Diyabet Hastalarında Kan Şekeri Takibi Nasıl Yapılabilir?

Diyabet hastaları kandaki şeker oranlarını ölçmek için koldan veya parmak ucundan alınan kanla ölçüm yapan cihazları kullanmaktadırlar. Aynı zamanda cilt altına konulan bir sensör sayesinde, cilt altında bulunan sıvıdan şeker oranını ölçen cihazlarda bulunmaktadır. Bu cihaz kan şekerinin yükselmesiyle cilt sıvısındaki glikoz değişimini hesaplar. Böylece vücudun kan oranındaki değişimleri 72 saat aralıklarla sürekli ölçebilir. Bu cihaz sayesinde vücudun her on dakikada bir yaşadığı şeker değişimleri hafızaya kayıt edilir. Daha sonra bilgisayar ortamında bu değişimler gözlenebilir.

Diyabet Tedavisi

Diyabet hastaları, normal bir insanda bulunan şeker dengesine ulaşmak durumundadır. Bunun sağlanabilmesi adına insülin takviyesi sağlanır. Böylece pankreas uyarılır ve vücudun insülin salgılamasının yoluna gidilir. Sadece insülin tedavisiyle başarı elde edilmeyebilir. Bu anlamda hastanın doktorun dediklerini harfiyen uygulaması gerekmektedir. Özellikle beslenme ve diyet konusundaki tavsiyeler dikkate alınmalıdır. Sigara kullanımı veya alkol tüketimi terk edilmelidir. Egzersiz ve spor alışkanlığının kazanılması sağlanmalıdır.

Kontrol

Diyabet hastaları sürekli kan şekeri oranlarını kontrol etmek zorundadır. Normal bir insanda bu denge, vücut tarafından sağlanır. Açlık ve aşırı şeker tüketiminde bile şeker oranı 140 mg seviyesine ancak çıkabilir. Ancak diyabet hastalarında beslenme ve diyet programına dikkat edilmediğinde biranda kandaki şeker oranı 200-300 mg seviyesine çıkabilir. Bu durum diyabetten kaynaklanan rahatsızlıkların azması anlamına gelir.

Diyabetten kaynaklanan rahatsızlıkların hayat kalitesini düşürmemesi adına, spor ve egzersiz yapılmalıdır. Diyete dikkat edilmelidir. Hasta olan kişi, aralıklarla kan şekerini ölçerek, dengenin korunmasını sağlamalıdır. Bu anlamda diyabet hastaları, kan şekeri oranlarını, idrarda keton miktarını, kilo değerlerini ve tansiyonlarını kontrol ederek, yaşam kalitelerinden ödün vermemiş olurlar.