Hamilelikte Spor Hakkında Her Şey

Hamilelikte Spor Hakkında Her Şey

Son yıllarda ülkemizde spor yapan insanların sayısı, sağlık ile ilgili bilincin artmasıyla doğru orantılı olarak önemli ölçüde değişmiştir. Spor yapmanın; kalp hastalıkları, kemik erimesi, kanser ve daha birçok kronik hastalığın riskini azalttığı bilinen bir gerçektir. Tüm bu nedenler dolayısıyla, hayatın her döneminde olduğu gibi gebelik döneminde de egzersiz programlarına devam etmek anne ve bebek sağlığı açısından son derece önemlidir. Ancak, birçok anne adayı hamilelik sırasında spor yapmak konusunda yeterli bilgiye sahip değildir ve bu konuda çekingen davranmaktadır.

Hamileyken Spor Yapabilir Miyim?

Şüphesiz anne adaylarının hamilelik dönemleri boyunca aklını kurcalayan en önemli sorulardan biri, bu dönemde spor yapmalı mıyım daha doğrusu yapabilir miyim?

Unutulmamalıdır ki, hamile bir kadın fiziksel olarak ne kadar zinde olursa doğum gibi zor bir olayın üstesinden de o kadar kolay gelir. Bu yüzden bu dönemde bir uzman tarafından herhangi bir sakınca tespit edilmediği sürece, egzersizlere aktif olarak devam etmek ısrarla önerilir. Gebelikte egzersiz, anne adayına yalnızca fiziksel olarak yardımcı olmakla kalmayıp gebeliğe bağlı şeker ve yüksek tansiyon riskini de önemli ölçüde azaltır. Enerjiyi yükselterek annenin kendini fiziksel olarak zinde hissetmesini sağlar. Söz konusu fiziksel zindelik, doğum için her geçen gün motivasyon verir.

Bununla birlikte elbette hamilelik dönemi çok riskli bir dönem olduğundan, egzersiz gelişen bebek için bazı riskler de barındırabilir. Ancak artan vücut ısısı, rahme giden kan akışının azalması, annenin karın bölgesinin bir zarar görme olasılığı şeklinde sıralanabilecek bu risk faktörleri, uygun bir şekilde ve önemli noktalara dikkat edilerek yapılan bir sporla azalacaktır.

Hamileyken Ne Kadar Spor Yapmalıyım?

Anne adayları, titizlikle hazırlanmış bir egzersiz programını günde en az 30 dakika uygulamaya gayret etmelidir. Eğer spora biraz aradan sonra tekrar başlanıyorsa, 5 dakikalık egzersizlerle başlamanın bir sakıncası olmayacaktır. Uzman herhangi bir sorun görmedikçe 12. haftadan sonra anne adayı aktif olarak spor yapmaya rahatlıkla başlayabilir. Bu egzersizler doğum sonrası fiziksel ve zihinsel toparlanmaya da önemli ölçüde yardımcı olacaktır.

Anahtar Egzersizler

Hamilelik çoğu kadın için rahat bir yatağa gömülüp 9 ay boyunca dinlenmek için harika bir dönem gibi görünür üstelik yorgunluk, sırt ve bel ağrıları da bu duruma oldukça güçlü bahaneler üretir. Ancak, hareketsizlik gebelik döneminde anneye de bebeğe de sanılanın aksine ciddi zararlar verir ve doğumun normalden daha zor bir şekilde gerçekleşmesine yol açar.

Bel ağrısı, hamilelikte kadınları en çok zorlayan gebelik problemlerinden biridir. Birçok farklı nedeni olabilir fakat en temel nedeni karındaki ağırlık nedeniyle duruşun bozulmasıdır. Bu egzersiz duruşunuzu düzeltecektir.

Dizlerinize çok yüklenmediğinizden emin olarak ayakları omuz genişliğinde açarak ayakta durun.

Bacaklarınızın yerdeki ağırlığını ve bedeninizi nasıl taşıdığını hissedin.

Göbeğinize doğru eğilin ve bebeğinizi omurgaya doğru kaldırın. Belinizin kamburlaşmadığından emin olun.

Güçlü karın kasları elde etmek, aynı zamanda güzel bir duruşa sahip olmanızı sağlar. Karın kaslarını güçlendirmek tüm bunların yanı sıra doğumdan sonra göbeğe düz bir görünüm vermekte yardımcı olacaktır. Ancak tüm bu hareketlerin nasıl yapılacağı elbet bir eğitmen tarafından gösterilmeli ve bazı noktalara çok dikkat edilmelidir.

Hamilelik Döneminde Pilates

Hamilelik döneminde pilates egzersizleri yapmak, anne adayının kendisini duygusal olarak çok daha güçlü hissetmesini sağlar. Annenin kontrolsüz ve sağlıksız bir biçimde kilo almasını engeller. Kegel egzersizleri sayesinde gerekli kaslar güçlenir ve doğum daha kolay gerçekleşir. Gebelik dönemi boyunca sık sık yaşanan idrar kaçırma şikayetleri önemli ölçüde azalır.

Yazıyı indirmek için: Hamilelikte Spor Hakkında Her Şey.docx (15.6 KB)

Birçok anne adayı bebeğine zarar vereceği düşüncesi ile hamilelik döneminde spor yapmıyor hatta mümkün olduğunca az hareket ediyor. Ancak kontrollü bir şekilde yapılan spor, bebeğe zarar vermiyor; anne adayına ise doğum ve sonrasında birçok fayda sağlıyor. Düzenli ve tempolu yürüyüşler annenin sırt ağrılarını hafifletecek ve hamilelik süresi boyunca oldukça faydalı olacaktır.

1 Beğeni

Hamilelik döneminde egzersiz gelişen bebek için riskler taşıyabilir. Bunlar; artan vücut ısısı, rahme giden kan akışının azalması, annenin karın bölgesinin zarar görme olasılığı gibi risklerdir. Eğer dikkatli olunursa uygun bir şekilde egzersiz yapılabilir. Vücut ısının 39 santigrat derecenin üzerine çıkmaması gerekir. Çünkü vücut ısındaki artış vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Bu yüzden de özellikle sıcak havalarda çok uzun süreli aerobik egzersizden kaçınılmalı.

1 Beğeni