Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazlarını Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?

Ev tipi mekanik ventilatör cihazları yoğun bakım, göğüs hastalıkları, nöroloji, acil gibi bölümlerde yatan hastaların tedavi sürecinde kullanılır. Bu tip cihazlar çok hassastır ve kullanırken çok dikkatli olmak gerekir. Bu cihazlar evde kullanıldığı için sürekli olarak yanınızda tıbbi veya teknik personel bulunmayacaktır. Ayrıca cihazlar ile kullanılan aksesuarların da temizlik ve bakımı çok önemlidir.

Cihazlardaki arızaları ve problemleri en aza indirmek için lütfen bu sayfada yazılanları dikkatlice okuyunuz ve uygulayınız.

Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazlarını Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?

Hasta ile ilgili acil bir durumda 112 acil servis aranmalıdır.

Cihaz tahta, bez, plastik vb. malzemelerin üzerine konulmamalıdır. Bu tip yüzeyler cihazların aşırı ısınmasına ve arızaya sebebiyet verebilir. Ayrıca cihazın hava alamamasına neden olabilir.

Bu cihazlar çok hassastır, en ufak manyetik alanlar dahi (örn: TV, radyo, cep telefonu vb) cihazların elektriksel sinyallerini bozabilir ve hastanıza zarar gelebilir.

Cihaz dış ortamdaki havayı kullandığı için rahat hava alacak şekilde ve ısınmayacak bir yere konulmalıdır.

Cihaz soba, kalorifer vb. ısıtıcıların yakınına konulmamalıdır. Sıcak ortam cihazların çalışmasını olumsuz etkiler, pil ömrünü de kısaltır.

Cihazın filtresi ayda bir değiştirilmelidir. Bu filtreler özel olarak üretilmiştir. Ev tipi mekanik ventilatörde mutlaka orijinal filtre kullanılmalıdır. Orijinal filtre kullanılmadığı takdirde cihaz arızalanabilir ve bu durumda garanti kapsamı dışı bırakılabilir.

Cihazın filtresi yıkanıp tekrar kullanılmamalıdır. Bu filtreler yıkandığında partikül tutucu özelliklerini kaybetmektedir.

Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazlarını Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?

Cihaza sıvı temas ettirilmemeli ve banyo gibi buharlı veya nemli ortamlarda tutulmamalıdır. Bu durumda cihazın içine sıvı kaçabilir veya nemden dolayı elektriksel ve elektronik aksamında arıza oluşabilir. Böyle bir durumda cihazınız garanti kapsamı dışı bırakılabilir.

Cihaz düşmeyecek bir yere konulmalıdır. Bu cihazlar çok hassastır, içlerinde özel valf sistemleri ve özel sensörler vardır. Düşürme, çarpma gibi olaylarda bu parçalar zarar görür. Böyle bir durumda cihazınız garanti kapsamı dışı bırakılabilir.

Ev tipi mekanik ventilatörlerde harici düşük basınçlı oksijen kaynağı kullanılabilir. Bu cihazlara oksijen konsantratörü denir. Bu iki cihazın birbirine bağlanması sırasında özel aparatlar kullanılır. Bunlardan bir tanesi oksijen valfidir. Bu parça çok hassas ve kırılgan olabilir. Bu yüzden dikkatli bir şekilde yerine takılması ve çıkarılması gerekir.

Cihazda kullanılan sarf malzemeler ve kablolar kıvrılmamalı ve sıkıştırılmamalıdır.

Cihazda kullanılan solunum devresinin hijyen açısından ayda bir değiştirilmesi önerilir.

Cihazda kullanılan solunum devresi orijinal olmalıdır. Bu parçaların ham maddesi, kalıbı ve ölçüleri cihaza özel olarak üretilmiştir. Cihaz, farklı marka solunum devresi kullanılırsa hastanıza ayarlanan parametrelerden farklı şekilde çalışacaktır. Bu durumda hastanız zarar görebilir. Bir süre sonra da cihaz arızaya sebebiyet verecektir. Bu durumda cihazınız garanti kapsamı dışı bırakılabilir.

Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazlarını Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?

Solunum devresi bağlanırken dikkat edilmelidir. Parçaların takıldığı yerlere iyice oturduğundan emin olunmalıdır. Solunum devresinin parçaları kırıldığında veya delindiğinde mutlaka hemen yenisi ile değiştirilmelidir. Her ihtimale karşı mutlaka yeni bir solunum devresi yedekte bulundurulmalıdır.

Solunum devresi değiştirildiğinde cihaz üzerinden kalibrasyonu yapılmalıdır. Böylece mekanik ventilatör cihazı yeni solunum devresini tanır ve hastaya gönderilen hava devreden geçerken basınç ve akış kaybı yaşanmaz.

Ev tipi mekanik ventilatör ile kullanılacak oksijen konsantratörünün kavanozuna su konulmamalıdır. Aksi halde ev tipi mekanik ventilatöre su kaçabilir ve arızaya sebebiyet verebilir. Bu durumda cihaz garanti kapsamı dışı bırakılabilir.

Ev tipi mekanik ventilatörü durdurmadan önce varsa oksijen konsantratörü durdurulmalıdır.

Cihazlarda alarm susturma tuşu vardır. Teknik servisten bu tuşun nasıl kullanıldığını ve işlevini mutlaka öğrenin.

Ev tipi mekanik ventilatör cihazının parametrelerinin nasıl değiştirileceğini teknik servisinizden mutlaka öğrenin. Herhangi bir acil durumda teknik servis veya doktor tarafından yönlendirilerek parametreleri değiştirmeniz gerekebilir.

