CPAP Maskesi Nedir?

CPAP Nedir?

CPAP cihazları uyku apnesi hastalığının tedavisinde kullanılan basınçlı hava veren cihazlardır. Bu cihazlar uyku doktoru, nörolog veya KBB uzmanları tarafından reçetelendirilir. Cihazın basıncı, hastanın uyku apnesi seviyesine göre ayarlanır ve tedavi ayarlanan basınçlı havayla sağlanır. Uygulanacak parametreler uyku testi sonrasında hekimler tarafından belirlenir. Cihazlar, CPAP maskesi adı verilen ve hastanın yüzüne uygulanan aparatlarla kullanılır. Hastalar cihazlarını her uykuda kullanmalıdır. Bu sayede uyku apnesi hastalığının neden olduğu sorunları yaşamazlar.

Uyku apnesi hastalığı uyku esnasında solunumun en az 10 saniye süreyle durması olarak tanımlanır. Bu tanım hastalığın en basit şekilde anlamlandırılmasını sağlar. Bir sendrom hastalığı olan uyku apnesi tanımı kadar basit değildir. Kompleks bir hastalık olan uyku apnesi birkaç farklı rahatsızlığın birlikte görülmesiyle ortaya çıkar. Uyku, bir insanın zamanının büyük bir bölümünü geçirdiği evredir. Bu esnada bilinçli bir şekilde hareket edilemediği için yaşanan solunumsal sorunlar zamanla büyük problemlere yol açabilir. En basiti, düzenli nefes alış verişi olmazsa kandaki oksijen azalır. Sadece kandaki oksijenin azalması bile birçok rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Bu nedenle uyku apnesi, çok ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.

Uyku apnesi hastaları uyku sırasında nefes sorunu yaşadığı için verimli şekilde uyuyamaz. Kişi, derin uykuya dalamadığı için tam olarak dinlenemez ve uyanıkken kendini yorgun ve uykusuz hisseder. Uyanma süreci de çok uzun ve zorlu olabilir. Bu bir sendrom hastalığı olduğu için çok çeşitli belirtiler ve sorunlar ortaya çıkarabilir. Sıklıkla görülen birkaç belirtiden bahsetmek gerekirse en çok bilinen belirti horlamadır. Horlama uyku apnesi belirtisi olsa bile teşhis için tek başına yeterli değildir. Sadece horlama bile, bazı uzmanlar tarafından hastalık olarak kabul edilir, kalp krizi riskini arttırmaktadır. Diğer yoğun görülen belirti ise uyku esnasında sıklıkla uyanıp idrara kalkmaktır. Eklem yerlerinde oluşan ağrı da en çok görülen belirtilerdendir.

En Sık Görülen Uyku Apnesi Belirtileri

  • Uykuda solunumun durması
  • Horlama
  • Terleme
  • Eklem ağrıları
  • Huzursuz uyku
  • Sıklıkla idrara kalkma
  • Ağız kuruluğu
  • Reflü

CPAP, uyku apnesi hastalığının tedavisinde kullanılan cihaz olmakla birlikte aynı zamanda hastalara mekanik ventilatör cihazları ile uygulanan solunum modlarından da bir tanesidir. Genellikle yoğun bakımlarda CPAP maskesi ile birlikte uygulanabildiği gibi bazı durumlarda trakeostomi kanülü olan hastalarda da uygulanabilmektedir. Mekanik ventilatör cihazlarında invaziv veya non-invaziv olarak uygulanabilen bir solunum modudur.

