Kronik Hipertansiyon Nedir ve Nasıl Kontrol Altında Tutulur
Hipertansiyon, yüksek tansiyon anlamına gelmektedir. Damarlardaki kan basıncının normal seviyenin üstüne çıkması durumudur. Oldukça yaygın bir sağlık problemidir. Kalp yetmezliğine, kalp büyümesine, damarlarda daralmaya, felce, böbrek yetmezliğine, körlüğe, beyin kanaması, damarlarda tıkanıklık, kangren vs. neden olabilir. Erken teşhisi hayati önem taşımaktadır. Tedavi edilmezse büyük sağlık sorunlarına yol açar. Tansiyon çok yükselmedikçe belirtisini fark etmek acemi gözlerle imkansıza yakındır. Tansiyon yükseldiğinde baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, çift veya bulanık görme, burun kanaması, düzensiz nabız, halsizlik, yorgunluk, bacak şişmesi, kulak çınlaması, nefes darlığı, sık idrar yapma gibi belirtiler verir ve hemen bir hastaneye gidilmesi gerekir. Teşhis için kan basıncı ölçülür, büyük tansiyon ve küçük tansiyon olarak iki değere bakılır. Yüksek tansiyon tanısı büyük tansiyonunuzun 120 mm Hg’nin veya küçük tansiyonunuzun 80 mm Hg’nin üstünde olması sonucunda koyulur. Yalnızca birinin yüksek olması bile bu hastalığa sahip olduğunuzu açıklar. Yine de bir kez yüksek çıkması kesinlikle kanıt anlamına gelmez. Tansiyon gün içinde yaşadıklarınıza göre iner, çıkar, sabit kalmaz. Hastalığa sahip olup olmadığınızı anlayabilmek için ayda bir kez sakin bir şekilde ölçüm yaptırmanız önerilir. Hipertansiyon sınırı büyük tansiyon için 140 mm Hg, küçük tansiyon için 90 mm Hg’dir. Hipertansiyona yakalanma riskiniz, ailenizde bu hastalığa daha önce yakalanmış insanlar varsa, 40 yaşın üstündeyseniz, normal kilonun üstündeyseniz, sigara kullanıyorsanız, şeker hastası iseniz veya ailenizde şeker hastası olan varsa, hamile iseniz yüksektir.
Yüksek Tansiyon Neden Olur
Hipertansiyon, kronik bir hastalıktır, aileden gelebilir, ama çevresel faktörler de bu hastalığa yakalanmanıza sebep olabilir. İlk sebep her zaman ailenizden birinde yüksek tansiyon olmasıdır ancak diğer birçok durum da sizi hasta edebilir. Genelde stresli hayat tarzı, beslenme düzeni, kilo ve bazı alışkanlıklar hipertansiyona sebep olur ancak bazı hastalıklar da buraya yöneltebilir. Özellikle böbrek hastalıkları, damar darlıkları, organlarda meydana gelen iltihaplar hipertansiyon sebebi olabilir. Eğer bu hastalıklara sahipseniz sık sık kontrole gitmeniz önerilir. Tansiyonu yükselten ilaçlar da vardır ve eğer tam kontrol yapılmadan bu ilaçlar kullanılırsa hipertansiyona sebep olur.
Hipertansiyon Nasıl Kontrol Altında Tutulur
Hipertansiyondan korunma ve kurtulma yolları önce yaşam tarzını değiştirmekle başlar. Öncelikle vücut kitle indeksinin üstünde olmamak gerekir, eğer kiloluysanız hemen vermelisiniz, tuz tüketimi en aza indirilmelidir, alkol ve sigara hayattan çıkarılmalıdır, meyve sebze bol bol yenmeli, yağ tüketimi kısıtlanmalıdır, varsa ilaçlar düzenli kullanılmalıdır, düzenli olarak spor ve egzersiz yapılmalıdır. Eğer bunları yapamadıysanız, yapamıyorsanız ilaç tedavisine geçilir ve bunları yapana kadar genellikle ömür boyunca ilaç kullanmak zorunda kalınır.
Hamilelikte sık görülen hipertansiyonu engellemek için öncelik düzenli tansiyon takibi olmalıdır. Ardından eğer hafif artışlar görünüyorsa yatak istirahati gereklidir. Bu durumda tehlike yüksek değildir, gebelik sorunsuz devam edebilir. Eğer yüksek artışlar varsa tek kurtuluş yolu doğum olarak görülmektedir. Hamileliğin sonlarındaysa hem bebek hem de anne sağlığı için önemli bir karar olarak görülür. Erken doğum ve sezaryen olma şansı vardır. Kesin sonuç vermese de yükselen tansiyonu düşürmek için hemen sol yana yatmak, her gün kilo kontrolü yapmak, yüksek protein içeren et, süt, yumurta, yoğurt gibi besinler yemek, stresli ortamlara girmemek, bol sıvı tüketmek, kısa yürüyüşler yapmak çözüm olabilir.
Kurtulma yolları zor değildir ve hipertansiyonun sebep olabileceği hastalıklar göz önüne alındığında uzak durmak çok daha iyi bir yöntem olabilir.
Yazıyı indirmek için: Kronik Hipertansiyon Nedir ve Nasıl Kontrol Altında Tutulur.docx (13.9 KB)