Cihazların tuş kilidi aktif hale getirilmeli böylece parametreler yanlışlıkla değiştirilemez.

En önemlisi ise 24 saat hizmet verebilen, TSE belgeli, sertifikalı ve tecrübeli bir teknik servis tercih etmektir.

Yorumlar

menderes ünal 5 Eylül 2015 üzerinde 11:54 de (Düzenle)
valf vb kısmi arızalarda çok yekün tutabiliyor bilhassa parça değişimi :(allah ventilatör kullanan hasta ve yakınlarına maddi manevi yardım etsin

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 27 Temmuz 2016 üzerinde 16:19 de (Düzenle)
Menderes Ünal,

Ev tipi mekanik ventilatör cihazları arıza yaptığında genellikle problemli parça yenisi ile değiştirilir. Tamir yöntemi pek fazla tercih edilmez. Parça fiyatları yüksek olabiliyor. Bu nedenle cihazları kullanırken dikkat edilirse uzun süre sorun yaşanmayacaktır. İyi günler.

Yanıtla
Mine
Mine 18 Temmuz 2018 üzerinde 00:08 de (Düzenle)
Tekirdağ Çorlu ya teknik servis hizmeti veriyormisunuz ev tipi ventilatör için

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 19 Temmuz 2018 üzerinde 00:46 de (Düzenle)
Mine, merhaba. Ev tipi mekanik ventilatörü kargoyla tarafımıza gönderebilirseniz teknik servis hizmetini sağlayabiliriz.

Yanıtla
eşref dülger
eşref dülger 12 Ağustos 2018 üzerinde 23:14 de (Düzenle)
ev tipi solunum cıhazı icersinde bulunan batarya yenisi ile değiştirmek gerektiğinde nerden temin edicem

Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 12 Ağustos 2018 üzerinde 23:20 de (Düzenle)
Eşref Dülger, merhaba. Yetkili teknik servisten yeni batarya tedarik edebilirsiniz. Çoğu cihazda yeni bataryanın takılması için teknik servisin müdahalesi gerekir. Bazı cihazlarda kullanıcının kendisi de değiştirebilir.

Yanıtla
Müzeyyen Aktoprak
Müzeyyen Aktoprak 31 Ocak 2024 üzerinde 21:09 de (Düzenle)
Ev tipi mekanik ventilatör hangi marka önerirsiniz

Yanıtla
HAYATİ BAŞTUĞ
HAYATİ BAŞTUĞ 28 Mayıs 2020 üzerinde 16:36 de (Düzenle)
VİVO55 VENTİLATÖR YUKARIDA GÖRDÜĞÜMÜZ VENTİLATÖR. ÜRETİCİ FİRMANIN DEVRESINI ALMAMIZA RAGMEN HASTAYA UYMUYOR. DEVRE İLE İLGİLİ BİR PROBLEM VAR . BUNU NASIL ÇÖZEBİLİRİZ.

Yanıtla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA 29 Mayıs 2020 üzerinde 17:33 de (Düzenle)
Hayati Baştuğ, merhaba. Mekanik ventilatörlerde solunum devreleri cihazla aynı marka olmalıdır. Bunun dışında çocuk ve yetişkin hastalar için devreler ayrıdır. Cihaza göre de tek kollu veya çift kollu devre kullanmanız gerekir. Devreyi tam olarak cihaza ve hastaya uyumlu şekilde aldıysanız ve sorun yaşıyorsanız yetkili teknik servise cihazı göstermenizi öneririz.

Yanıtla
Gökay Özkan
Gökay Özkan 19 Ağustos 2020 üzerinde 17:17 de (Düzenle)
İyi günler kistik fibrozis hastasıyım ve evde kullanımlık ev tipi ventilator almayı düşünüyoruz fakat baya pahalı bir ücreti var temin etmek için gerekli evraklar olsa SGK bu cihazın yarı fiyatını odermi veya ne kadarını öder nasıl temin edebiliriz yanıtlarsanız sevinirim

Yanıtla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA 20 Ağustos 2020 üzerinde 15:56 de (Düzenle)
Gökay Özkan, merhaba. Ev tipi mekanik ventilatör için SGK’nın ödediği tutar 18.000 TL + KDV’dir. Yani cihazın KDV dahil 19440 TL’sini SGK karşılar. Ödemeden faydalanabilmeniz için heyete girip rapor çıkartmanız gerekmektedir. Raporunuz 3 hekim ve başhekim imzalı olmalıdır. Daha sonrasında cihaz için reçete yazdırmanız gerekir. Reçeteyi rapordaki 3 hekimden biri yazmalıdır. Rapor reçeteniz çıktıktan sonra SGK’ya giderek cihazınızı alabilirsiniz. Kurumda cihaz yok ise “tıbbi malzeme yoktur” kaşesi alarak SGK ile anlaşmalı medikal firmaya gitmeniz gerekir. İlk başta cihaz tutarı ne kadarsa hepsini firmaya ödemeniz gerekiyor. Örneğin bir ev tipi mekanik ventilatör cihazı için 25000 TL fiyat verildiyse, bu ücretin tamamını firmaya ödersiniz. Daha sonra SGK’nın karşıladığı tutar olan 19440 TL’yi cihazın faturası ve diğer evraklarla birlikte SGK’ya teslim etmelisiniz. Teslimden 30 veya 40 gün sonra ödemeniz vermiş olduğunuz hesaba yatacaktır. Detaylı bilgi için makalemizi inceleyebilirsiniz; SGK Medikal Ürünleri Hangi Koşullarda Öder? - Sesan Blog - Sesan Forum