CPAP = Continuous Positive Airway Pressure = Sürekli Pozitif Solunum Yolu Basıncı

CPAP kelimesi, aslında mekanik ventilasyon ile ilgili bir solunum uygulamasına verilen kısaltmadır. Üst solunum yollarında sürekli olarak ve pozitif yönlü hava basıncı oluşturulması anlamına gelir. OTOCPAP, BPAP, BPAP ST, BPAP ST AVAPS, OTOBPAP ve ASV gibi cihazların hepsi aslında birer CPAP cihazıdır. Bunların temel çalışma prensibi sürekli pozitif solunum yolu basıncı oluşturmaktır. Birbirlerinden ayrıldıkları nokta ise farklı sistemle ve parametrelerle çalışmalarıdır. Örneğin BPAP cihazları kullanıcı nefes alırken IPAP, nefes verirken ise EPAP basıncını uygular. Bu sayede oluşan basınç farkı ile kişi daha rahat bir şekilde solunumuna devam edebilir. Bu iki basınç değeri de CPAP cihazlarında olduğu gibi pozitif yönlüdür ancak CPAP cihazlarından farklı olarak iki ayrı parametreyle belirlenir.

CPAP Maskesi Nedir?

CPAP ve BPAP gibi cihazları kullanırken CPAP maskelerine ihtiyaç duyulur. Cilde temas eden bir ürün olduğu için sağlığa uygun maddelerden yapılır. Yetişkinler ve çocuklar için farklı boylarda tasarlanır. Genellikle silikondan üretilir. Silikondan daha yumuşak olan jel kıvamındaki malzemeden üretilen maskeler de vardır. Cilde temas eden bu medikal ekipmanlar en az cihazlar kadar önemlidir.

CPAP maskeleri bir solunum devresi (hortumu) ile cihaza bağlanır. Cihazdan gelen basınçlı hava hortumdan geçer ve maske sayesinde kullanıcının üst solunum yollarına iletilir. Böylece hastanın solunum problemlerine destek sağlanır.

CPAP Maskesi Nedir?

CPAP Maskesi Çeşitleri Nelerdir?

CPAP uygulamalarında kullanılan maskelerin birçok çeşidi bulunmaktadır ve özelliklerine göre kategorilere ayrılır. Örneğin burundan uygulanan maske çeşitleri vardır. Bunlar burun yastıkçıklı maske ve nazal maske olarak ikiye ayrılır. Ayrıca ora-nazal maske adı verilen ağzı ve burnu birlikte kapatan maskeler de mevcuttur. En çok kullanılan ve tercih edilen tipleri bunlardır. Bunlar dışında kullanım şekline göre farklı maskeler de bulunmaktadır.

CPAP ve BPAP Maske Çeşitleri

  • Burun Yastıkçıklı Maske
  • Nazal Kanül
  • Nazal Maske
  • Ora-Nazal Maske
  • Oral Maske
  • Tüm Yüz Maske

Maskeler genellikle silikondan üretilir. Silikondan daha yumuşak olan jel malzemeden imal edilen maskeler de vardır. CPAP maskelerinde cilde temas eden bölüm silikon veya jeldir. Onun dışında kalan ve maskenin iskeletini oluşturan parçalar plastikten yapılmıştır. Bazı maskelerin neredeyse tamamı silikon olabilmektedir.

CPAP maskelerinin diğer bir özelliği ise kaçaklı veya kaçaksız olmalarıdır. Bunlara vispırlı veya vispırsız şeklinde de isim verilmektedir. Kaçaklı yani vispırlı olan maskelerin üzerinde küçük delikler vardır. Bunlar sayesinde kullanıcının verdiği nefes maskeden tahliye edilir. Kaçaksız yani vispırsız olan maskeler ise genellikle mekanik ventilatör cihazlarında kullanılır ve verilen nefes hortumlar sayesinde cihaza ulaşarak tahliye edilir. Bu sayede verilen nefesin de cihaz tarafından ölçümleri yapılmaktadır. Evlerde büyük çoğunlukla kaçaklı, yoğun bakımlarda ise kaçaksız maskeler tercih edilmektedir. Hangi maskenin uygulanacağı kullanılan solunum cihazına göre hekim tarafından belirlenir.

CPAP Maskesi Nasıl Kullanılır?

