Kronik veya daha farklı nitelikte hastalığa sahip olan bireylerin hepsinin hastanelerde bakımına devam edilmesi mümkün olmayabilir. Hastanelerin yatak kapasitelerinin yetersizliği, yeni hastalara yer açılması, hastanede yapılan bakımın maliyeti ve enfeksiyon riskinin olması gibi nedenlerle hastaların tedavisine hekimlerin kararıyla evde devam edilebilir. Evde hasta bakım, maddi ve manevi olarak önemli bir çözümü ifade eder. Hem hastane kaynaklarının doğru kullanılması hem de hasta ve ailesinin manevi olarak yıpranmaması için önemlidir. Evde bakımına devam edilebilecek bir hastanın ve refakatçilerinin hastanede kalmaya devam etmesi de psikolojik açıdan çok yorucudur. Tedavi süreci evde devam ederken hasta sevdikleriyle daha çok vakit geçirebilir ve aile için daha huzurlu bir ortam sağlanabilir. Ayrıca hastaneden bulaşabilecek enfeksiyon da önlenmiş olur. Evde hasta bakım sürecinde ailenin bazı konularda bilgi sahibi olması gerekir. Ana başlıklar halinde bunları listeleyecek olursak ilaç kullanımı, hasta odası, ateş ve nabız takibi, beslenme, tecrit ve kaliteli medikal ürünler önemli konulardan bazılarıdır. Bu hususları sizin için derledim.
İlaç Kullanımı
İlaç kullanımı hastanın durumunun düzelmesi ve mevcut rahatsızlığının yaşam standardını etkilememesi için gereken bir tedavi metodudur. Hasta yakınlarının dikkat etmesi gereken nokta ise ilacın vaktinde ve doktorun tavsiye ettiği ölçüde verilmiş olmasıdır. Bunun aksi yapılırsa, tedaviden beklenilen sonucun alınması söz konusu olmayabilir. İlacın vücudu zorlayıcı etkilerinin (yan etkilerinin) olduğu da hesap edilirse, vaktinde ve dozunda ilaç kullanımının gereksinimi daha iyi anlaşılabilir. Aile fertlerinin, hastanın kullandığı ilaçların yan etkilerini ve hastada neden olabileceği sorunları daha önceden gerek ilacın prospektüsünden okuyarak gerekse hastanın hekimine sorarak öğrenmesi ve ona göre tedbir alması gerekir.
Uzun süreli ve çok çeşitli ilaç kullanımı nedeniyle bazen ilaçların son kullanma tarihleri unutulabilir ve bu durum bozuk ilaç kullanımına sebebiyet verebilir. Uygun koşullarda saklanması, son kullanma tarihlerine haftada bir göz atılması ve kullanım günlerine göre kategorize edilmesi, ilaçları hastaya verirken yaşanabilecek olası riskleri önler. Tablet ilaçların renginde değişiklik veya yapısında tortulaşma varsa kullanılmaması gerekir. Hastanın şikayetleri ortadan kalksa bile hekimin belirttiği süre boyunca kesintisiz şekilde ilaçların kullanılması gerekir. Bırakmak veya bir süre ara vermek için hekime danışılmalıdır. Örneğin, antibiyotikler veya bazı psikiyatri ilaçları hastanın şikayetleri ortadan kalksa bile kullanılmaya devam edilir.
İlaçlar çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır.
Hasta Odası
Hasta odasının gürültüden uzak ve oldukça temiz olması gerekir. Kolay havalandırılan ve aydınlık bir odada hastanın bakımı daha rahat yapılabilir. Özellikle yaz günlerinde güneşin etkisiyle odanın çok ısınması hastaya rahatsızlık verebilir. Sıcak ortamın hastayı rahatsız edebileceği kadar soğuk ortam da rahatsız edebilir. Filtreleri kolay temizlenebilen bir klima bu sorunu çözer.
Hastanın odasının kendisine özel olması gerekir. Bu hem konfor hem de sağlık açısından gereklidir. Bağışıklık sistemi zaten zayıflamış olan hastanın mikrop kapmaması için aile fertlerinin kullandığı eşyaları kullanmamalıdır. Hastanın eşyaları olabildiğince hasta odasında muhafaza edilmelidir. Refakatçilerin de bu konuda dikkatli davranması gerekir. Ayrıca hastanın mahremiyeti korunmalı ve vücudunda yapılacak işlemler için kendisinden izin alınmalıdır. Odanın kapısı hasta istediğinde açılmalı istemediğinde açılmamalıdır. Bu sayede hasta, kendisine değer verildiğini de hissedecektir.
