Bioscope C Mobil 1 Kanallı EKG Cihazı Nasıl Kullanılır?

Sağlık profesyonellerinin yoğun temposunda, özellikle acil servis, ev ziyaretleri ve hasta başı değerlendirmelerinde, taşınabilir ve güvenilir medikal cihazlara olan ihtiyaç her zamankinden daha fazladır. RECO tarafından geliştirilen Bioscope C Tek Kanallı Mobil EKG Cihazı, tam da bu ihtiyaca yönelik tasarlanmış; kompakt, hafif ve çok yönlü bir çözümdür. Özellikle kablosuz kullanım için tasarlanmıştır. Bu rehberde, Bioscope C’nin tüm özelliklerini ve kullanım adımlarını detaylı bir şekilde ele alacağız.

Bioscope C Nedir ve Kimler İçin İdealdir?

Bioscope C, hafıza fonksiyonuna sahip, evrensel olarak kullanılabilen, tek kanallı bir EKG (elektrokardiyografi) cihazıdır. Şebekeden bağımsız, 9V pil ile çalışması sayesinde her an her yerde kullanıma hazırdır. Bu özellikleriyle;

• Acil servis hekimleri ve paramedikler,

• Evde bakım hizmeti veren sağlık personelleri,

• Hasta başı viziteleri yapan doktor ve hemşireler,

• Kalp pili (pacemaker) takibi yapan kardiyoloji teknikerleri için ideal bir cihazdır.

Öne Çıkan Özellikleri Nelerdir?

Cihazın en dikkat çekici özelliği, alt kısmında bulunan dahili metal elektrotlarıdır. Bu tasarım, harici bir hasta kablosuna ihtiyaç duymadan, cihazı doğrudan hastanın göğsüne yerleştirerek hızlı bir şekilde EKG çekimine olanak tanır. Ayrıca, 11 dakikaya kadar EKG kaydını hafızasında saklayabilir ve bu kayıtlar daha sonra cihaz ekranından veya bir bilgisayar aracılığıyla incelenebilir.

Adım Adım Kullanım Talimatları

Bioscope C ile EKG çekimi iki farklı yöntemle gerçekleştirilebilir: Dahili elektrotlar ile kablosuz ölçüm ve opsiyonel hasta kablosu ile standart ölçüm.

1. Yöntem: Kablosuz EKG Çekimi (Dahili Elektrotlar ile)

Bu yöntem, acil durumlarda veya hızlı bir ön değerlendirme gerektiğinde mükemmel bir pratiklik sunar.

• Adım 1: Cihazı Hazırlama
    “ON/OFF” düğmesine basarak cihazı açın. LCD ekran aydınlanacak ve cihaz ölçüme hazır hale gelecektir.

• Adım 2: Hastayı Hazırlama
    Ölçüm yapılacak kişinin göğüs bölgesindeki giysileri kaldırarak cildin tamamen açıkta kalmasını sağlayın. Elektrotların cilde doğrudan ve tam temas etmesi, sinyal kalitesi için kritik öneme sahiptir.

• Adım 3: Doğru Pozisyonlama ve Ölçüm
    Cihazın arkasındaki üç metal elektrot hastanın göğüs kafesine denk gelecek şekilde sıkıca bastırın. En net sinyali almak için cildin hafifçe nemlendirilmesi veya elektrot pastası/jeli kullanılması tavsiye edilir. Cihaz, EKG sinyalini ve kısa bir süre sonra kalp atış hızını ekranda göstermeye başlayacaktır.

• Adım 4: Kayıt (Opsiyonel)
    EKG verisini kaydetmek isterseniz, “↑M” veya “↓M” tuşlarından birine basarak kaydı başlatabilirsiniz. Ekranın sol üst köşesinde hafıza sayfasının belirdiğini göreceksiniz. Kaydı sonlandırmak için cihazı hastadan ayırmanız yeterlidir.

2. Yöntem: Kablolu EKG Çekimi (Opsiyonel)

Daha uzun süreli izleme veya standart EKG çekimleri için opsiyonel olarak sunulan Bioscope CA kablo adaptörü ve hasta kablosu kullanılır. Bu yöntem aynı zamanda defibrilasyon koruması sağlar.

• Adım 1: Ekipmanları Bağlama
    Bioscope CA kablo adaptörünü cihaza takın. Ardından EKG hasta kablosunu adaptöre bağlayın.

• Adım 2: Elektrotları Yerleştirme
    Yapışkan EKG elektrotlarını hastanın vücuduna yerleştirin. Bu yöntem, genellikle resüsitasyon (canlandırma) için göğüs kafesini serbest bırakacak şekilde konumlandırılır.

• Adım 3: Ölçüm ve Kayıt
    Cihazı açtığınızda EKG sinyali ekranda görünecektir. Kayıt işlemi, kablosuz yöntemle aynı şekilde yapılır.

Hafıza ve Veri Yönetimi

• Kayıtları İnceleme: Cihazın hafızasındaki kayıtları görüntülemek için ileri/geri oynatma tuşlarını kullanabilirsiniz.

• Veri Aktarımı: Kaydedilen EKG verileri, opsiyonel aksesuarlar aracılığıyla harici bir EKG yazıcısına veya bir bilgisayara aktarılabilir.
    ** Analog Aktarım: BIOSCOPE-AI adaptörü ile EKG verilerini standart bir EKG kayıt cihazına gönderebilirsiniz.
    ** Digital Aktarım: BIOSCOPE-DI adaptörü ile verileri bilgisayara aktarabilir ve BIOTREND yazılımı sayesinde detaylı analiz ve raporlama yapabilirsiniz.

Önemli Teknik İpuçları ve Bakım

• Yazma Hızı Ayarı: Cihaz standart olarak 50 mm/s hızında açılır. Ekranda daha geniş bir zaman aralığı görmek isterseniz, cihazı açarken “↓M” tuşuna basılı tutarak yazma hızını 25 mm/s’ye düşürebilirsiniz.

• Pil Değişimi: Ekranda “LO BAT” uyarısı göründüğünde pilin değiştirilmesi gerekir. Cihaz, 9V Alkali-Mangan (IEC 6F 22 tipi) pil ile çalışır. Dikkat: Hafızadaki verilerin kaybolmaması için eski pili çıkardıktan sonra 15 saniye içinde yeni pili takmanız gerekmektedir.

• Temizlik ve Bakım: Cihaz ve kablolar, hafif nemli bir bezle silinerek temizlenmelidir. Cihazın içine kesinlikle sıvı girmemelidir.

• Güvenlik Kontrolü: Cihazın ve aksesuarlarının her 12 ayda bir yetkili kişiler tarafından teknik kontrolden geçirilmesi tavsiye edilir.

Sonuç

Bioscope C Tek Kanallı EKG Cihazı, modern tıbbın dinamik gereksinimlerine cevap veren, güvenilir ve kullanıcı dostu bir EKG çözümüdür. Entegre elektrotları sayesinde sunduğu kablosuz kullanım kolaylığı, hafıza ve veri aktarım yetenekleri ile birleşerek onu sahadaki sağlık profesyonelleri için vazgeçilmez bir yardımcı haline getirir.