Evde bakılan hastalara devletimiz desteğini yitirmiyor. Bu güzel bu duyarlı uygulama hakkın da sizleri bilgilendirmek isterim. Evde bakım maaşı nasıl alınır? Nereden alınır? Ne kadar alınır? Kafamıza takılan bir çok soruyu aydınlığa kavuşturacağız. Eğer ki sizin de bir bilginiz varsa, konumuza eklememiz için, başlık altına yazınız. Ekleyelim konumuza. Unutmayalım ki tek amacımız destek olmak.
Eskiler derki Damdan düşenin halini, damdan düşen anlar! Evet bir zamanlar sahiden öyleymiş, fakat şimdi insanımız daha fazla duyarlı, sağlık görevlilerimiz daha fazla ilgili, ve devletimiz bir çok konuda insanına yardım sağlıyor. Bunların başında fakirlik maaşı, işsizlik maaşı gibi çok gözde destekler olsada, araya Evde bakılan hastalar için de muazzam bir destek düşünülmüş.
Evde bakım maaşı: aşırı derecede engelli bir akrabasına veya bir dostuna bakmayı göze almış insanlara verilir. Başvurulması gereken yerler Toplum merkezleri ve İl Sağlık Müdürlükleri’dir. Peki kimler başvurabilir? Kimler bu maaşa nasıl hak kazanabilir?
Gündelik ihtiyacını karşılayamaz derecede engelli olan her hastanın başvuru yapmaya hakkı vardır. Gündelik ihtiyaçları biraz açmak gerekirse, yemek, içmek, giyinmek gibi insani en temel ihtiyaçlardır. Engelli vatandaşlara verilen bir sağlık belgesi vardır. Bu sağlık belgesin de (Aşırı engelli) bölmesi bulunmaktadır. Oradaki evet veya hayır seçeneğin de Evet yazmalı. Bu aslın da en zor şartlardan biri. Çünkü bir ara aşırı engelli olan ancak sağlık raporuna evet yazılmayan bir çok insan isyan etti. İddaalarına göre kendilerinden daha sağlıklı kişilere verildiğini söylediler. Aslın da hastanın incelemesi esnasında, bir çok kriter ve test uygulanır hastalıktan emin olmak için. Bu gibi yanlışlıkların olabilitesi çok düşük. Ayrıca Bu aşamada engel yürü tespit edilir ve bakım esasları belirlenir.
Evde bakım maaşı başvuru şartları nelerdir?
Aslın da resmi gazetede yayımlanmış bir yazıyı buraya yapıştırmak en doğrusu. İlk ve en temel şart:
Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında engel oranı % 50 ve üzeri olup ağır engelli EVET- HAYIR bölümünde EVET ibaresi olması gerekmektedir.
Yine söylediğim gibi günlük ihtiyaçlarını karşılamaz hastaların alması lazım bu belgeyi. Yemek, içmek, giyinmek, duş almak gibi yaşamı sürdüren ihtiyaçları tek başına gidermeye hastaların başvuru hakkı vardır.
Kişiye maaş belirlenirken hasta geliri ve kişiye bakacak olan insanların geliri hesap ediliyor diye biliyorum. Gelir türü ne olursa olsun muhakkak hesap ediliyor. Ayrıca Asker de olan veya üvey çocuk varsa ve onlar da henüz aile bireyi ise onlar da hesaplanmaktadır. Fakat okuyan kişilerin aldığı burs aile hekimine tabi tutulmuyor.
Aylık gelirsiniz asgari ücreti geçmemeli.
Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında bakım ihtiyacı olan engelli koşullarına sahip olmak da son şart olarak karşımıza çıkıyor.
Evde bakım maaşı için istenilen belgeler
İlk olarak hasta ve hastaya bakacak kişinin kimlik fotokopisi isteniyor. Hastanın aşırı engelli olduğunu belgeleyen raporun fotokopi örneği de gerekmektedir. Engelli kişiye ait 2 adet vesikalık resim (Siz 6 tane götürün) varsa eğer bir eğitim belgesi veya sureti gerekli. Anne ve baba boşanmışsa mahkeme kararı gerekmektedir. Ayrıca birinin vasisi ise hasta onun da mahkeme kararı gerekmektedir.
Ne zaman maaşı almaya başlarsınız?
Bu aslın da çok da uzun bir süreç değildir 3-6 ay içinde başvuru sonuçlanıyor. Adresinize gelmeleri, denetlemeleri, sizin gerekli belgeleri hazır hale getirmeniz bir çok şey yaşanırken zaman sizin için hızlı geçecektir zaten.
Ödenecek aylık maaş ne kadar?
Bu konuda bu maaşı alan insanların bir şey söylemesini yeğlerim. Çünkü aylık gelir tablosu vesaire bir çok hesap yöntemi var. Aylık gösterge tablosundaki rakamlar falan çarpılıyor. Bilmediğim için çok üzerine durmak istemiyorum. Ama herkesin anlayacağı bir dille anlatmak gerekirse ortalama (700-800) civarı bir rakam.
Bu konudaki düşüncelerim
Başta temennim Allah kimseyi bu hallere düşürmesin. Düşene tez sağlık nasip etsin. Sonra şartlar biraz daha kolay olabilir. Engelli olup belge alamadıklarını iddia edenler tekrar incelenebilir. İnsanlara bir yardım yapıyorsak bunu işkence haline getirmemek lazım. Bunları da göz önünde tutmak gerek.
Okuyan herkese faydalı bir konu olmuştur umarım. Çevreniz de evde bakım maaşı alan hasta yakını var mı? Varsa yaşadığı zorlukları nedir? Sizin de bu konuda tecrübeleriniz varsa bizimle paylaşın lütfen.