Diş ağrısı, teşhisi ve tedavisi hakkında temel bilgiler

images (2)

Diş ağrısı, diş ve çenelerde veya ağızda ağrı olması durumunda ortaya çıkar. Ağrının şiddeti hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Diş ağrısı gün boyunca kesintisiz olarak hissedilebilir veya belirsiz bir şekilde tekrar tekrar görülebilir ve kaybolabilir.

Çoğu kez diş ağrıları insanlar yemek yiyip içtiğinde (özellikle sıcak veya soğuk yiyecek, içecek alırlarsa) ve akşam akşam yatarken ortaya çıkar.

Diş ağrısı oluştuğunda, enfekte olmuş dişe bitişik çene alanı ağrılı ve palpe edilebilir. Bazen ağrı kaynağı ayırt etmek zordur. Örnek vermek gerekirse , alt akciğer enfeksiyonlarında ve üst molar enfeksiyonlarda sinüs çizgisinden (elmacık kemiklerinin ve alın kısmının arkasındaki hava boşluğu) gelen ağrı, kulaktan gelen ağrıdır.

Diş ağrısı nedenleri

Diş çürüğü (bu durum genellikle delikli diş yüzeylerinden kaynaklanmaktadır).

Bakteriyel enfeksiyon (periapikal apseler) nedeniyle dişin tabanında bir emme istiflenmesi.

Diş etinin amortismanı.

Diş kırılması

Diş ağrısı belirtilerine neden olabilecek başka bazı durumlar da vardır:

Sinüzit

Periodontal apse.

Temporomandibular eklemlerin yaralanması (çeneyi kafatasının başıyla birleştiren eklemler).

Dişeti veya dişeti şişmesi dişlerin büyümesinden kaynaklanmaktadır.

Gelişen dişler (genellikle bebekler ve çocuklar tarafından yaşanır).

Doktora girmeden diş ağrısı giderme yöntemleri

Dişler arasında sıkışmış plak ve yiyecek parçalarını temizlemek için diş ipi veya diş ipi kullanarak dişlerinizi temizleyin.

Ilık suyla durulayın.

İçecek ağrısı ilaçları, eczanelerde serbestçe satılmaktadır (örneğin, ibuprofen , parasetamol veya aspirin). Bir hatırlatma olarak, bu ilaçlar sakız dokularına zarar verebileceğinden sakızların üzerine konmamalıdır. Buna ek olarak, aspirin 16 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir.

Hangi durumlar da doktora baş vurmalı?

Acı iki günden fazla sürerse

Diş ağrısına enfeksiyon semptomları eşlik eder (örn., Kötü koku, şişme, sakızlar kırmızı olursa ve çiğneme sırasında ağrı).

Kulak ağrısı eşliğinde dişinizin ağrırsa.

Diş ağrısı ateşinizi yükseltirse.

Nasıl teşhis edilir?

Doktor, önce yaşadığınız belirtileri soracaktır; örneğin: Acı nerede Acıyı ne kadar ağır hissediyorsun? Ağrı genellikle ne zaman ortaya çıkıyor? Ağrıyı daha da çok kötüleştiren şey nedir? Gibi.

Fiziksel muayene çok önemlidir. Bu durumda doktor, dişler, diş etleri, dil, çene, sinüs, burun, boğaz, hatta boynunuzun durumunu kontrol edecektir. Gerekirse bir röntgen muayenesi yapılacaktır. Belirtileri sormanın yanı sıra, doktor da genel olarak sağlık geçmişinizi gözden geçirecektir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Diş ağrısı tedavisi için bir doktorun yöntemi, diş ağrısının kendisinin nedenini belirleyecektir. Örneğin:

Diş çürümesi ve delinmesi durumunda doktor delici işlemi yapacaktır. Düzeltilmeden önce parçalanan kısım temizlenmeli ve bakterilerden sterilize edilmelidir.

Diş ağrısı önceki yara hasarından kaynaklanıyorsa doktor yeniden başlayacaktır. Önceki yamanın kalıntıları önce temizlenir.

Yukarıdaki tedavi yöntemleri diş ağrısını tedavi edemiyorsa doktor dişi çekecektir.

Diş ağrısı nasıl önlenir?

Önleme her zaman tedavi etmekten daha iyidir. Bu nedenle, şu anki dişleriniz hala sağlıklı olsa da, diş ağrısı öngörmek için ihtiyati tedbirler almanız önerilir. Önleme çabaları şunlardır:

Dişlerinizi yılda en az iki kere doktorunuza kontrol ettirin.

Çikolata, tatlı kurabiyeleri ve tatlılar gibi yiyecek veya tatlı içecek tüketimini sınırlayın.

Dişlerinizi flüorür diş macunu kullanarak günde iki kez fırçalayın .

Diş ipi ile dişlerinizi temizleyin .

Sigarayı bırakın veya azaltın. Akciğerlere zarar vermenin yanı sıra, sigara içme alışkanlıkları ayrıca diş ve ağız sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Diş temizliğinin düzenli yapıldığı durumlarda bile dişte sorunlar meydana gelir. Bu sorunların azaltmak düzenli beslenme ile olur. Yeterli kalsiyum alınmadığı durumda kemik gelişimi olumsuz etkilenir ve bu da dişlerimize yansır.

Diş ağrısı bütün ağrılardan daha acılıdır. Çünkü bir nevi kemik ağrısıdır. Diş teli takanlar daha iyi bilir, kemiklerin yer değiştirmesi ile bir süre yemek yenilemez, konuşulamaz. Acısının bu kadar fazla olmasına rağmen bakımını en az önemsediğimiz yer de dişlerdir.