Basur (Hemoroit) Nedir?
Basur veya hemoroit, varislere benzeyen, makat çevresinde veya makat ile rektum arasında şişmiş damarlar şekil alan rahatsız edici ve belki de bazı bireyler için her ne kadar öyle olmasa da utanç verici sayılan bir rahatsızlıktır. Hemoroitler ikiye ayılır; eksternal, internal. Eksternal hemoroit anüsün dış kısmında olmak üzere derinin altında konum alan hemoroittir. Ancak rektum adı verilen kalın bağırsağın bitiş kısmında yerleşim gösteriyorsa buna internal hemoroid adı verilir. Basur, yetişkin bireylerin yaklaşık olarak %25’inde meydana gelen çok yaygın bir rahatsızlıktır. Bazı hemoroid rahatsızlıkları içerisinde kan pıhtısı barındırması sebebiyle çok ağır bir ağrıya sebebiyet verebilmektedir. Ancak neyse ki her çeşit basurun tedavisi mevcuttur.
Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
Hemoroitlerde her zaman belirti görülmemesine rağmen görülen belirtiler direkt bu rahatsızlığa işaret edebilmektedir. Belirtiler hemoroid çeşitlerine göre farklı şekillerde kendilerini göstermektedirler. Mesela anüs etrafındaki çok büyük şiddetli kaşıntı ve rahatsızlık hissi, yine anüs yakınında meydana gelen kaşıntılı, ağrılı bir şişlik veya yumru, aynı bölge çevresinde özellikle oturulduğunda görülen ağrı ve en önemlisi ise dışkıda kan olması en sık meydana gelen belirtilerdir ve eksternal hemoroid için geçerlidir. Eğer kişi internal hemoroide sahip ise dışkıda veya tuvalet kağıdında görülen parlak renkteki kırmızı kan, olduğu bölgeden var olan hemoroidin sarkarak gelmesi olarak kendini göstermektedir. Eğer ki içten gelen bir hemoroitse çoğu zaman ağrı yapmamaktadır.
Hemoroid Tedavisi Hangi Şekillerle Uygulanır?
Daha önce bahsettiğim gibi bu rahatsızlığın her çeşidinin bazıları da evde olmak üzere çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Dış hemoroit bireyde bir rahatsızlığa sebep olmuyorsa özel bir tedaviye ihtiyaç duymaz. Derecesi yüksek olmayan iç hemoroitler ise etkili ilaçlar ve ameliyat gerektirmeyen yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Ancak bu yöntemler ve ilaçlar rahatsızlığın geçmesini sağlayamıyorsa cerrahi tedavi uygulanması düşünülebilir. İlaç tedavisinin asıl amacı hastada rahatsızlık uyandıran belirtilerin sıkıntı vermesini durdurmak ve hemoroidin çıkmasına sebep olan durumları yok etmektir. Bunu sağlamak amacıyla hap, fitil, krem veya mendil gibi farklı ilaç çeşitleri kullanılmaktadır.
Yazıyı indirmek için: Basur (Hemoroit) Nedir.docx (13.3 KB)