Ateş ve Nabız Takibi
Hastanın genel sağlık durumunun iyi olduğunun saptanması için nabız ve vücut sıcaklığı ölçümlerinin düzenli yapılması gerekir. Bunları ölçmek için bazı cihazlar vardır. Pulse oksimetre cihazı ile nabız değeri ve kandaki oksijen değeri ölçülebilir. Ayrıca kaliteli bir ateş ölçer sayesinde vücudun sıcaklığı tespit edilebilir. Ateş, nabız ve kandaki oksijen dışında tansiyon değeri de oldukça önemlidir. Bu parametreler sürekli olarak takip edilmelidir. Hasta için normal sayılacak değer aralıklarını hekiminden öğrenmek gerekir. Hastada enfeksiyon veya başka bir rahatsızlık oluşursa parametreler normal değerlerin dışına çıkabilir. Parametreler uzun süre normalin dışında seyrederse tedavi için hekime danışmak gerekir. Acil durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezinden destek alınabilir.
Beslenme
Hastanın vücut direncinin artması için vitamin ve mineral bakımından zengin besinler verilmelidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu hastaya çok yedirmek değil, düzenli ve dengeli şekilde beslenmesini sağlamaktır. Hastanın kendi kendine veya ağız yoluyla beslenemediği durumlarda hekimi tarafından önerilen mamalar kullanılabilir. Bunlar, mama cihazlarıyla ayarlanan süre ve miktarda nazogastrik beslenme sondasıyla burundan veya PEG ile mideden verilebilir. Mama cihazı kullanırken hekimin talimatlarının dışına çıkılmaması çok önemlidir. Yanlış mamayı, yanlış sürede ve miktarda hastaya vermek sağlık açısından sorun oluşturabilir. Hastanın alerjisi olan besinlere de dikkat etmek gerekir.
Tecrit
Tecrit, hastanın diğer insanlardan uzak tutulması demektir. Hastanın ayrı bir odasının olmasından öte, ayrı eşya ve gereçlerinin de olması gerekir. Örneğin, enfeksiyon bulaşma riski olan bir hasta ile çok fazla kişi temas etmemelidir. Belirli kişilerin hastayla ilgilenmesi, odasını havalandırması veya eşyalarını temizlemesi daha doğru olur. Hijyen için maske ve eldiven kullanımı arttırılabilir. Odaya giriş ve çıkışlarda dezenfektan solüsyon kullanılabilir. Hastaya, aile bireyleri dışında hasta bakıcı veya hemşire müdahale edecekse aynı şekilde onların da dikkatli olması gerekir. Tecrit durumu söz konusuysa aile bireyleri hastanın yanında bulunacak kişileri önceden uyarmalıdır.
Kaliteli Medikal Ürünler
Evde bakılan hastaların çoğu çeşitli medikal ürünler kullanır. Bu ürünlerin kalitesinin yüksek olması hastanın daha çok fayda sağlamasına ve tedavisinin kesintisiz olmasına yardımcı olacaktır. Hatta bazı hastalar solunum veya yaşam destek cihazları kullanır. Hastanın yaşamına devam edebilmesi için kritik önemi olan bu cihazların takip edilmesi ve bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir. Sadece tıbbi cihazlara düzenli bakım yapılması yeterli olmaz, bu cihazlarla birlikte kullanılan sarf malzemeler de düzenli olarak yenileriyle değiştirilmelidir. Filtre, sonda veya gazlı bez gibi sarf ürünlerin bir kısmı tekrar kullanılabilir şekilde üretilmiştir ancak bazıları da tek kullanımlıktır, bir kez kullanıldıktan sonra temizlenip tekrar kullanılamaz. Bu tip ürünler birden fazla kere kullanılırsa enfeksiyon riskini arttırır.
Evde hasta bakımı için kullanılan tıbbi cihazların ve medikal ürünlerin bedellerinin tamamı veya bir kısmı sigorta kuruluşları tarafından karşılanmaktadır. Bu sayede, yoğun bakımdan çıkan hastanın bakım maliyetleri de azalır.
Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş işletmelerden alışveriş yapmak kaliteli ve doğru ürünleri bulmayı kolaylaştırır. Mesleği tıbbi cihaz ve medikal ürün satışı ve servisi yapmak olan uzmanlar, vatandaşa her zaman en iyi hizmeti vermeye çalışacaktır. Bu sayede, ürünlerde yaşanabilecek problemler en kısa sürede çözümlenecektir. Yetkili firmalar, çalışanlarına gerekli eğitimleri aldırmış ve ihtiyaç olabilecek servis hizmetleri konusunda da tüm donanımı sağlamışlardır. Bazı hastaların kullandığı ürünler oldukça hayati olabilmektedir. Verilecek kaliteli servis hizmetinin ne kadar önemli olduğunu ancak bu tip sorunları yaşayan hastalar ve aileleri bilir. O nedenle doğru ürünleri doğru yerden almak çok önemlidir. Hasta bakımında kullanılan ürünlerin iyi hizmet verebilecek firmalardan alınmasının yanında, bu ürünlerin kaliteli ve sürekli bulunabilir olması da sağlık açısından yaşanabilecek sorunları en aza indirir.
Yorumlar
Uğur Günce 7 Şubat 2016 üzerinde 11:15 de (Düzenle)
Merhaba hastamızın gündelik olarak ilaç takiplerini yapmakta zorlanıyoruz. ben eşin ve hasta bakıcı beraber bakıyoruz. Fakat gün içinde alması gereken farklı dozlar olabiliyor bunu da doktoru ile takipte olarak şeker değerlerine göre vermemiz gerekiyor. Acaba sağlık metre cihazınızdan alsak bu değerleri direk olarak doktorumuza yollasa mümkün olur mu böyle bir takip süreci? Cihazınız çok hoşuma gitti öncelikle böyle bir girişimci ruh takdire gerçekten şayan. Dönüşünüzü bekliyorum saygılarımla.
Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 8 Şubat 2016 üzerinde 21:31 de (Düzenle)
Uğur Günce, merhaba. Sürekli olarak şeker ölçümü yapmanız ve değerleri kaydetmeniz gerekiyorsa, mobil sağlık takip sistemlerini önerebilirim. Bu cihazlar otomatik olarak verileri doktorunuzla paylaşmaktadır ve geriye dönük olarak rapor imkanı sunmaktadır. Böylece hekim tedaviyi daha rahat şekilde planlayabilir.
Yanıtla
kemal d.
kemal d. 26 Nisan 2016 üzerinde 17:01 de (Düzenle)
Merhabalar evimize Pulse oksimetre cihazı temin etmek istiyoruz fakat konu hakkında detaylı bilgi sahibi değiliz? Acaba bu cihazları devlet karşılıyor mu? Hangi boyutlarını almamı gerekiyor? Cihazların portatif olması çok önemli ben tek başıma taşımakta zorlanıyoru. Eşime bakma amaçlı olarak bu cihazlardan temin etmem söylendi. Acaba bu cihazları yazdırabiliyor muyuz?Ne kadar sürede temin işlemi sağlanabilir yardımcı olursanız çok sevinirim! Şuan hastanedeyiz fakat yakın bir tarihte çıkacağız.
Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 27 Nisan 2016 üzerinde 08:36 de (Düzenle)
Kemal, merhaba. Rapor ve reçeteniz varsa SUT kodu DO1018 yazılmış olan pulse oksimetre cihazı için kurum 91,00 TL + KDV ödemektedir. Cihazların çoğu taşınabilir ölçülerdedir. Size tavsiyem alarmları olan konsol tipi bir model tercih etmenizdir. Güncel kurum ödemeleri için: SGK Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Ödeme Listesi Güncellendi - Sesan Blog - Sesan Forum
Yanıtla
Berk Tuzlacı
Berk Tuzlacı 21 Ocak 2019 üzerinde 10:28 de (Düzenle)
Yıllarca medikal sektörde en üst düzey yöneticilik yapmış ve medikal şirket sahibi olarak her hafta başı bir konuyu ele alarak detaylı olmasa bile dikkat çekmenizi tebrik ediyorum. Umarım bu çalışmalarınız böyle devam edecektir.
Yanıtla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ 22 Ocak 2019 üzerinde 15:09 de (Düzenle)
Berk Tuzlacı, merhaba. Sağlıkta iletişimi güçlendirme çalışmalarımız yıllardır devam etmektedir. Bilgilerimizi paylaşmaya devam edeceğiz. Yorumlarınız için teşekkür ederiz.