Özellikle solunum cihazlarıyla birlikte çeşitli bakteri filtreleri kullanılır. Bu filtrelere bakteriyel viral filtre (bacterial viral filter) de denilebilir. Filtreleme etkinlikleri %99’un üzerindedir. Virüsler bakterilerden daha küçük yapıda olduğu için bakterileri filtreleme etkinliği virüsleri filtreleme etkinliğinden daha fazladır. Ürünlerin kalitesi ile doğru orantılı olarak filtreleme etkinliği de artar. Bakteri filtresi ifadesi oldukça geniş bir ürün yelpazesini kapsar. Farklı tipteki tıbbi cihazlarda kullanılabilen çeşitli bakteri filtreleri mevcuttur. Cihaz kullanmayan hastalara uygun filtreler de vardır. Trakeostomi kanülü olan veya entübe edilmiş hastalarda kullanılabildiği gibi mekanik ventilatör gibi solunum cihazına bağlı kişilerde de kullanılabilir. Cerrahi aspiratör veya spirometre gibi cihazlarda cihazın içine bakteri, virüs, toz ve sıvı kaçmasını engellemek amacıyla tercih edilir. Hastalarda kullanılan bakteri filtrelerinin amacı ise hastanın solunum yoluna bakteri ve virüslerin ulaşmasını engellemektir. HME (heat and moisture exchanger) diye tabir edilen ısı ve nem sağlayan çeşitleri de mevcuttur. Bunlar, bakteri ve virüsleri filtreleme görevini yerine getirirken aynı zaman hastanın solunum yolunun ihtiyacı olan ısıyı ve nemi sağlar.
Solunumun doğal yollarla yapılamaması durumunda tıbbi müdahaleye gerek duyulur. Müdahaleye rağmen solunum normal seyrinde devam etmiyorsa medikal ürünlerle veya solunum cihazlarıyla destek sağlanır. Non-invaziv diye tabir edilen maske vasıtasıyla uygulanan solunum cihazı desteği yeterli gelmiyorsa invaziv uygulamalarla (vücudun içine kanül gibi bir aparatla giriş yaparak) müdahale edilir. İnvaziv uygulamalarda mekanik ventilatörler kullanılabilir. Bu cihazların hastaya bağlantısı solunum devresi denilen hortumlarla yapılır. Enfeksiyon riskini azaltmak için de bakteri filtreleri kullanılır. Farklı özelliklerde ve ölçülerde bakteri filtreleri mevcuttur. Hastanın yaşı, kilosu ve mevcut hastalıkları göz önünde bulundurularak filtre çeşidi belirlenmelidir. Filtreler, sadece hastaya veya sadece cihaza yakın bölüme 1 adet takılabildiği gibi hem hastaya hem de cihaza yakın olarak 2 adet takılabilir. Bu durum kullanılan mekanik ventilatörün özelliklerine bağlı olarak değişebilir.
Hastalarda kullanılan bakteri filtrelerinin farklı boyda ve ölçüde çeşitleri vardır. Bebek, çocuk ve yetişkinlerde hastanın kilosuna göre farklı ürünler kullanılır. Filtreler, bakterilerin ve virüslerin geçişine izin vermediği için hastada oluşabilecek enfeksiyon riskini azaltır. HME özellikli olanların filtre kısmı diğerlerine göre daha kalındır. Bu kısımda, hastanın solunumuyla oluşan ısıyı ve nemi tutan filtre yer alır. Hastanın her nefes alışında solunum yolunda ihtiyacı olan ısı ve nem buradan sağlanır.
Bakteri filtreleri hem solunum cihazlarının hem de hastaların enfeksiyon riskinden korunmasını sağlar. Filtrelerin genellikle günlük olarak değiştirilmesi önerilir. Akciğerlerin yapısı nemlidir. Bu nedenle özellikle trakeostomi kanülü kullanan hastaların soluduğu hava ısıtılmalı ve nemlendirilmelidir. Normal koşullarda burun ve ağız yoluyla ısıtılan ve nemlendirilen hava trakeostomili hastalarda mümkün değildir. İster cihazla isterse kendiliğinden nefes alabiliyor olsun trakeostomili hastalar soğuk ve kuru olan ortam havasını doğrudan akciğerlerine alır. HME bakteri filtreleri ise hastanın ihtiyacı olan sıcak ve nemli havayı sağlar. Böylece sekresyon miktarı, aspirasyon ihtiyacı ve enfeksiyon riski azalır.
Hastanın kullandığı filtrelerin yedeklerinin bulundurulması acil durumlar için önemlidir. Uygun fiyatlı ve basit ürünler olmasına rağmen ciddi derecede hayati önem taşır.
