Cildin üzerinde veya altnda oluşan soluk renkli bakterilere ve onun sonucunda oluşan şişliklere abse veya apse denmektedir. Apseler bakteriler üzerine oluşur ve rahatsız edici irinler ve saydam sıvılarla doludur, dokunarak hissetmek mümkündür. Halk dilinde çıban diye telafuz edilen apse türü ise kıl dibinde oluşan iltihaplanma sonucu ortaya çıkmaktadır.
Apseler Nerede oluşur?
Apseler bakterilerin oluştuğu her bölgede oluşabilirler. Buna ek olarak en çok görülen bölgeler şu şekilde sıralanabilir:
- Sırtımızın herhangi bir yerinde
- Genel olarak göz çevresi ve yanaklar olmak üzere yüz de.
- Çoğu zaman çürüyen dişlere yakın olan diş eti bölgesinde.
- Rektal bölgeler de
- Omuzlar da
- Kalça ve çevre bölgelerde
Apseler Nasıl Tedavi Edilir?
Apselerin ölümcül veya korkutucu zararları yoktur. Sadece yaşam kalitesini düşürür ve istenmeyen bölgelerde oluşursa moralmen ve piskolojikmen bir yıpratma yapabilir. Apseler genel olarak kendiliğinden iyileşir yada özel kremler veya basit, reçetesiz ilaçlarla giderilebilir.
Yukarıda yazanlar basit tür apseler için geçerli olanlardır. Tehlikeli ve ölümcül vakalarla sonuçlanan apselerde vardır ancak bunun görülme ihtimali çok düşükütür. Şuan bu makaleyi okuyarak apsenin türünü kendiniz analiz etmeyi denemeyin lütfen. Bu tür durumlar da kesinlikle bir uzman yardımı gerekmektedir. Tehlikeli apseler nadiren görülür ve çoğu zaman kesilerek alınma sonucu tedavi edilir.
Apse Belirtileri Nelerdir?
Apse belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Deri altında oluşmuş elle hissedilebilen türde kitle
- Apse olduğu tahmin edilen bölgede rahatsız edici acı veya benzeri durumlar
- Apse olduğu tahmin edilen bölgede ısınma ve kızarma durumu
- Baş vermiş apseler için tahmin edilen bölgede sarı irin (Apsenin baş vermesi)
- Yükselen ateş ve istemsiz titreme durumu
Erken teşhis edilemeyen ve kendiliğinden iyileşmeyen apseler derinin altında bulunan başka dokulara ve kan dolaşımına kadar yaygınlık gösterebilir. Aynı zamanda olduğundan fazla yayılmış bir hal alırsa yükselen ateş ve hastalık gibi bir çok şekilde size zarar verebilir.
Apse Neden Oluşur?
Bakterilen yol açtığı enfeksiyonlar sonucu apseler ortaya çıkabilir. Bağışıklık sistemimiz bakterilerin girip enfeksiyona sebep olduğu bölgelerle savaşmak adına gerekli bölgeye beyaz kan hücreleri gönderir. Beyaz kan hücreleri bakterilerle savaşırken bazı dokular ölür ve bunun socu olarak apse bölgesi ve bölgede bir delik oluşur. Açılan bu bölgede irin depolanır ve böylece apse meydana gelmiş olur. İrinler ise kan hücreleri, bakteriler ve ölü dokularla doludur. Apsenin oluşum hikayesi tam anlamıyla bu şekildedir.
Apseden Korunmak İçin Neler Yapılabilir.
Bakteriler hayatın her alanında bulunduğu için apseden korunmak oldukça zor bir durum olmuştur. Otobüsler başta olmak üzere toplu yaşam alanları diye isimlendirilen hanelerde bulunmak doğrudan apse riskini beraberinde getirmektedir. Bu nedenle ilk olarak böyle yerlerde ne şekilde davranacağımız hakkında bilgi edinerek işe başlayabilirsiniz. Daha sonraki yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Yemeklerden sonra veya toplu yaşam alanlarında bulunduktan sonra elinizi yıkayın.
- Kesikler ve yaralar geçtikten sonra veya azda olsa kapandıktan sonra bol bol yıkayınız.
- Yaraların veya cildinizde oluşan kesikerin temizliğini yapıp hijyeninden emin dolduktan sonra onları sarın.
Aynı zamanla özenle belirtmek istiyorum ki havlu, çarşaf gibi bazı temel eşyalarını başkaları ile ortak kullananlarımız oluyor. Bu durumu terk ederek apse riskini biraz daha düşürmüş olursunuz.
Apse İçin Dip Notlar.
Bir çok kişi sıkarak ve patlatarak apseden kurtulacağını zanneder. bu kesinlikle yanlıştır. Apseyi sıkarak başka bölgelere yayılmasına yol açabilirsiniz. Bu nedenle ilk olarak bir doktora görünmekte veya abartacak derecede değilse bir eczaneye danışarak recetesiz kurutucu kremler almakta yarar olacaktır.
Traş olurken oldukça dikkatli davranmaya özen gösterin. Bu sırada oluşa kesikleri kesinlikle hijyenik bir şekilde temizleyin ve bakteri oluşmasına izin vermeyin.