Diyabet Hastalığı Nedeniyle Meydana Gelen ve Uzun Süre İyileşmeyen Yaralar Nasıl Tedavi Edilir?

Diyabet Nedir?

Diyabet, diğer bir adıyla diğer bir adıyla şeker hastalığı; salgı bezlerinin ürettiği insülin hormonun vücuda yetmemesi durumunda ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Vücuda giren besinden yeterli miktarda glukoz kullanılamaz bu nedenle kan şekeri yani hiperglisemi yükselir.

Diyabet Yarası Nedir?

Şeker hastalığının ilerlediği durumlarda vücutta; göz, böbrek, kalp gibi birçok organda hasar meydana gelebilir. En çok görülen bozulma genelde ayaklarda olur. Hastalarda diyabetik yara adı verilen enfekte yaralar oluşur. Bu yaralar damar yapıları ve sinirlerin bozulmasıyla meydana gelir.

Diyabet Yaraları Nasıl Oluşur?

  • Sinirlere bağlı olarak vücutta ağrı hissi kaybolur.

  • Ayak kaslarında tutulma meydana gelir.

  • Bağışıklık sistemi bozulur.

  • Şekere bağlı vücut direnci bozulur.

  • Ciltte terleme mekanizmaları bozulur.

Bu sebeplere bağlı oluşan yaralar enfeksiyonlu yani iltihaplı yaralardır. İyileşme süreci zordur ve büyüyüp kangren olma riskleri yüksektir.

Diyabet Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?

Diyabet yaraları genelde kendini belli eden yaralar değildir. Ağrı, sızı olmaz, bu nedenle aslında daha fazla dikkat edilmelidir.

Bu tip yaralarda öncelikle şeker kontrol altına alınmalıdır. Daha sonra damar tıkanıklığı var ise çözümlenmelidir. Yani sadece yara odaklı değil bütün vücuda yönelik bir tedavi süreci başlatılmalıdır. Damar tıkanıklığı olduğu durumlarda tedavi süreci çok yavaş işler ya da etkisini göstermez. Diyabetik yaralarda tedavi süreci uzundur. Tedaviden sonra yaranın tekrar oluşma riski yüksektir.

Şeker hastalığına bağlı yaralar genelde ayakta oluşur. Buna diyabetik ayak yarası veya ayak ülseri denir. Tedavi sürecinde de özellikle dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir yani fazla kilodan kaçınılmalıdır. Kilo alımı veya verimi kontrollü bir şekilde olmalıdır. Vücut temizliğine dikkat edilmeli, sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

Tedavi sırasında düzenli olarak şeker kontrolü yapılmalı, damarlar doktorlar tarafından incelenmelidir. Günlük takip de çok önemlidir.

Tedavi süresinde hekim ile iş birliği yapılmalı, kurallara uyulmalıdır. Bu şekilde diyabetik diye nitelendirdiğimiz yaralar kontrol altına alınabilir.