Bakteri filtreleri, mekanik ventilatörlerle kullanılabildiği gibi, oksijen cihazlarıyla da kullanılabilir. Bazen de herhangi bir cihaz olmadan doğrudan trakeostomi kanülüne takılabilir. Oksijen cihazlarıyla birlikte kullanılan filtrelere “t-tüp bakteri filtresi” adı verilir. Diğerlerine göre tasarımı farklı olan bu filtrelerin bir tarafı trakeostomi kanülüne bağlanırken diğer tarafı oksijen kanülüne bağlanır. T-tüp bakteri filtreleri HME özelliklidir.
Mekanik ventilatör cihazıyla birlikte HME bakteri filtresi kullanılıyorsa çoğunlukla harici bir ısıtıcı nemlendirici cihaza ihtiyaç duyulmaz. HME filtrenin sağladığı ısının ve nemin yetersiz olduğu durumlarda harici ısıtıcı nemlendirici gerekli hale gelebilir. Isıtıcı nemlendirici cihazla birlikte HME bakteri filtresi aynı anda kullanıldığında filtrenin ömrü kısalır. Günde birkaç kere değiştirmek zorunda kalınabilir.
Hastalarda kullanılan bakteri filtrelerinin kullanım süresi 1 gün olarak belirlenmiştir. Evde hasta bakan aileler ekonomik sebeplerle filtreleri 2-4 gün arasında kullanabilmektedir. Yoğun sekresyonu olan hastalarda filtreler sıklıkla değiştirilmelidir. Eğer değiştirilmezse tıkanabilir ve hastanın solunumunu engelleyebilir. Bakteri filtreleri hastada oluşan sekresyonun cihaza gitmesini de önler. Sekresyon filtreden geçemez ve tutulur. Hasta solunum cihazına bağlıysa, bakteri filtresi hortumun hastaya yakın bölümünde kullanılır. Gerekiyorsa cihaza yakın kısma da ayrıca takılabilir.
Spirometrelere (SFT cihazlarına) takılan bakteri filtreleri ise tek kullanımlıktır. Her yeni hasta için yeni bir filtre kullanılması gerekir. Cerrahi aspiratörlerdeki filtreler ise en geç ayda bir yenisiyle değiştirilmelidir. Ayrıca diğer medikal cihazların bazılarında da benzer amaçlarla bakteri filtreleri kullanılır. Bu filtreler kullanım talimatlarına uygun şekilde belirli sürelerde yenilenmelidir.
Yorumlar
Nesrin - 24 Temmuz 2015 12:17
Her ay 10 adet kullanıyorum. uygun fiyat olursa sizden alırım.
Celil Çağlar ÖZLÜ - 25 Temmuz 2015 02:22
Nesrin, merhaba. Size özel fiyatlarımız için lütfen bizimle iletişime geçin: https://sesanltd.com.tr/iletisim/
yunus yüksel - 19 Ağustos 2015 18:33
filtre pedinden ben sürekli kullanıyorum ama devamlı bulmakta çok zorlanıyorum nevşehir deki medikalcilerde bulabilmek imkânsız bu konuda yardım bekliyorum
Celil Çağlar ÖZLÜ - 20 Ağustos 2015 09:42
Yunus Yüksel, merhaba. Haklısınız, bazı marka filtreler piyasada zor bulunuyor. Bu konuda size yardımcı olabiliriz. Ürünler stoklarımızda mevcuttur. Bu sayfadan bizimle iletişime geçmenizi rica ederim: https://sesanltd.com.tr/iletisim/
Simge Onur - 1 Ekim 2015 12:29
Çoklu pakette ürünü almak ve 1 senelik stoklamak istiyoruz. Bize yardımcı olmanızı rica ediyoruz.
Bekliyoruz.
Celil Çağlar ÖZLÜ - 2 Ekim 2015 16:23
Simge Onur, merhaba. Stoklarımızda mevcut olan ürünlerle size yardımcı olabiliriz. Size özel fiyatlarımız için lütfen bizimle iletişime geçin: https://sesanltd.com.tr/iletisim/
Kübra Edem - 25 Nisan 2016 01:56
Merhabalar yaşlı bir hastamızda bu filtlerden temin etmemiz gerekiyor. Doktor Nemlendirme özelliği olanları tercih etmemizi söyledi. Bu tarz cihazları kullandığımız zaman oda içinde de ayrı bir nemlendirme kullanmamıza gerek var mı acaba? Eğer aynı anda nemlendirme cihazı da kullanırsak bir sıkıntı yaşar mıyız? Solunum konusunda bir sıkıntısı olur mu? Tüm cihazlara uyumlu mu acaba doğru marka ve modeli temin ettiğimizi nereden anlayacağınız? ilginize teşekkür ederim.
