Heyet raporları alınma amacı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Askerlikten muaf olmak, engelli yardımlarından yararlanmak, işe girmek, yurt dışı seyahatine çıkmak ve daha birçok nedenden dolayı uzmanların görüşünü yansıtan heyet raporlarıyla sağlıklı veya sağlıksız olduğunuza dair bilgilendirme yapılıyor. Bu bilgilendirme resmi/özel kurumlar tarafından kabul ediliyor. Heyet raporu alınması esnasında sağlık ocaklarının tercih edilmesi doğru değildir. Sağlık ocakları kurumlarından alınan sağlık raporlarını heyet raporlarıyla karıştıranlar söz konusudur.
Sağlık ocaklarındaki doktorların uzmanlıkları bulunmadığı için verdikleri raporların kurum veya kuruluşlar için bağlayıcılıkları bulunmaz. Bu nedenle teşekküllü bir devlet veya özel hastanesine heyet raporu için başvurulması lazımdır. Danışma birimlerindeki heyet raporu talebine yönelik dilekçenin doldurulması ve gerekli ücretin ödenmesinden sonra heyet raporu için gereken tetkik ve sağlık incelemesi süreci başlayabilir.
Heyet raporu dilekçesine dikkat
Dilekçe doldurulduğu esnada neden heyet raporu almak istediğinize dair kısmı doğru doldurmak gerekiyor. Bu kısma amacınızı net bir şekilde belirten bir cümle yazılması yeterlidir. Doktorların muayenelerinden sonra hazırlanacak raporun sonucu ilgili amaca yönelik olumlu veya olumsuz bir ibareyle bitirilir ve dosya kapatılır. Ancak kişi, askerlik muafiyeti için alması gereken raporun gerekçesine; sağlıklı olup olmadığının belirlenmesi gibi bir ifade eklerse, heyet raporunda da aynı cümle kullanılabilir. Bu durum askerlik şubesi tarafından kabul edilmeyebilir. Çünkü raporda, “askerlikten muaf olması” ibaresinin yer alması gerekirdi.
Bu tür detaylara dikkat edilmesi halinde heyet raporuyla ilgili önemli bir sorun yaşanmaz. Bazı kişiler zamanla ilgili problem yaşayabilirler. Heyet raporları ortalama 3-4 gün içerisinde hazırlanır ve teslim edilir. Dolayısıyla heyet raporu hangi kuruma verilecekse, en az bir hafta öncesinden heyet raporu almak için başvuru dilekçesini doldurmak gerekiyor. Eğer kurum tarafından son teslim tarihi gibi bir sınırlama söz konusuysa ve bu süre bir haftadan kısaysa heyet raporu teslim tarihi konusunda kurumu bilgilendirmeniz gerekebilir. Özel hastaneler, devlet hastanelerine göre daha kısa sürede heyet raporu sunabilirler. Yoğunluk durumuna göre zaman hususu yine değişim gösterebilir. Kesin bir zaman söylemek mümkün değildir.