Hangi Kronik Hastalıklar Bağışıklık Sistemini Etkiler?

Hangi Kronik Hastaliklar Bagisiklik Sistemini Etkiler

Bağışıklık sistemi normalde bakteri ve virüs gibi yabancı organizmalara karşı koruma sağlar. Fakat ‌bazı hastalıklarda bağışıklık sistemi yanlışlıkla vücudunun sağlıklı hücrelere saldırmakta ve çeşitli birçok doku ve organlarda hasarlara yol açmaktadır. ‌Bağışıklık sistemini etkileyen bu hastalıklara otoimmün hastalıklar adı verilir.

Belirtileri Nelerdir?

G‌ünümüzde tespit edilmiş 80’den fazla ‌otoimmün hastalık vardır ve bazıları oldukça benzer belirtilere sahiptir. Otoimmün bir hastalığın klasik bulgusu ağrı, ısı artışı, kızarıklık ve şişmeye neden olan iltihaptır. Ayrıca aşağıdaki belirtiler de görülebilir:

  • Yorgunluk

  • Saç dökülmesi

  • Cilt döküntüleri

  • Kas ağrısı

  • Düşük vücut ısısı

  • Dikkat dağınıklığı

  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma

  • Eklemler ve diğer dokularda şişme

Çeşitleri Nelerdir?

1- Romatoid artrit: ‌Romatoid artrit ‌(RA), bağışıklık sisteminin eklemlere saldırması ile ortaya çıkan kronik bir ‌hastalıktır. Bu hastalıkta eklemlerde ağrı, şişlil, kızarıklık ve sıcaklık artışı ile seyreden iltihap görülmektedir. ‌Romatoid artrit kronik bir hastalık olup 30’lu yaşlarda başlama eğilimi gösterir.

2‌- Lupus ‌(SLE): ‌Tam adıyla sistemik ‌lupus ‌eritematozus, bağışıklık sistemi hasarı nedeniyle vücudun pek çok doku ve organını yabancı ‌olarak algılaması nedeniyle ortaya çıkar. Bu hastalıkta beyin, deri, eklemler, böbrekler ve kalp de dahil olmak üzere birçok organ etkilenmektedir. Hastalığın en yaygın görülen belirtileri ise eklem ağrısı, halsizlik ve ciltte döküntüleridir.

3- Diyabet: Sağlıklı bir bireyde pankreas organı, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan ‌insülin isimli hormonunu üretir. Tip 1 diyabet hastalığında, bağışıklık sistemi pankreastaki ‌insülin üreten hücrelere saldırarak onları tahrip eder. Sonuç olarak vücutta ‌insülin üretimi yapılamadığı için kan şekerinin yükselmesine neden olur. Kan şekeri yüksekliği ise kan damarları, kalp, gözler, böbrekler ve sinirler gibi çeşitli organ ve dokulara zarar vermektedir.

4‌- Haşimato: ‌Haşimato hastalığı, ‌bağışıklık sisteminin tiroid bezini etkileyerek ‌tiroid hormonu üretiminin azalmasına neden olur. Belirtiler arasında kilo alımı, yorgunluk, sıcağa ve soğuğa hassasiyet, saç dökülmesi ve guatr (‌tiroid bezinde büyüme) bulunmaktadır.

5- Sedef Hastalığı: Normalde deri hücreleri büyür ve zamanla dökülür. Sedef hastalığında ise cilt hücrelerinin çok hızlı çoğalması durumu meydana gelmektedir. Üretilen fazla deri hücresi, cilt üzerinde plak ya da yama benzeri kırmızı, üzeri beyaz pullar ile kaplı döküntüler oluşturur.

6- Ailevi ‌Akdeniz Ateşi ‌(FMF): Tekrarlayan ateş ve karın ağrısı, akciğerler ve eklemlerin ağrılı iltihabına neden olan genetik ‌ve kronik bir hastalıktır. Eklemlerde ve kaslarda ağrı, şişlik ve cilt döküntüleri diğer önemli belirtilerdir. Ailesel ‌Akdeniz ateşi, ebeveynlerden çocuklarına geçen bir gen mutasyonundan kaynaklanmaktadır.

Bu hastalıkların yanı sıra Sjögren Sendromu, Ankilozan ‌Spondilit, Behçet Hastalığı, Multipl Skleroz ‌(MS) ve Çölyak Hastalığı gibi toplumda bilinen kronik, otoimmün hastalıklar da bulunmaktadır.