Kayısı'nın Faydaları Nelerdir?

images (8)

Kayısı, Çin’de ilk ekimini yapmış ve on sekizinci yüzyılda Amerika’ya gelmiştir. taze meyve mahsul Mayıs ve (Kuzey Yarımküre’de) Ağustos tarihleri ​​arasında ve (Güney Amerika kökenli) Mart Aralık sonuna rağmen, kuru kayısı yılın herhangi bir zamanda ve herhangi piyasada her zaman mevcuttur.

Meyve besin değeri bakımından zengindir. Her 100 gramda, meyve% 12 C vitamini,% 12 A vitamini,% 6 potasyum ve sadece 48 kaloriye sahiptir. Kayısıda bulunan vitaminler ve faydalı maddeler hakkında daha fazla bilgi için aşağıya bakın:

Kayısı’nın özellikleri nelerdir?

A vitamini: Göz için iyi olmanın yanı sıra bağışıklık sisteminde, üreme sisteminde ve cilt, diş ve kemiklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. A vitamini aynı zamanda kanser önleme ve bazı yaşa bağlı görme bozukluklarında yardımcı olarak kayısının faydalarını getirir.

İki çeşit A vitamini bulabildiğimizi hatırlamaya değer. Birincisi et, kümes hayvanları, balık ve süt ürünlerinde bulunur ve ikincisi meyveler, sebzeler ve diğer bitki türlerinde bulunur, bu durumda en yaygın olanı A vitamini beta-karotendir.

Potasyum: Potasyumun iyi seviyelerde alınması bedene büyük yararlar getirir, çünkü sodyum veya tuz ile kombine edilen potasyum, nörotransmitterlerin taşınmasından sorumlu olan hücrelerimiz arasındaki su seviyesini düzenler.

Aynı zamanda kas işlevinde yardımcı olur, kalp atış hızını düzenler ve yeterli sıvı dengesini korur. Buna ek olarak, sağlıklı sindirimi ve güçlü kemikleri de teşvik eder. Potasyum günlük olarak ihtiyaç duyulursa, kan basıncının dengede tutulmasına yardımcı olur ve inme olasılığını azaltır.
Yukarıdaki sağlık problemlerinden kaçınmak için gereken tüketim günde 4.7 gram potasyum olmalıdır.

Lifler:, Hem taze biçimi hem de kuru haliyle, meyveler yüksek lif içeriğine sahiptir. Liflerin insan vücudu için iyi olduğunu zaten biliyoruz, ancak kayısının kendisi daha da faydalı bir elyaf içermektedir. Vücutta hızla ve kolayca çözünen, diğer besin maddelerini emmeye yardımcı olan zengin çözünür bir liftir. Bu elyaf, jelatinimsi bir maddeye erir ve sindirilmiş yiyecek partikülleri atarak yağlı asitlerin parçalanmasına yardımcı olur.

Çözünmeyen ve çözünür elyaflara sahip olsa da, ikinci el hala sağlıklı glisemi ve kolesterol seviyelerini korur. Bir kase kayısı ortalama 3.3 gram elyaf içerir ve bazı araştırmalar, bir kadın için elyafların ideal tavsiyeinin günde 25 gram olduğunu ve erkekler için 38 gram olduğunu gösterir.

Nelere dikkat etmeli?

Taze kayısı, diğer meyveler gibi kısa bir süre içerisinde tüketilmelidir. Buna ek olarak, olgunlaşıncaya kadar güneş ışığından uzak bir ortam sıcaklığında tutulmalı ve daha sonra buzdolabının içinde 3-5 gün plastik torba veya tencerede tutulmalıdır.

Birçok tüketici, taze ya da kuru halin tüketilmesi arasında şüpheye düşülüyor. Kuruma işleminde fazla su kaybederse de, kuru sürüm, yılın her günü her yerde bulunabilir ve raf ömrü daha da artar, çünkü depolama sırasında meyvelerle olduğu kadar özen göstermek gerekmez.

Kuru kayının taze meyve oranından biraz daha fazla faydası olduğunu belirtmek gerekir: daha rahat, daha uzun bir raf ömrü ve özellikle sert bir fiziksel egzersiz sonrasında enerjinin değiştirilmesi gereken atletler için hızlı bir enerji artışı sunar.

