Bebekler her ne kadar yetişikinler kadar sğlıksız besinler tüketmesede, dişlerin ve diş etlerinin sağlığının korunması geleceğe dair kesin bir önem taşımaktadır. Henüz bu yaşlarda başladığınız ağız temizliği, ilerleyen zamanlarda oluşacak olan sağlık sorunlarının belirleyici bir dönüm noktası olabilmektedir. Peki, ebebeynlerimiz bu konuda ne kadar bilgili? Kaç anne yada baba çocuğunun ağız bakımı ile ilgileniyor? Bütün bu soruların cevabı bilinmez ama annelerin ve babaların bu konuda kendini gelişitrmesi gerekmektedir. Kendinize tek sormanız gereken ‘‘Bebeğimin ağız ve diş bakımı nasıl olmalı’’ sorusudur.
Bebeklerin dişleri veya süt dişleri bebeklerin konuşmayı ve çiğnemeyi öğrenmelerine yardımcı olur. Sağlıksız ağız hijyeni, gelecekteki diş yapısında kalıcı sorunlara yol açabilecek diş eti iltihabı veya diş eti iltihaplarının yol açtığı sağlık sorunlarının sık yaşanması gibi bazı riski faktörleri taşır. Bu nedenle bir bebeğin ağız bakımı nasıl olmalı sorusuna, araştırmalar yaparak sizler için cevap vermyece çalışacağım.
Ağız Bakımının Yaşı Yoktur.
İlk zamanlarda oluşan dişler hepimizin de bildiği üzere kalıcı dişlerle değişim göstermketedirler. Bebeklerin dişleri genel olarak ön iki diş ile dört ve yedi aylık olduğu zamanlarda kendini göstermeye başlamaktadır. Bununla birlikte, iyi ağız sağlığı sağlamanın aslında diş çıkarmadığı zamanlarda bile bebeğin ağzını temizleyerek yapılması ve dikkat edlilmesi gereken bir durumdur.
Bebeğin dişlerini ve diş etlerini temizlemenin yolları şu şekilde sıralanabilir:
- Yumuşak ve ıslak bir bezle diş eti bakımı
Bebekler her yemek yediğinde diş etlerinin yumuşak bir bezle zedelemeyecek şekilde temizleyin. Bu işlem sırasında oldukça dikkatli olunmalıdır. Zrar vermemek adına bezi parmağınıza sararak ufak dokunuşlar da yapabilirsiniz. Bu yöntem genel olarak bebeğin dişleri büyüdüğü taktirde yapılmaktadır. Günde iki defa yapmanız gereken bu durum bazen gece yatmadan önce de uygulanabilir. Amaç, bebeğin ağzından bakteri ve diş ve diş eti hastalıklarına neden olabilecek bakterileri temizlemektir. Bunun farkında olmamızda fayda var.
- Diş fırçasını kullanabilirsiniz
Eğer ki dişler artık çıkmaya başlamış fakat çocuğunuz kendi bakımını yapacak kadar büyümemişse, bezle olan temizliği artık fıça ile yapabilirsiniz…Daha önce birisine söylediğim de bunu hiç duymadığını söylemişti. Bebeklere özel diş fırçaları satılmaktadır. BUunlar içinden kaliteli ve kullanımı kolay olanı almaya özen göstermenizde fayda olacaktır. Ebebeynler, çocuk kendi dişini fırçalayana kadar dişlere müdahele edebilirler. Sadece bunu yaparken dikkat edilmeli ve istemsiz şekilde şiddetli ve acı vericek şekilde yapılmamalıdır. Kısaca elimizin bu konuda bir ayarı olmalıdır. 3 yaşına ulaşıncaya kadar temiz suyla nemlendirilmiş bir diş fırçası kullanın. Aynı zamanda diş macunu da tabi.
- Süt ile uyku arasında bir yanlış
Bebekler uyuma konusunda zorluk çıkardığı zamanlar da çok sık tekrar edilen bir yanlıştan bahsetmek isitiyorum. Eminim ki bir çoğunuz bu konuda ‘’‘aa bende çok yapıyorum’’ diyeceksiniz. Bebekler uyumadığı zamanlar da onlara süt verirsiniz. Bebek biberondaki sütü içtikten sonra uykuya dalar ve siz bub iberonu ağzından çıkarmaya kıyamazsınız, bebeğim uyanır diye. İşte bu ağız sağlıı bakımından oldukça zararlı bir durumdur. Bebeğin ağzının açık kalması bakterilere ve enfeksiyonlara karşı korumasız olduğunu göstermektedir. Bu nedenle böyle bir harekette bulunuyyorsanız bundan vazgeçmeniz gerekmektedir.
- Emziğin hijyenik olması
Bebeklerin ağız bakımında oldukça önem taşıyan bir önemli faktör da emzik bakımının düzenli olarak yapılmasıdır. Aynı zaman da emzik kullanımı 2 yaşına geldikten sonra bırakılmalıdır. Uzun süreli emzik kullanımı dişlerin biçimsiz bir şekilde çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle iki yaşına gelen çocuklar da bu alışkanlığın bıraktırılmasınd fayda vardır.
Bu konuda araştırmalar sonucu elde ettğiim veriler bu şekildeydi. Umarım sizler için faydalı bir araştırma konusu ve makal olmuştur.
Sağlıklı Günler.