Hangi Solunum Cihazları Covid-19 Tedavisinde Kullanılır?

Hangi Solunum Cihazları Covid-19 Tedavisinde Kullanılır

COVID-19 olarak bilinen yeni tip koronavirüsün, özellikle 60 yaşın üzerindeki, bağışıklık sistemi zayıflamış ve kalp veya kanser gibi kronik hastalıkları olan insanlar için ciddi bir risk olduğu belirtilmektedir. Henüz koronavirüse karşı geliştirilmiş bir aşı yoktur. Çin ve ABD de dahil olmak üzere çok sayıda ülke bu konuda çalışıyor. Hastalığın şu anki tedavisi ise semptomların kaybolmasına yönelik yapılan ilaç ve solunum cihazı ile sağlanmaktadır.

2003 ve 2012’de ortaya çıkan SARS ve MERS gibi diğer virüslere karşı aşı geliştirmenin hala mümkün olmadığı göz önüne alındığında, uzmanlar koronavirüse karşı bir aşı geliştirmenin de uzun zaman alacağını belirtmektedir. Aşı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından insanlara uygulanması için onaylanmalıdır ve Federal İlaç İdaresi (FDA), ABD’de kullanım için onaylamalıdır.

Tanısı

Covid-19 hastalığını diğer hastalık türlerinden ayıran belirli semptomlar vardır. Bu belirtilerin görüldüğü kişilere hastalık için test yapılır. Testin pozitif çıkmasıyla hastanın tedavi süreci başlar. Hastalık her insanda aynı belirtileri göstermemektedir. Bazı hastalar virüsü vücudunda taşıdığını bilmezken, bazı hastalar ise hastaneye yatarak entübe durumuna kadar gelebilir.

Bu hastalık ile ilgili henüz bir aşı bulunmasa da her gün yeni gelişmeler kaydedilmektedir. Virüsün ise şu an en belirgin özelliği çok çabuk yayılması ve bulaşmasıdır. Bilim insanlarının şu aşamadaki önceliği virüsün yayılma hızını yavaşlatmaktır. Öyle ki hastalığın görüldüğü kişiler; semptomları hafif ise evde, ağır bir hastalık süreci geçiriyorsa hastanede izole edilir. Bu şekilde yakın veya uzak çevreye virüsün yayılması engellenmiş olur.

Şiddetlendiğinde Ne Olur?

Şiddetli korona vakalarında, virüs akciğerlerde, yani pnömonide iltihaplanmaya neden olabilir. Bu gibi durumlarda hastaya solunum desteği verilmelidir. Solunum güçlüğü çeken hastalara oksijen verilir. En kötü senaryoda, hasta yapay bir solunum cihazına bağlanabilir.

Daha hafif Corona vakalarında, örneğin kan basıncı veya ishalli hastalarda, hastaya intravenöz olarak serum uygulanabilir. Ağrı kesiciler de semptomları hafifletmek için kullanılan ilaçlar arasındadır.

Hastalığın tedavisinde yaygın olarak kullanılan ventilatör cihazları ise yapay akciğer görevi görmektedir. Akciğer rahatsızlıklarında kullanılan bu cihaz, virüsle tedavide de önemli rol oynamaktadır. Spontan solunumda zorlanan kişiler cihaza bağlanarak normal bir solunum elde edilmeye çalışılır. Böylelikle akciğere hava-giriş çıkışı olmaya devam eder.