Kronik Hastalık Nedir? Kronik Hastalıklar Nelerdir?

Kronik, bedenin herhangi bir yerinde meydana gelen, uzun zaman boyunca devam eden, bazen ise yaşam boyunca düzelme göstermeyen ve müdahale fırsatları ile daha az kabul edilen rahatsızlık çeşididir. Kronik hastalıklardan bazıları diyabet, hipertansiyon, astım, metabolik sendrom ve kronik obstrüktif akciğer hastalığıdır.

Hayatı ciddi bir şekilde kısıtlamakta olan kronik hastalıkların kısa bir dönemde zarar olmağı ancak uzun dönem içerisinde ölümlere sebebiyet açabileceği bilinmektedir. Kronik hastalıklar ilaçlar ile durdurulabilen uzun dönemli hastalıklardır. Bu hastalıkların kesin bir dönemi bulunmamaktadır. Bazı dönemlerde romatizmal hastalıklar başta olmak üzere kronik hastalıklarda belirtiler artabilir. Özellikle kış ve yaz aylarında, bu mevsimlere girişte kronik hastalar da tekrarlama ya da alevlenme görülür. Dolayısı ile bu dönemde hastalar özellikle viral enfeksiyonlar geçirme riskine karşı dikkatli olmalılar. Bu enfeksiyonlar, var olan kronik hastalıkları tetikleyebilir. Kronik hastalığa sahip kişiler, enfeksiyonu olan kişilerden uzak durmalı, kapalı ve kalabalık alanlarda uzunca bir süre kalmamalıdır. Kronik hastalıklar ömür boyunca devam etmeleri nedeni ile yakalanan kişiler ciddi şekilde uzun dönem içinde ilaç kullanmak zorunda kalabilir.

Kronik hastalıklar nedeni ile hayati organlar zarar görebilir. Kronik hastalığı olan kişilerin yıllarca ilaç kullanma nedeni ile yaşadıkları vardır. Bu ilaçların zaman içerisinde çeşitli yan etkileri olabilir. Kronik hastalığı olan kişiler ağrı ya da şikayetlerini ilaçlar ile baskı altına almaya çalışıyor. Kronik hastalık deyip geçilmemelidir. Kullanılmakta olan ilaçların takip edilmesi son derece önemlidir. Uzun dönem içerisinde bu hastalıklar özellikle kalpte, damarlarda, iç organlarda ve daha pek çok organ ve dokuda hasar oluşmasına sebep olabilir. Hatta sakatlıklar ve ölüme yol açabilir. Kronik hastalıklarda hastalığa bağlı takipler büyük bir önem taşımaktadır. Bu ilaçların yaptığı etkiler, ciddi şekilde takip edilmelidir. 3 ya da 6 ay gibi zamanlarda kronik hastalığı olan kişiler mutlaka kontrole gitmelidir. Özellikle ilaçların takibi ve yan etkileri konusunda hekimlerine mutlaka danışılmalıdır.

Ülkemizdeki en ciddi kronik hastalıklar:

  • KOAH

  • Diyabet

  • Hipertansiyon tansiyon

  • Obezite

kalp hastalığı kronik değil midir caba

merhaba. kalp hastalıklarının çeşitleri var elbette, kronik ve akut şeklinde ayrılabilir.

Hastalıklarda fazla ağır olmasa da astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıkları da kroniktir. Çok dikkate alınmamasıyla birlikte aslında hayatımızı büyük ölçüde etkileyen hastalıklardır.

Özellikle kış ve yaz aylarında, bu mevsimlere girişte kronik hastalar da tekrarlama ya da alevlenme görülür. Kronik hastalıklar ömür boyunca devam etmeleri nedeni ile yakalanan kişiler ciddi şekilde uzun dönem içinde ilaç kullanmak zorunda kalabilir.

Merhaba polikistlikover rahatsızlığı ve ülser kronik rahatsızlık mıdır?

Merhaba. Kronik hastalık, müzmin, vücudun herhangi bir parçasında var olan, uzun süreli devam eden, kimi zaman hayat boyu düzelmeyen ve tedavi imkanları sınırlı olarak kabul edilen hastalıkların genel adıdır. Bahsettiğiniz hastalıklar bu kriterlere uygunsa kronik hastalıktır.

Ağır uyku apnesi kronik hastalıklardan mıdır?

merhaba. uyku apnesi de kronik bir hastalıktır.

Fmf hastasiyim kronik hastalara verilen idari izin kapsaminda degerlendirilip degerlendirilemeyecegim hakkinda bilgi alabilir miyim?