Cücelik (Dwarfism) Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

image

Cücelik (Dwarfism) Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Geçmiş yıllardan itibaren insanlar arasında yaygın olan cücelik toplum tarafından sağlık sorunu olarak görülmemektedir. Genel olarak toplumun Allah vergisi olarak gördüğü ve sağlık açısından bir problem olarak saymadığı cücelik aslında bir sağlık problemidir. Cüceliğin nedenleri ve belirtilerinden önce cüceliğin tam olarak ne olduğunu bilmek gerekmektedir. Cücelik tıp dilinde Diwarfizm olarak adlandırılmaktadır. Dünya çapında modern tıbbın gelişmesinden sonra cüceliğin tedavisi için birçok yöntem denenmiştir ve denenmeye devam etmektedir. Cüceliğin literatürdeki tanımı boyun aşırı kısa kalmasına neden olan bozukluklar olarak geçmektedir. Cücelik genetik olarak nesilden nesile aktarılan bir sağlık sorunudur. Ancak cüceliğin aile ve soy öyküsü yoktur. Cüce evladı olan ebeveynlerin %80’ninden daha fazlası normal boydadır. Bu nedenle cüceliğin çeşitli başka sebepleri de vardır.

Cüceliğin Başlıca Sebepleri Nelerdir

Cüceliğin kalıtsal yönünden hariç başka sebepleri de vardır. Bir insanın kemik oluşumu sırasında ortaya çıkan sorunlar cüceliğin sebeplerinden olabilmektedir. Ayrıca kemiklerin gelişimi sırasında ortaya çıkan sorunlarda cüceliğe neden olabilmektedir. Bunların yanında cüce insanların genelinde büyüme hormonlarının hasarlı veya eksik olduğu gözlemlenmiştir. Hasarlı olan büyüme hormonlarının vücudun büyümesi için gereken etki-tepkiyi yaratamamasından dolayı cücelik sorununun olduğu bilinmektedir. Ayrıca hipofiz bezi kanaması veya travmaları da cüceliğe neden olan en temel etkenlerden birisidir. Cüce insanların bazılarında ise çeşitli tümörlerin cüceliğe yol açtığı gözlemlenmektedir. Yine hipofiz bezindeki tümörlerin büyüme hormonu salgılanmasına engel olduğu gözlemlenmiş ya da yavaşlattığı anlaşılmıştır bu sebeple de cücelik ortaya çıkmaktadır.

Cüceliğin Başlıca Belirtileri Nelerdir?

• Cücelik olan bebekler yürüme, emekleme ve hareket etme gibi durumları geç yaşamaktadır. Yaşıtları gibi olması gereken yaş veya dönemlerden daha geç bu gibi fiziksel aktivasyonları gerçekleştirmektedirler.
• Sonradan cüce olduğu ortaya çıkan birçok çocukta çok sık yaşanan kulak problemleri ve enfeksiyonları olduğu gözlemlenmiştir.
• Cücelik sorunu yaşayan bazı çocuklarda yaşıtlarına göre konuşmada sıkıntı yaşadıkları bilinmektedirler. Bu sorunlar okul çağına gelinceye kadar sürebilmektedir.
• Zihinsel olarak bir gerilik söz konusu olmadığı için cüce olan çocuklarda akıl yönünde hiçbir sorun gözlemlenmemektedir.
• Cüce olan çocukların bazılarında doğumdan hemen sonra kemik bağ ve dokusundaki sorunlar tespit edilebilmektedir ve cüce oldukları ilk andan itibaren ebeveynlerine söylenebilmektedir.
• Vücutları altın orandan bağımsız şekilde gelişmektedir. Kol ve bacak oranları, gövde ve boy oranları birbirinden bağımsız gelişmektedir.
• Alınları geniş ve dışa doğru çıkıntılıdır.
• Çocukların burnu kalkık olmaktadır. Ayrıca gözleri içine gömülü ve çenesi uzun olabilmektedir.
• Genel olarak cücelikten muzdarip olan insanlarda kalçaları dışa doğru çıkık olmaktadır ve bu nedenle omurgalarında eğrilikler görülmektedir.
• El ve ayakları küçüktür ve parmakları oldukça kısa kalmaktadır.
• Cüce olarak doğan bazı çocuklar doğum esnasında, anne karnında veya doğduktan kısa bir süre sonra ölebilmektedir.
• Ölmediği durumda ise cüce çocukların ortalama boy oranı 1 ila 1,30 metre arasındadır ve daha fazla uzamamaktadırlar. Vücutları da orantısız şekilde gelişimini tamamlamaktadır.

Cüceliğin Tedavisi Var mıdır?

Cüce olan kişilerde de her hastalıkta ve sağlık sorununda olduğu gibi erken teşhis önemlidir. Cüce insanların bu sorunu erken teşhis edildiğinde gereken fizik tedavi programlarını uygulamalarından sonra cüceliğin neden olduğu bacak ve kollardaki sorunlar çözülmektedir. Ayrıca yine cüceliğin neden olduğu kulak enfeksiyonlarından doğabilecek olan herhangi bir işitme kaybı ise yine erken teşhis sayesinde önlenebilir. Ancak tüm bu tedavilerden hariç olarak genel olarak cücelik problemi çözülememektedir ve cüce insanların boyları uzatılamamaktadır. Ancak tıp alanında çalışan bilim insanları cüceliği tamamen yenebilmek için sürekli araştırmalar yapmaktadır.

Yazıyı indirmek için: Cücelik (Dwarfism) Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir.docx (13.8 KB)

Cüceliğin anne karnında erken teşhisi mümkün müdür? Sadece kemik gelişimine bağlı olarak doğum sonrasında mı fark edilmektedir?

Cücelik, boyun eğriliği gibi iskelet yapısındaki bozukluklar doğumdan önce yapılacak rutin kontrollerde, fetal anomali taramasında bariz olarak tespit edilebiliyor.Bununla ilgili doğum öncesinde ve sonrasında yaşanan sorunun neden kaynaklandığı inceleniyor.İskelet sistemindeki rahatsızlıklar, genetik faktörlerden kaynaklandığı gibi, annenin sosyal yaşantısı, alkol tüketimi, vitamın eksikliği ve benzeri durumlarda da yaşanabiliyor ne yazık ki