CPAP Maskesi Neden Hava Kaçırır?

Uyku apnesi tedavisinde cpap cihazlarının kullanımının önemi kadar cihazın yanında kullanılan aksesurlar da bir o kadar da önemlidir. Özellikle aksesurların miadları (s.k.t), temizliği ve doğru kullanımına büyük bir özen gösterilmelidir. Ayrıca ürünleri satın alma aşamasında da CPAP maskelerini yüz yapımıza göre satın almalıyız, bunun için deneme şansımız var ise medikal firmaların ofisinde yetkili personeller tarafından denetilmesi gerekmektedir.

Alınan ürünün silikonize yapısının en az 2 katlı olmasına özen gösterilmelidir. Hava kaçağını en aza indirgeyen kaliteli CE belgeli ürünler almak uyku kalitemizi arttıracak bu sayede de hava kaçağı olmayacaktır. Hava kaçağının büyük nedenlerinden bir tanesi yüz yapısına uygun bir maske seçimi olmaması, diğer bir nedeni ise kullanılan terapi cihazının basınçlarına uygun maske seçiminin olmamasıdır.

CPAP cihazlarında daha çok nazal(burun) maskeler tercih edilmektedir. BPAP cihazlarında ise basıncın yüksek ve iki yönde bir hava alıp-verme durumu olduğundan ora-nazal(ağız burun içine alan) maske tercih edilmesi hastanın konforlu uyku ve ahı derecesini terapi süresince stabil duruma getirecektir. Ayrıca BPAP oranazal maskelerin de hasta nefes vermesi durumunda çıkan kirli gazın (CO2’nin) maskeden dışarıya atılmasını sağlayan egzalasyon portları mevcuttur. Nazal CPAP maskelerin de bu CO2 portu mevcut değildir. Dolayısıyla maske seçimi yaparken mutlaka vasıflı bir medikal sağlık çalışanı gözetiminde almanız yanlış ürün almamanızı sağlayacaktır. Son bir hava kaçağı nedeni ise alınan maskenin kafa bantlarının çok sıkılmaması ayrıca uyku sırasındaki yatış pozisyonlarıdır, kullanıcı gerekirse yatış pozisyonuna göre maske kafa bandını sıkılık gevşeklik derecesini ona göre ayarlamalıdır. Tüm bu nedenler, çözüme ulaştığı zaman maskeden herhangi bir hava kaçağı söz konusu olmayacaktır.