CPAP ve BPAP maskeleri solunum cihazlarına bağlanarak kullanılır. Bu cihazlar evlerde veya hastanelerde kullanılan cihazlar olabilmektedir. Maskelerin üzerinde başa sabitlemek amacıyla kullanılan bantlar bulunmaktadır. Bunlar genellikle cırtlı şekilde olur. Maske yüze oturtulur, kafa bandı ile sabitlenir. Böylece kullanılan maske kaymaz ve rahat bir şekilde yüzde durur.

Kafa bantları, CPAP maskelerinin sabitlenebilmesi ve yüze temas eden bölümlerden hava kaçağı yapmaması için biraz sıkı olmalıdır. Çok sıkı olursa kullanıcıyı rahatsız eder. En uygun ölçüyü hasta veya hasta yakını deneyerek bulmalıdır.

Her marka maskenin kullanım süreleri de farklıdır. Maskeyi alırken lütfen bunu sorunuz. Çok uzun süre bakım yapılmadan kullanılan maskeler yıpranır. Yıpranan maskeler hem cilde temas eden yerlerden kaçak yapar hem de cildi tahriş eder. Cildin tahriş olması oluşan kızarıklık veya yaralardan anlaşılabilir. Piyasadaki bazı maskeler 3 ay, bazıları 6 ay, bazıları da 12 ay kullanım ömrüne sahiptir. Bu süre maskeler düzenli olarak temizlendiğinde geçerlidir. Bakımı yapılmayan maskeler çok daha hızlı bir şekilde yıpranır.

Yorumlar

Niyazi 16 Temmuz 2015 üzerinde 15:20 de (Düzenle)
Ben resmed swift fx kullanıyorum. burun içine giriyor. çok memnunum. daha önce burun üstüne gelen maske kullanıyodum. 6 aydır swift fx kullanıyorum. bu maskeyi 6 aydır kullanıyorum memnunum. cpap cihazım var basıncı 7.0 bu maskeye geçtiğimden beri çok rahatım. çok hafif bir maske birde yüzümde artık sabahları kırmızılık olmuyor.

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 17 Temmuz 2015 üzerinde 18:19 de (Düzenle)
Niyazi, merhaba. Üründen memnun kaldığınıza sevindim. Tecrübenizi paylaştığınız için de teşekkür ederim.

Yanıtla
kısmet
kısmet 19 Temmuz 2015 üzerinde 14:16 de (Düzenle)
burun maskesi kullanıyorum. burun içine giren maskelerden denedim bir yerde.sanki rahatsız ediyor beni. anlayamadım. 450 lira fiyatı var dediler emin olamadığım için almadım. sizce almalımıyım rahat edermiyim.

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 20 Temmuz 2015 üzerinde 02:27 de (Düzenle)
Kısmet, merhaba. Eğer basınç değeriniz çok yüksek değilse burun yastıklı maskeler ile rahat edebilirsiniz. Kullanıcısı çok olan kaliteli bir ürün tercih etmenizi öneriyorum.

Yanıtla
Nuriye
Nuriye 23 Temmuz 2015 üzerinde 12:53 de (Düzenle)
internette gezerken bu sayfayla karşılaştım. maske kullanıyorum ama burnumun üstünü kızarıklık yapıyor. eğer krem sürmezsem bikaç gun sonra yara oluyor. ne yapmam gerekli. bu konuda tecrubesı olanlar varmı?

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 27 Temmuz 2015 üzerinde 12:28 de (Düzenle)
Nuriye,

Merhaba. Maskenin cilde uyumlu olmadığı durumlarda bunun gibi şikayetleri alıyoruz. Çözüm ya maskenizi değişmeniz ya da maskenin cildinize temas eden bölümüne yapıştırabileceğiniz özel jeller var onlardan temin etmeniz olacaktır.

Bu konuda bilgi almak için İletişim - Sesan sayfasından bize ulaşabilirsiniz.

İyi günler.

