Sesli bir şekilde horlama sorunu pek çok insanın karşılaşabileceği bir problemdir. Horlama anı yalnızca uyuyan kişi için değil, çevresinde bulunan kişiler için de ciddi sıkıntılar doğurabilmektedir. Horlama probleminin rahatsız edici bir hale dönüşmesi çeşitli sebeplerden oluşabilmektedir. Bu sorunun kimseyi rahatsız etmediğini düşünmek, hafife almak, gürültülü olmadığını ve çevredeki insanların uyku kalitesini düşürmek pek çok kişinin istemeyeceği davranışlardır. Peki, horlama neden olur?
Horlama anında oluşacak olan gürültü, alınan havanın burun ve boğaz bölgesinde rahat bir şekilde geçememesinden kaynaklanır. Uyku sırasında damak bölgesinin gevşeme, solunum yolunda daralma ve hava geçişi sırasında titreşim ses oluşumu yani horlama meydana gelmektedir. Horlama neden olur sorusunu soracak olan kişiye verebilecek tek bir yanıt yoktur. Yanlış uyuma pozisyonu, alkol alımı, kilo sorunu, uyumadan önce sigara tüketimi gibi durumlar harlamaya sebebiyet vermektedir. Horlama sorunu olan kişiler tek bir nedenden ya da birden fazla sebebin bir araya gelmesinde kaynaklı bu sorunu yaşayabilmektedir.
Horlama sebeplerinin başında gelen kilo problemi bu rahatsızlığı ciddi ölçüde etkilemektedir. Fazla kilosu bulunan ya da obezite olan insan zayıf insanlara göre çok daha fazla horlar. Bu durumun temel nedeni ise vücutta depolanmış olan yağın solunum yollarını daraltmasıdır. Bu durumu takip eden diğer bir neden ise yanlış uyku pozisyonudur.
Kişi her pozisyonda horlayabilir. Sessiz yattığı ve alıştığı uyku pozisyonlarında bile horlama sorunu yaşanabilmektedir. Kişinin yan yatmak yerine sırt üstü şekilde yatması boğaz kaslarını gevşettiği için horlamaya neden olabilmektedir. Horlamanın diğer bir nedeni de alkoldür. Alkol almış olan kişinin boğaz kasları yumuşak ve sarkık hale gelir. Bu durum alkol alındığı gece horlama sorununu meydana getirecektir. Aynı şekilde bu durumda vücudun gevşeyeceği düşünülürse kaslarında aynı şekli alabilmesi mümkündür. Horlamayı etkileyen diğer bir neden ise insanın anatomisidir. Ağız bölgesinde yer alan dokular kaynaklı horlama sorunu yaşanabilir. Bunun temel sebebi ise dokuların solunum yolu darlığı oluşturarak, nefes almayı zorlaştırmasıdır.