Alzheimer Hastasının Yakınlarının Yapması Gerekenler Nelerdir?

image

Alzheimer düşünme ve bellek yeteneğini yavaş yavaş harap eden ilerleyici bir beyin hastalığıdır. 65 yaş üzerindeki insanların büyük bir bölümü Alzheimer riski taşımaktadır. Hastalığı tam olarak engellemenin bir yolu olmasa da etkilerini zayıflatmanın, hem hastanın hem de hasta yakınlarının hayatlarını kolaylaştırmanın bazı yolları vardır.

Notlarla yardımcı olun;

Hastalar uzak geçmiş çok ayrıntılı şekilde hatırlarken, yakın geçmişte yaşanan olayları hatırlamakta güçlük çeker. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde uzak geçmişte silinmeye başlar. Hastalığın başlangıç evrelerinde ortaya çıkmış olan bellek bozuklukları ile baş edebilmek için takvim, liste, not gibi hatırlatıcılar kullanılabilir. Ancak bu hatırlatıcılar hastalığın ilerleyen dönemlerinde işe yaramaz. Günlük aktiviteler rutin hale getirilerek bellek sorununun ortaya çıkması tehlikesi azaltılabilir. Depresif duyguları engelleyebilmek için eşya ve fotoğrafların üzerine notlar konulabilir.

Basit ve kısa cümleler ile iletişim kurun;

Alzheimer hastaları ile konuşulurken basit ve kısa cümleler kurulmalı, ses tonu son derece hafif ve nazik olmalıdır. Hastalarla orada yokmuş ya da çocuk gibi konuşulmamalıdır. Cevap verilmesi için süre tanınmalı ve cevaplama sırasında bölünmemelidir. Anlatmak istediklerini söylemeye çalışırken yavaş yavaş hatırlatmalar yapılabilir.

Aktivitelerde sinir krizlerine hazırlıklı olun;

Hastanın daha önce sahip olduğu yeteneklere uygun olarak hazırlanmış basit aktiviteleri yapması uygun olacaktır. Burada çok fazla beklenti içerisine girilmemelidir. Aktiviteleri desteklemek ve parçalar haline bölmek iyi olur. Öfke durumlarında nazik bir şekilde yardımcı olunmalıdır.

Kapıları kilitli tutun;

Hastayı güvende tutmak bakım sağlayan kişinin en önemli görevlerinden bir tanesidir. Bazen Alzheimer hastaları evden çıkmaya ve gezinmeye eğilim gösterir. Bu gibi durumlarda pek çok hasta kaybolabiliyor ve başına bir şey gelebiliyor. Bu nedenle kapılar kilitli tutulmalı ve alışık olunan kilit dışında ekstra bir kilit kullanılmalıdır. Tehlikeye sebep olabilecek eşyalar ortadan kaldırılmalıdır.

Kendi kendine giyinmesine olanak tanıyın;

Alzheimer hastası olan kişilerin giyinmesi çeşitli zorlukları bir araya getirmektedir. Giyilecek kıyafetin seçilmesi ve giyilmesi için olanak tanınmalıdır. Bunun için hasta cesaretlendirilmelidir. Böylelikle kendisini daha rahat hissedecek ve daha mutlu olacaktır.