Yanıtla
Arda
Arda 19 Ağustos 2015 üzerinde 12:27 de (Düzenle)
Trakeostomi hastalarında nasıl kullanılıyor anlamadım. onlar zaten nefes alamıyor.

Yanıtla
GÖKSENİN HERDENBEYLİK
GÖKSENİN HERDENBEYLİK 19 Ağustos 2015 üzerinde 12:32 de (Düzenle)
Hiç kendime uygun bir maske bulamadım. Piyasadaki en iyisi dediklerini aldım onuda kullanamadım. Kafa bantlarınıda değiştirsem olmuyor çok sorun yaşıyorum.

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 20 Ağustos 2015 üzerinde 15:01 de (Düzenle)
Arda,

Bu CPAP ve BPAP maskeleri trakeostomili hastalarda kullanılmamaktadır. Yüze takılan maskelerdir. Trakeostomili hastalar trakeostomi kanülü üzerinden nefes alabilmektedirler.

İyi günler.

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 20 Ağustos 2015 üzerinde 15:24 de (Düzenle)
Göksenin Herdenbeylik,

Hangi marka model maskeyi kullanıyorsunuz şu an?

Yanıtla
GÖKSENİN HERDENBEYLİK
GÖKSENİN HERDENBEYLİK 20 Ağustos 2015 üzerinde 16:56 de (Düzenle)
Dreamstar

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 20 Ağustos 2015 üzerinde 17:19 de (Düzenle)
Göksenin Herdenbeylik,

O yazdığınız cihazın modeli. Yüzünüze taktığınız aparatın marka modelini biliyor musunuz?

Yanıtla
GÖKSENİN HERDENBEYLİK
GÖKSENİN HERDENBEYLİK 21 Ağustos 2015 üzerinde 10:01 de (Düzenle)
Pardon karıştırmışım. FisherPaykel healthcare miş markası ve modeli.

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 26 Ağustos 2015 üzerinde 23:16 de (Düzenle)
Göksenin Herdenbeylik,

Fisher&Paykel Healthcare ürünün markasıdır. Modelini de bizimle paylaşır mısınız?

Yanıtla
GÖKSENİN H
GÖKSENİN H 1 Eylül 2015 üzerinde 15:57 de (Düzenle)
Modelini bilmiyorum.

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 1 Eylül 2015 üzerinde 16:59 de (Düzenle)
Göksenin Herdenbeylik,

Merhaba. Bu konuda size yardımcı olmak isteriz. Lütfen İletişim - Sesan bu sayfadan bizimle iletişime geçiniz.

Yanıtla
Olcan
Olcan 1 Eylül 2015 üzerinde 17:18 de (Düzenle)
resmed in maskelerinin dayanıklılığı ve malzemesindeki yumuşaklık tartışılmaz derece iyi.
öteki markaların maskelerindeki malzemeler daha düşük kalite ve kısa vadede erime, kopma ,kırılma yapıyor. ben yıllardır resmed marka kullanıyorum. verdiğim paraya değiyor. kaliteden ödün vermemek gerek.

Yanıtla
Merve İŞCEN
Merve İŞCEN 9 Şubat 2023 üzerinde 15:26 de (Düzenle)
Olcan, merhaba. Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Sağlıklı günler dilerim.

Yanıtla
Elif
Elif 1 Eylül 2015 üzerinde 18:05 de (Düzenle)
Selam size bi sorum olucaktı….maskeyi raporla alabiliyormuyuz? raporu nereye yazdırıyoruz?
yönlendirirseniz sevinirim.

Yanıtla
Feriha Boyacı
Feriha Boyacı 5 Eylül 2015 üzerinde 12:00 de (Düzenle)
merhabalar.benimde maskeyle alakalı sorunum alın desteğinin rahatsız etmesi. siz nasıl yardımcı olabilirsiniz.

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 6 Eylül 2015 üzerinde 11:40 de (Düzenle)
Feriha Boyacı,

Bu konuda size alın desteği olmayan bir maske kullanmanızı öneriyoruz. Böylece sorunu tamamen ortadan kaldırmış olursunuz.

