Araba Aküsü İle Solunum Cihazı Nasıl Çalıştırılır?

Solunum güçlüğü çeken kişiler tedavi amacıyla solunum cihazlar kullanırlar. Bu solunum cihazlarının kullanımı, hastalığa, hastaya ve cihaza göre değişir. Sadece geceleri kullanılan cihazlar kadar sürekli kullanım durumunda olan cihazlar da vardır.

Sürekli kullanılan solunum cihazlarında hastanın günlük işlerini halletmesi veya normal hayatına devam etmesi biraz zor olabilir. Böyle durumlar için taşınabilir yani bataryalı cihazlar üretilmiştir. Bataryalı cihazlarda kişi prize bağımlı kalmadan işlerini halledebilir, seyahate çıkabilir.

Yolda iken bataryanın bitmesi durumunda araba aküsü ile şarj edilebilen cihazlar da vardır. Piknikte veya yolculukta aniden bataryası biten cihaz akü ile şarj edilebilir.

Günümüzde kullanılan AC-DC inverterlar yolu ile var olan DC gerilimleri AC gerilime çevirmek mümkündür. AC gerilim ile kullanılan solunum cihazının voltaj ve akım değerlerine göre bu uygulamayı yapmak mümkündür.

Örnek verecek olursak 220 Volt şebeke gerilimi ile çalışan bir CPAP cihazını invertör kullanarak araç aküleri ile kullanmak mümkün olabilir. Bu işlemi yaparken güvenilirliğini ve kalitesini kanıtlamış ürünleri kullanmak her zaman daha verimli olacaktır.

Doğru akım ( DC ) ile çalışan cihazlarda ise invertöra ihtiyaç yoktur. Genellikle bu cihazlar 12-24 Volt adaptörler ile şarj edilebilir ve çalıştırılabilir. Bu cihazlarda aküden çıkan değerlere göre dc akım gerilim ayarlayıcı devreler kullanılarak cihaza en uygun akım ve gerilim verilebilir. Bu işlemler deneyimli teknik elemanlar tarafından yapılması gerekmektedir. Aksi halde yapılacak hatalar cihazda ciddi tahriplere yol açacaktır.