Araştırmacılar, kayısı gibi kurutulmuş meyvelerin zengin lif ve demir kaynakları sunduğunu da gösteriyor. Yani haftada kurutulmuş meyve tüketimi lif, potasyum, demir ve antioksidan alımına yardımcı olur.

Lezzet için birçok puanı olan kuru kayısı bile diş sağlığına zarar verebilecek kadar yüksek bir şeker içeriğine sahiptir. Dolayısıyla, orta derecede yemek yemeniz ve bu gıdaları yediğinizden kısa bir süre sonra dişlerinizi fırçalamanız önerilir.

Kayısı’nın faydaları nelerdir?

Çeşitli araştırmalar kayısı tüketmenin göz sağlığı açısından faydalı olduğunu göstermektedir. Günde 2 veya 3 porsiyon yiyerek yaşlılarda maküla dejenerasyonunu önler. Yani, retinal hasarın neden olduğu görme alanının merkezinde görme kaybını önler. Meyve aynı zamanda optik sinirlerin güçlenmesine yardımcı olur, gözlerin kuruluğu ile mücadele eder ve hatta birkaç başka görme problemiyle mücadele etmeye yardımcı olur.

Antioksidanlar yaşlanmayla mücadeleye yardımcı olmak için iyidir, çünkü vücuttaki doğal olarak oluşan serbest radikallerden kurtulurlar ve bu serbest radikalleri elimine etmezlerse vücut hücresine zarar verebilirler. Buna ek olarak, antioksidan ürünler vücudun işleyişinde yardımcı olurlar. Kayısının faydalarından biri, antioksidan üretimini arttırma kabiliyetidir. İçeri aldığımız antioksidanların miktarı arttıkça bağırsak ve sindirim sisteminde biriken toksinlerin atılma oranı da o kadar yüksek olur. Daha önce de belirtildiği gibi, meyve aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan ve vücut hücrelerinin büyümesine yardımcı olan ve bağışıklığımızı geliştirmemize yardımcı olan yüksek A vitamini içeriği taşır.

Vücudumuzda bulunan serbest radikaller zararlıdır, çünkü DNA yapımıza saldırabilirler, böylece hücrelerin anormal büyümesine neden olurlar ve vücuda kanser gelişimine neden olurlar. Bu nedenle, antioksidanlar, bu serbest radikallerin temizlenmesi ve kontrol edilmesi ile çalışarak, kanser geliştirme riskini ortadan kaldırmak için önemlidir. Kayısı tohumlarının kanserli tümörleri yan etkileri olmadan öldürebileceğine inanılıyor.

Kayısılarda bulunan yüksek antioksidanların cildi sağlıklı tutmaları önerilir. Daha yeni hücreler daha hızlı üreterek ve ölü ve yıpranmış hücreleri değiştirerek yaşlanmayı yavaşlatıyorlar.

Kayısıda bulunan lifler, kilo vermek isteyen insanlara yardımcı olur. Bu lifler, sindirim sisteminin iyileştirilmesinde ve metabolizmanın işlerliğinde yardımcı olur. Yeniden hatırlamak gerekir ki, meyvenin hala taze sürümünde çok az kalorisi var. Kayu kayısı düşünüyorsanız dikkatli olun! Bazı birimler çok kaloriye sahip olabilir.

Meyve, kalsiyum ve potasyum açısından zengin. Kalsiyum, kemiklerin oluşumu ve gelişimi için gereklidir, böylece osteoporozu önler. Ama potasyum gibi birçok yararları görülür, ayrıca vücuttaki kalsiyum emilimi, dağılımı ve atılımını düzenler. potasyum olmadan, vücuttan mideye tüm kalsiyum kana salınan ve sadece bizim kemikleri etkileyen ve kan arındırıcı işlevi vardır. mesane sorunlara neden olamaz vücudundan dışarı çıkarılabilir.

Besleyici bir meyve olan kayısının iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. Demir bakımından zengindir ve kansızlığın tedavisinde kullanılır. Vücuttaki ve kandaki toksinlerin atılımını sağlar. Akciğer ve cilt kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucudur. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidererek vücuda enerji verir.

Özellikle kuru kayısı kansızlık hastalığına iyi gelir ve kabızlıktan kolay kurtulmanın yoludur. Sindirim Sistemine büyük fayda sağlar. Kas gelişimi açısından da etkisi önemlidir.