Kateter mount, solunum cihazı kullanan hastaların ihtiyaç duyduğu önemli bir medikal malzemedir. Trakeostomi kanülü veya endotrakeal tüp kullanıldığı durumlarda hastanın daha rahat hareket edebilmesi için gerekli bir üründür. Solunum devresi (hortumu) ve bakteri filtresi gibi aksesuarlar birbirine bağlandığında hastaya yakın olan bölümde sıkışıklık meydana gelir. Özellikle trakeostomi kanülü kullanan hastaların çenesinin altında oldukça dar bir alan kalır. Bu sıkışıklığın çözümü için de kateter mount kullanılır. Şekli nedeniyle “deveboynu” da denilmektedir. Kateter mount, hem hastanın daha rahat hareket edebilmesi hem de hasta bakımının daha kolay yapılabilmesi için alan sağlar.
Bağlantı sıralaması genellikle şu şekilde olur:
- Hasta
- Trakeostomi kanülü veya endotrakeal tüp
- Kateter mount
- Bakteri filtresi
- Solunum devresi
- Solunum cihazı
Farklı özellik ve tasarımda üretilen kateter mount çeşitleri vardır. Çoğunlukla sabit dirsekli ve körüklü olan modeller tercih edilmektedir. Dirsek bölümü hareketli olan körüksüz modeller de piyasada mevcuttur. Körüklü olanlar uzayıp kısalabilir ve daha esnek bir şekilde hareket edebilir.
Kateter Mount Çeşitleri Nelerdir?
- Sabit dirsekli ve körüklü
- Sabit dirsekli ve körüksüz
- Hareketli dirsekli ve körüklü
- Hareketli dirsekli ve körüksüz
Bazı kateter mount modellerinde anestezi ve aspirasyon işlemleri için portlu dirsek bölümü bulunur. Dirsek bölümündeki port kapağı açılır ve kapalı veya açık sistem aspirasyon sondası, port deliğinden içeri doğru sokularak aspirasyon gerçekleştirilir. Bu özellik sayesinde kateter mount hastadan ayrılmadan işlemlerin yapılması sağlanır. Böylece mekanik ventilatörün solunum bağlantısı kesilmeden yani solunum devam ederken aspirasyon yapılabilir. Solunum devam ettiği için kandaki oksijen saturasyonu (SpO2) düşmez. Kateter mount hastadan ayrılmadan yapılabilen aspirasyon işlemi enfeksiyon riskini de azaltır.
Tüm kateter mount bağlantıları standart ölçülerde üretilmektedir. Özel tasarımlı bağlantı noktaları sayesinde hava kaçağı oluşmaz. Böylece, endotrakeal tüp, trakeostomi kanülü, filtre veya solunum devresi gibi ürünlere sorunsuz bağlanır. Sağlam olması için bağlantı noktaları birbirlerine doğru yeteri kadar bastırılması gerekir.
Hava sıcaklığının düştüğü zamanlarda kateter mount içerisinde su buharı oluşabilir ve ortaya çıkan nemli ortam, bakteri oluşumuna sebebiyet verebilir. Bu nedenle, her kateter mount en fazla bir hafta kullanılmalıdır. En uygun değişim süresi ise günde birdir. Bu tip ürünleri olabildiğince sık değiştirmekte fayda vardır. Çok pahalı bir ürün değildir. Düzenli olarak yenisiyle değiştirilmesi enfeksiyon riskini de ciddi derecede azaltır. Bu durum sadece kateter mount ile ilgili değildir. Bunun yanında filtreler, solunum devreleri ve diğer aksesuarlar da enfeksiyon riskine karşı düzenli olarak yenileriyle değiştirilmelidir.
Yorumlar
mehmetali on 24 Temmuz 2015 at 12:18 (Edit)
Körüklü olanından kullanıyorum. Nedense diğer markalar uyum sağlamıyor. Cihaz hep ötüyor. Bunun körüklüsünü kullanınca hastam rahat ediyor.
Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 25 Temmuz 2015 at 22:28 (Edit)
Mehmetali, merhaba. Sabit dirsekli ve körüklü, sabit dirsekli ve körüksüz, hareketli dirsekli ve körüklü, hareketli dirsekli ve körüksüz olan kateter mount çeşitlerini deneyerek hastanıza en uygun ürünü tespit edebilirsiniz.
Cevapla
Ahmet Bulut
Ahmet Bulut on 29 Eylül 2020 at 21:53 (Edit)
Merhaba,
Şimdi arkadaş cihaz hep ötüyor deyince şüphelendim. Bizim cihazda hep ötüyor. Patent Disconnect hatası veriyor. Kİ süre 62 saniye olmasına rağmen. Acaba katater mount yüzünden mi ? Cihazın ötmesi ile ilgisi olabilir ise katater maunt ların fotoğraflarını koyabilir misiniz ?
“Sabit dirsekli ve körüklü, sabit dirsekli ve körüksüz, hareketli dirsekli ve körüklü, hareketli dirsekli ve körüksüz”
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 30 Eylül 2020 at 16:03 (Edit)
Ahmet Bulut, merhaba. Patient disconnected, hasta bağlantısı yok demektir. Solunum devresi düzgün bağlanmazsa, solunum devresinde kaçaklar varsa veya kanülde kaçak varsa cihaz bu uyarıyı verebilir. Devre ve kanül bağlantılarının mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir.
Cevapla
Esin
Esin on 3 Mayıs 2016 at 20:51 (Edit)
Evde babama bakıyoruz hasta bakıcıımız gün aşırı geliyor. Bu cihazlardan temin etmemizi söyledi rahatlık olur dedi. Fakat takımı çıkarımı kolay mı acaba? Ne kadar sürede bir değştirilmesi gerekiyor? Hasta bakıcı yokken biz değiştiremeyiz ya da sıkıntı yaşarız diye korkuyorum. Siz de temin etsek acaba kullanımı hakkında detaylı bilgi vermeniz mümkün olabilir mi ? Ya da bir video falan işimizi görür mü? Bir de gördüğüm kadarı ile farklı kodlarda aletler var. Acaba bizim için hangisi doğru olur size elimizde yer alan cihazın kodunu versek anlaşılır mı?
Cevapla
Celil Çağlar ÖZLÜ
Celil Çağlar ÖZLÜ on 4 Mayıs 2016 at 23:14 (Edit)
Esin, merhaba. Kateter mount almanızı tavsiye ederim. Hastaya ve hasta bakıcısına hareket kolaylığı sağlar. Kullanımı oldukça kolaydır. Takıp çıkarma işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz. Her gün yenisiyle değiştirmenizi öneriyorum. En fazla bir hafta kullanmalısınız. Kateter mount standart ölçülerde üretilir. Bu nedenle sizin kullandığınız cihaza özel değildir. Tüm marka model mekanik ventilatörlere uygundur. Kullanımıyla ilgili olarak dilediğiniz zaman size yardımcı olabiliriz.
Cevapla
Pınar koru
Pınar koru on 17 Mart 2020 at 11:22 (Edit)
Catater mount pediatrik hastalarda değişiyomu yani pediatrik katater mount varmı
Cevapla
İrem AKKAYA
İrem AKKAYA on 18 Mart 2020 at 11:49 (Edit)
Pınar Koru, merhaba. Sadece pediyatrik olan kateter mount yoktur. Tüm ürünler pediyatrik ve yetişkin hastalar için uygundur.