Biyomedikal Bölümü Okurken Kendimi Geliştirmek İçin Neler Yapmalıyım?

Biyomedikal oldukça önemli bir bölümdür. Ülkemizde de sevdirilmesi ve biyomedikal mühendisliği hususunda uzman beyinlerin çıkmasına yönelik teşviklerin olması elzemdir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar da buna yöneliktir. Özellikle tıp malzemeleri alanında yerelleşmenin sağlanmasına yönelik teşvikler sayesinde biyomedikal mühendislik alanı da önemli hale gelmeye başladı. Ülkemizin sağlık alanında iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak gerek tıp ile ilgili malzemelerin imalatı ve hatta ilaçların üretimi hususunda dışa bağımlılık söz konusudur.

Tıp malzemelerinin imal edilmesi kapsamında biyomedikal mühendislerine önemli vazifeler düşüyor. Bu bölümdeki kişilerin fizik, matematik ve de biyolojiyi mutlaka benimsemeleri lazımdır. Günümüz tıp teknolojisinde milimetrik hesaplarla yapılan ameliyatların makineler kullanılarak daha iyi yapılabilmesi söz konusudur. Bu döngüye katkı sağlayacak Türk mühendislerinin mutlaka çıkması lazımdır. Tıp teknolojileri alanındaki gelişmeleri takip eden, uygulayan ve hatta ihraç eden ülke konumuna yükselmek buna bağlıdır.

Gelişim şart

Bunun için biyomedikal öğrencilerin sırf teorik yerine, uygulama alanlarında da kendilerini geliştirebilecekleri kanalları keşfetmeleri lazımdır. Elbette teori önemlidir; ama uygulamaya dökülmeyen teorinin bir anlamı yoktur. Ülkemize dışarıdan getirilen tıp teknolojilerinin Türk mühendisler tarafından imal edilmesini destekleyen projelerde yer almak öncelikli yapılması gereken şeydir. Bununla beraber çığır açacak bir teknolojik yenilikle de Türkiye’nin bu husustaki iddiasını kanıtlayacak idealist hedefler belirlenebilir.

Biyolojinin yakından talip edilmesi, fiziğin sevilmesi ve matematiksel düşünme yeteneğin gelişmesi için kulüplerde de aktif olunması lazımdır. Kulüplerde düzenlenen seminer ve organizasyonların takip edilmesi, biyomedikalle ilgili ülke hedeflerinin veya Dünya gündemin takip edilmesini daha da kolaylaştırabilir. Bu yöndeki ihtiyaçları belirlemek, neye ve nasıl çözüm sunulacağının en önemli basamağını ifade ediyor. Dolayısıyla, sorunların tartışıldığı panellerin mutlaka takip edilmesi lazımdır.

Kuru bir öğrencilikle iyi bir biyomedikal mühendisi olabilmek mümkün değildir. Bu şekilde mezun olan kişilerin yaptıkları işler; dışarıdan ithal edilen malzemelerin kalite kontrolüdür. Yani üretmek yerine bir kontrolör gibi çalışmaktır. Bunun için ise, 4-5 senelik bir eğitimin heba edilmesine gerek yoktur. Ön lisans okuyan bir tekniker de aynı görevi yapabilir.

1 Beğeni

Merhaba. Bu güzel makale için teşekkür ederim. Makalede bir cümlenin altını çizmek gerekirse, bu kesinlikle “Yerli üretim” hususuna değindiğiniz bölümdür.

Çünkü: eğer bir şeyi tek başımıza baştan sona kadar götüremiyorsak, o konuda gelişmemiz oldukça zordur.

1 Beğeni

yerli ve milli üretim kavramı her alanda olduğu gibi tıbbi cihaz alanında da oldukça önemli. bunun yanına “yerli bilgi” ve “yerli tecrübe” gibi kavramları da eklemeliyiz. ayrıca “yerli bilgi paylaşım kültürü” şeklinde alt başlıkları da irdelemeliyiz profesyonel hayatımızda.

unutmayalım: “bilgi paylaştıkça artar”

1 Beğeni