Cilt kanserinde erken teşhis edebilme oranı diğer kanser türlerine oranla çok daha yüksektir. Çünkü kanserin sebep olduğu belirtiler cilt yüzeyinde kolaylıkla gözlemlenebilir. Tabi ki bunun yanı sıra cilt yüzeyinde yeni oluşmuş lekelerin ve mevcut haldeki et benlerinin düzenli bir şekilde doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir. Düzenli muayene kanserin ilerlemesine engel olarak kontrol altına alabilmek için son derece önemlidir. Cilt kanseri ciltte çıkan ve 4 hafta içerisinde geçmeyen ya da yaralar olarak kendisini belli edebilir. Bu lekeler ya da yaralar pullanabilir, kanayabilir, acıyabilir, kaşınabilir veya kabuk bağlayabilir. Cildin çatladığı bölgelerde, sebebi tam olarak belirlenemeyen küçük ülserler oluşabilir.
Melanom olmayan cilt kanseri en çok cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde görülmektedir. Melanom olmayan cilt kanseri belirtileri kanserli olmayan diğer bazı cilt durumlarına benzerlik gösterebilir. Ciltteki zarar gören ve iyileşmeyen alanlar doktora gösterilmelidir.
Cilt kanseri çeşitli belirtiler ile ortaya çıkmaktadır;
• 4 hafta içerisinde iyileşmeyen yara ve leke
• Kabuk bağlama, acıma, kaşınma ya da kanaması 4 haftadan daha uzun bir süre devam eden yara ya da leke
• Belirli bir sebebi olmayan ve 4 hafta içerisinde iyileşmeyen ciltte bozulma alanları ve ülser formları
Bazal hücreli cilt kanseri küçül, parlak, yavaş ilerleyen, kırmız ya da pembe yığınlar olarak izlenir. Eğer kendi haline bırakılır ise kanama, kabuk tutma ve ülsere çevirme eğiliminde olurlar. En yaygın olarak omuzlar, kulaklar, kafa derisi, yüz ve sırtta gözlemlenir. Skuamöz (yassı) hücreli cilt kanserleri ise çoğunlukla pembe yığınlardır. Yüzeyde pul pul ya da sert bir görüntüye sahiplerdir. Kolaylıklar ülsere çevirebilir ve kanayabilir. Bowen hastalığı cilt kanserinin çok erken görülen bir formudur. Genellikle kırmızı bir yama biçiminde görülür, kaşıntı yapabilir ve vücutta herhangi bir yerde izlenebilir. Yaş ilerlemiş ya da daha önce cilt kanseri değiştirilmiş ise cilt kanserine yakalanma tehlikesi yüksektir. Ailede cilt kanseri görülmüş ise bu durumda risk faktörünü arttırmaktadır. Radyoterapi, kimyasallara maruz kalma ve bağışıklık sisteminin zayıf olması da riskleri arttırır.