Eğer maskenin alın desteği bölümündeki cırt cırtları çok sıkıyorsanız oda sizi rahatsız ediyor olabilir. Biraz gevşetmenizi tavsiye ederim. Çok fazla gevşetirseniz maskeniz hava kaçağı yapabilir ve sizi rahatsız edebilir. Lütfen buna dikkat edin.

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 6 Eylül 2015 üzerinde 11:45 de (Düzenle)
Elif,

Merhaba. Cihazla birlikte kullandığınız maskenin yılda bir SGK tarafından geri ödemesi vardır. Cihazı size yazan hastaneye başvurursanız maske raporunu ve reçetesini yazacaklardır. Sonrasında maskeyi satın alıp evraklarını hazırlamanız gerekecektir. Rapor, reçete, fatura ve diğer evrakları bulunduğunuz ildeki SGK’ya teslim etmelisiniz. Böylece geri ödeme alabilirsiniz. Dilerseniz evrak hazırlama işleminde size yardımcı olabiliriz.

Kurumun geri ödeme listesi için SGK Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Ödeme Listesi Güncellendi - Sesan Blog - Sesan Forum bu sayfayı incelemenizi tavsiye ederim.

İyi günler.

Yanıtla
Feriha Boyacı
Feriha Boyacı 7 Eylül 2015 üzerinde 16:38 de (Düzenle)
maske için gelip bakmam gerekli.teşekkür ederim. görüşmek dileğiyle.

Yanıtla
Ferit kanlısoy
Ferit kanlısoy 9 Nisan 2016 üzerinde 06:02 de (Düzenle)
Uşakta yaşıyorum. yaklaşık 2 aydır bu cihazı kullanıyorum. Buradan verdikleri eften püften bir maske vardı. Bir ton da para verdim. Ne uyutuyor ne yerinde duruyor. İnanın fenalık getirdi bana. Özellikle bazı yerleri ciddi anlamda deforme oldu. Bunların iyi bakıldığı zaman 12 ay kullanılanları var yazmışsınız yazınızda. Acaba bunların modelleri nelerdir. Bilgilendirirseniz sizden bu cihazları temin etmek istiyoruz. İşini bilmeyen şirketler yüzünden sağlığımızdan olacağınız resmen. Sizi de eşimin annesine aldığımız bazı medikal ürünler sırasında tanımıştım. çok da memnun kalmıştık. Keske sizi arasaymısım almadan önce

Yanıtla
ali tala
ali tala 22 Kasım 2016 üzerinde 21:12 de (Düzenle)
merhaba ben denizli merkezdeyim gelirsen bu konuda yardımcı olabilirim 14 yıldır bpap cihazı kullanıyorum şu anda çok güzel maskeler denizlide mevcut medikallerde

Yanıtla
CAnsel
CAnsel 3 Mayıs 2016 üzerinde 07:20 de (Düzenle)
Merhabalar Resmed’in maskeleri konusunda arkadaşların yorumunu okudum. Şimdi 1 yıllık süre doluyor ve tekrar yazdırma şansına sahip olacağım maske. Acaba özellikle resmed ürünü alabilir miyim? Markayı ben seçebiliyor muyum? Bu konuda süreç nasıl işliyor acaba? Şimdi ben daha önce kullandığım markanın kalitesi düşük olduğu için çok ciddi sıkıntı yaşadım ve cebimden almak durumuna kaldım. Yine aşırı derecede rahatsız ediyor özellikle yatış pozisyonunda . İstediğimiz markayı tercih etme şansınız bize tanıyor mu SGK?

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 24 Ağustos 2016 üzerinde 15:19 de (Düzenle)
Ferit Kanlısoy,

Öncelikle geçmiş olsun. Firmamız hakkında yorumlarınız için teşekkür ederiz. Genellikle kullanıcıların memnun kaldığı birkaç ürünümüz var. Size hangisinin uyumlu olduğunu belirlemek için lütfen bizimle iletişime geçiniz: İletişim - Sesan

İyi günler.

