişilerin zaman zaman unutkanlık yaşaması normaldir. Örneğin anahtarları unutmak, yemeğin altını açık unutmak, yeni gidilen bir yerin yolunu şaşırmak gibi. Alzheimer hastalığında ise unutkanlığa eşlik eden birçok sorun bulunmaktadır. Becerilerde kayıp ve kişilik özelliklerinde değişimler söz konusudur.

Yanlış: Alzheimer hastalığı sadece yaşlılarda görülür.
Doğru: Cinsiyet ayrımı yapmaksızın her yaş diliminde görülebilir. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artmaktadır.

Yanlış: Alzheimer hastalığının tedavisi vardır.
Doğru: Alzheimer hastalığının tamamen tedavi edilmesi mümkün değildir. Özellikle erken ve orta evrede kullanılmak üzere hastalığın ilerleyişini yavaşlatma etkisine sahip ilaçlar mevcuttur; fakat semptomları geri çevirecek bir ilaç yoktur.

Yanlış: Grip aşıları, alüminyum tencerelerde pişen yemekler, diş dolguları Alzheimer hastalığına neden olur.
Doğru: Bilimsel olarak bu bilgilerin doğruluğunu gösteren bir kanıt bulunamamıştır.

Yanlış: Alzheimer olanlar hasta olduklarının farkında değildir.
Doğru: Alzheimer hastalarının birçoğu hastalığın ilk evrelerinde bir şeylerin ters gittiğini bilirler. Hastalık ilerledikçe farkındalık azalmaktadır.

Yanlış: Belirgin bir fark yaratmamışsa kullanılan ilaçlar birkaç hafta içinde kesilmelidir.
Doğru: Alzheimer tedavisinde kullanılan hafıza güçlendirici ilaçların gerçekten faydalı olup olmadığını anlamak için en az birkaç ay kullanmak gerekiyor.

Yanlış:: Havuç suyu kürü veya antioksidan meyveler Alzheimer hastalığını iyileştirici bir etkiye sahiptir.
Doğru: Nedeni tam olarak bilinmeyen ve tedavisi kesin olmayan hastalıklarda bu tarz besin maddelerini ya da takviyelerini deneyen kişiler bulunmaktadır; fakat bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamış bu takviyelerden mucizevi bir etki beklemek yanlıştır.

Yanlış: Tedaviden sonra bir iyileşme fark edilmemesi ilaçların işe yaramadığını gösterir.
Doğru: Tedavi edilmeyen Alzheimer hastalığı sürekli olarak kötüye gideceği için ilaç kullanırken herhangi bir değişiklik fark etmemek aslında iyi bir durumdur. Çünkü bu durum hastalığın ilerlemesine engel olunduğunu gösterir.

Yanlış: Alzheimer hastalığında kullanılan ilaçların yan etkileri çok fazla olduğu için bu ilaçları kullanmak yarar yerine zarar getirir.
Doğru: Günümüzde kullanılan ilaçların neredeyse tamamının yan etkileri vardır. Alzheimer için kullanılan ilaçlar hastalar tarafından iyi tolere edilmekte, yan etkiler çoğu zaman sorun yaratmamaktadır.

Yanlış: Ailemde Alzheimer hastası var. Ben de mutlaka Alzheimer olacağım.
Doğru: Hastalığın geçişi kuşaktan kuşağa çok net değildir. Genetik yatkınlık bulunmakla birlikte ailede Alzheimer hastasının bulunması diğer bireylerin hasta olma riskini çok fazla artırmaz.