Celil Çağlar ÖZLÜ - 26 Nisan 2016 23:10
Kübra Edem, merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. HME özellikli bakteri filtresi temin edebilirsiniz. Bu filtreyi kullandığınızda oda için nemlendirici cihaz kullanmanıza gerek kalmaz. Kullansanız da bir sorun yaşamazsınız. Bakteri filtrelerinin giriş bölümleri standart şekilde üretildiği için tüm cihazlara uyumludur. Hastanızın kilosuna ve ihtiyacına göre model belirleyip kullanabilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Orhan Cansız - 4 Mayıs 2016 15:15
Filtreler acaba temizlenebiliyor mu? temizlenebilenleri var mı? Ne kadar sürede bir değiştirmemiz gerekiyor? Gibeck İso gard filtrenden sürekli olarak hastamız kullanmaktadır. Bu filtrenin bize en iyi filtrelerden biri olduğunu söylediler acaba bu doğru mu? Detaylı olarak filtre bakımı konusunda bir yazı paylaşırsanız açıkçası çok sevinirim. Sizin sayesiniz de hasta bakımı konusunda birçok şey öğrendik. Babama bakıyoruz. çok yardımınız dokundu bize bu konuda sağolun.
Celil Çağlar ÖZLÜ - 5 Mayıs 2016 19:39
Orhan Cansız, merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Bakteri filtreleri temizlenebilir özellikte değildir. Günde bir yenisiyle değiştirmenizi öneriyorum. Gibeck marka bakteri filtreleri kaliteli ürünlerdendir. Rahatlıkla kullanabilirsiniz. İyi günler dilerim.
haluk güvercin - 12 Kasım 2016 16:04
Filtremiz olsun herşeyimizi sürekli sesandan alıyoruz. alışverişimizi yıllardır güvenli ve sıcak bir diyalog içerisinde yapıyoruz. hasta ve yakınıyla içten bir samimiyetle ilgilenen anlayışınız olduğu için teşekkürler.
Celil Çağlar ÖZLÜ - 13 Kasım 2016 19:25
Haluk Güvercin, merhaba. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.
ayşegül kahraman - 5 Temmuz 2019 12:47
iyi günler.solunum fonksiyon testi için mikrogard bakteri filtresi satışınız varmı
Celil Çağlar ÖZLÜ - 5 Temmuz 2019 15:27
Ayşegül Kahraman, merhaba. Ürün talepleriniz için bu sayfadan bizimle iletişime geçebilirsiniz: https://sesanltd.com.tr/iletisim/
şeniz gençer - 20 Kasım 2019 21:10
bilgileriniz için teşekkürler . filtreyi bulamadığımız durumlarda yetişkin boylarını çucuklarda da kullanabilir miyiz ?
Celil Çağlar ÖZLÜ - 21 Kasım 2019 10:37
Şeniz Gençer, merhaba. Bakteri filtrelerinin iç hacimleri yetişkinlerin ve çocukların kullanım ihtiyacına göre farklı şekilde üretilmiştir. Yetişkin uyumlu bir filtre çocuğa uygun olmayacaktır. Filtre tercihi hastanın yaşı, kilosu ve rahatsızlıkları gibi konular göz önünde bulundurularak hekimler tarafından yapılmaktadır. En doğru yanıt için, hastanızı tanıyan hekime danışmanızı tavsiye ederim.
Birol Dizdar - 25 Ekim 2021 16:14
Respironics cpapların köpüklerinde oluşan risk nedeniyle firma bana fitre gönderdi.Bu filtre riski hangi oranda azaltna etkisine sahiptir.
Sesan - 26 Ekim 2021 11:14
Birol Dizdar, merhaba. Yüzdelik dilimle bir oranlama analizi tarafımızca yapılmamaktadır. Cihazınızı en yakın yetkili servise götürmenizi tavsiye ederiz.
Murat sarsilmaz - 27 Kasım 2021 15:10
merhaba ben murat Benim trakostomeli bebeğim var 6.5 kg bebeğime bakteri ve nem filtresi kullanmak gerek diyorlar medilkakci ayda bir aded veriyo ama ne verdiği belli deyil anlamıyoruz bu konuda bize yardımcı olabilirmisiniz hangisini ve ne kadar kullanmak gerekli
Sesan - 28 Kasım 2021 11:45
Murat Sarsılmaz, merhaba. Bu konuyla ilgili detaylı bilgi için bu sayfadan bizimle iletişime geçebilirsiniz: https://sesanltd.com.tr/iletisim/