Diyabet Hastalarının Yaşam Tarzı Nasıldır?

Diyabet hayatımıza girdikten sonra bazı önceliklerimiz değişir. Çoğu kişi, kendinde veya aile bireylerinde hastalığın görülmesiyle psikolojik olarak çöküntüye girer. Zaman geçtikçe hastalığa alışır ve aslında bu kadar da büyütülecek bir şey olmadığının farkına varır. Diyabetle yaşamak ve diyabeti kontrol altında tutmak kolaydır. Sadece hastalık hakkında fazla bilgiye sahip olmamak bu süreci biraz zorlaştırabilir. Peki diyabet insanların yaşam tarzını nasıl değiştirir?

Belge: Kan Şekeri (Glikoz) Ölçüm Sonuçları Tablosu.pdf (213.7 KB)

Eğer ki diyabet hayatınıza girdiyse, diyabeti kontrol etmek ve onunla beraber sağlıklı bir şekilde yaşayabilmek için neler yapmanız gerektiğini ve nasıl bir yaşam tarzının sizi beklediğini bilmek isterseniz aşağıdaki listeden faydalanabilirsiniz:

  • İlk olarak, diyabetin ömür boyu süren bir rahatsızlık olduğunu ve yaşam tarzınızı buna göre düzenlemeniz gerektiğini bilmeniz günlük yaşantınızı kolaylaştıracaktır.
  • Diyabet sahibi bir birey olarak, hastalığınızın ciddiyetinin farkında olmalısınız.
  • Tedaviniz sırasında neyi, nasıl ve neden yapacağınızı bilmelisiniz.
  • Hastalığı kabullenerek, hastalıkla beraber kaliteli şekilde bir yaşam sürdürmelisiniz.
  • Hastalığın yan etkilerini önlemek ve ortaya çıkabilecek zararların en aza indirilmesi için tedaviye bizzat katılarak hastalığı kontrol altına alabilir hale gelmeniz gerekir. Bunun için gerekli davranışları öğrenmeniz gerekir.
  • Diyet, diyabet tedavisinin en temel unsurudur. Diyabetik kişilerin yeterli miktarda ve dengeli beslenmesi için tüm besinlerden önerilen miktarda alınması gereklidir.

Uzun vadedeki hedeflerinizi belirlemelisiniz. Diyabeti iyi kontrol ederek uzun vadede hayati organlarınıza verebileceği zararları önlemek amacıyla her zaman planlı programlı olmalısınız.

Yeni Cihazlar Diyabet Kontrolünü Nasıl Kolaylaştırır?

Yeni araştırmalar, sürekli kan şekeri ölçümü yapan sensörlerle insülin pompalarının birleştirilmesini sağlamıştır. Bu sayede takip ve tedavi işlemleri daha düzenli olarak yapılabilmektedir. Bu sistem, önceki geleneksel yöntemlere göre kan şekeri kontrolünün daha iyi yapılabilmesini sağlar. Günümüzde kan şekeri takibi teknoloji sayesinde daha iyi yapılabiliyor.

Kan şekeri değerleri yemekten önce ve uyku sırasında düşer, tokluk haline yükselir. Gün boyunca değişkenlik gösteren kan şekeri düzenli olarak ölçülmeli ve kayıt altına alınmalıdır.

Bu kayıtlar hekimler tarafından kontrol edilerek tedavi yöntemleri belirlenir. Bu nedenle ölçümlerin düzenli ve doğru bir şekilde kayıt altına alınması gerekir. Maalesef hastalar buna yeteri derecede riayet etmemektedir. Hasta yakınlarıysa sürekli olarak buna bir çözüm aramakla meşgul olurlar ve değer verdikleri hastalarını ikna etmeye çalışırlar. Ancak çoğu zaman başarısız olurlar. Aslında ihtiyaç olan şey otomatik çalışan bir sistemdir. Hasta inisiyatifini devre dışı bırakan bu sistemler günümüzde üretilmektedir.

Teknoloji geliştikçe bu tip cihazlar daha da ucuzlamaktadır. İlk başlarda yalnızca hastanelerde kullanılabilen sistemler zamanla evlerimize kadar girdiler. Kan şekerimizi kontrol altında tutarsak kendimize daha rahat bir yaşam sağlayabiliriz.