Bebeklerde ve Çocuklarda CPR (Yaşam Desteği) Nasıl Yapılır?

Yaşam desteği yetişkinlere, çocuklara ve hatta bebeklere bile uygulanabilen hayat kurtarma yöntemlerinin genel adıdır. Bu yöntem ile ölüm tehlikesi yaşayan kişilere ilk yardım yapılması sağlanır. Bu ilk yardım kalp masajı ve solunum desteği yani suni tenefüsten oluşur. Bu teknik yöntemler hiç vakit kaybetmeden yapıldığında birçok kişinin hayatını kurtarabilecek güçtedir. Ülkemizde pek önemsenmeyen bu konu hakkında herkesin bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu tarz durumlar herkesin başına gelebilmektedir. Böyle bir durumda yaşam desteği bilgileri kullanılarak ilk yardım yapılması hastaya birçok anlamda olumlu etki edecektir.

Bebeklerde kalp masajı

Bebeklere ve çocuklara uygulanan yaşam desteği tekniklerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Yetişkinlere uygulanan teknikler ile bebek ve çocuklara uygulanan teknikler bir değildir. Bu nedenle eğitim esnasında bu ayrımlar detaylı bir şekilde belirtilmelidir. Bir bebeğe kalp masajı yapılacağında ilk olarak yardım çağırılmalı ve daha sonra işleme başlanmalıdır. Bebekte tepki yoksa ve nefes almıyorsa baş kısmı geriye yatırılarak nefes yolları açılır.

Daha sonra nabzı kontrol edilmeli ve atmadığı görüldüyse vakit kaybetmeden kalp masajına başlanmalıdır. Bebeklere kalp masajı yapacağında göğüsün ortası belirlenmeli ve 3 parmak ile baskı yapılarak masaja başlanmalıdır. Bu esnada ne çok az nede çok fazla bastırılmalıdır. Az bastırılması etkili olmayacaktır. Çok bastırılması ise bebeğe zarar verebileceğinden bu ayar en doğru şekilde ayarlanmalıdır. Kalp masajı esnasında 35-40 kere baskı uygulanmalı ve daha sonra bebeğe solunum desteği verilmelidir. Bu ambulans gelene kadar devam ettirilmelidir.

Bebeklerde suni tenefüs

Bebeklerde suni tenefüste ilk olarak bebeğin nefes almadığından emin olunur ve daha sonra suni tenefüse başlanır. Eğer nefes varsa tıkanıklığın açılması açısından en doğru pozisyon ayarlanmalıdır. Nefes yoksa kalp masajı ile birlikte suni tenefüste uygulanmalıdır. 40 kere kalp masajı yaptıktan sonra 3 kere soluk verilmelidir. Bu işleme düzenli olarak devam edilmelidir.

Çocuklarda yaşam desteği

Çocuklarda yaşam desteği bebeklerde yapılan yaşam desteğinden biraz daha farklı olmaktadır. Çocuk 10 yaşın üzerindeyse daha sert bir kalp masajı uygulanması gerekebilmektedir. Kalp masajı sırasında 2 elin birden kullanılabilmesi mümkündür. Bebeklerde ise tek el masaj yapılması çok daha doğru olacaktır. Çocuk nefes almıyorsa ve yaşam belirtileri yoksa hızla kalp masajına başlanmalıdır. Göğüsün ortasına düzenli olarak 40 kere masaj yapılması ve daha sonra 2 kere nefes verilmesi gerekmektedir. Bu sırada çevredekilerin ambulans çağırmış olduklarından emin olunmalıdır. Bunun için işleme başlanmadan önce bir kişi belirlenmeli ve ondan ambulans çağırması istenmelidir.