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 24 Ağustos 2016 üzerinde 15:23 de (Düzenle)
Cansel,

Merhaba. İstediğiniz marka model ürünü seçebilirsiniz. SGK’nın bu konuda belirli geri ödemeleri var. SGK Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Ödeme Listesi Güncellendi - Sesan Blog - Sesan Forum bu sayfadan göz atabilirsiniz. Yüzünüze uygun ürünü tercih ederseniz sıkıntısız bir şekilde kullanırsınız. İyi günler dilerim.

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 24 Ağustos 2016 üzerinde 15:28 de (Düzenle)
Feriha Boyacı,

Dilediğiniz zaman size yardımcı olmak isteriz. İyi günler.

Yanıtla
ali tala
ali tala 22 Kasım 2016 üzerinde 21:18 de (Düzenle)
merhaba yazılarınız yazılanları cevaplarınızı okudum şahsınıza teşekkür ederim cbab bpap kullananların çogu bilmiyor maskeleri bu konuyu çok begendim saygılar

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 24 Kasım 2016 üzerinde 14:54 de (Düzenle)
Ali Tala,

Merhaba. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. İyi günler.

Yanıtla
ecevıt
ecevıt 24 Kasım 2016 üzerinde 11:11 de (Düzenle)
bu cihazın sgk kac yılda deyişir benımkı 2009 beri ne servise giti sankı hafif orluyom

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 24 Kasım 2016 üzerinde 14:50 de (Düzenle)
Ecevit,

Merhaba. SGK, CPAP ve BPAP gibi cihazları 10 yılda bir yenisiyle değiştiriyor. En azından yılda 1 kere doktor ve 2 kere de teknik servis kontrolüne gitmenizde fayda var. İyi günler.

Yanıtla
A.Rıza yiğitoğlu
A.Rıza yiğitoğlu 28 Kasım 2016 üzerinde 14:13 de (Düzenle)
Yaklaşık 4 yıldır uyku apnesi için Weinmann marka CPAP kullanıyorum. Cihaz ile ilgili sorunum yok ama sadece burunu içine alan bir silikon maske kullanıyorum. Gözlük izi gibi iz bıraktı. Çok rahat değil. Benzer kaliteli maskeleriniz varmıdır ? Bana ne önerebilirsiniz ?

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 29 Kasım 2016 üzerinde 12:27 de (Düzenle)
A. Rıza Yiğitoğlu,

Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. CPAP kullanan ve maske ile sorun yaşamayan hasta yok gibi bir şey. O nedenle cildinize ve yüz tipinize en uygun maskeyi tespit edip kullanmanız gerekiyor. Hastaya Uygun PAP Maskesi Hangisidir? - Sesan Blog - Sesan Forum bu sayfaya bir göz atmanızı rica ederim. Uzmanlarımız size doğru maske seçiminde yardımcı olabilir. İyi günler.

Yanıtla
Murat İnanç
Murat İnanç 14 Ocak 2020 üzerinde 23:23 de (Düzenle)
respaps cihazım var. 6 aydır kullanmaya çalışıyorum. Ama kullanamıyorum. Çünkü hortumdan gelen ses beni uyutmuyor. Rampayı 4 e ayarlıyorum ama (30dklık ayarlamış isem) süre sonunda ses artınca uyutmuyor. Bir yerde yanlış mı yapıyorum ? Ayarlarımı nasıl yapmalıyım ? Neyi niçin ?

Yanıtla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA 15 Ocak 2020 üzerinde 17:23 de (Düzenle)
Murat İnanç, merhaba. Kullanmış olduğunuz hortumda bir kaçak olabilir ya da cihazda teknik bir problem olabilir. En yakın zamanda bir yetkili teknik servis ile irtibata geçmenizi öneririz.