Mekanik Ventilatörlerin Çeşitleri Nelerdir?

En önemli yaşamsal fonksiyonlardan biri olan solunumun herhangi bir sebeple yapay olarak sürdürülmesine mekanik ventilasyon denir. Solunum yetmezliğinin tedavisinde uzun süreli mekanik ventilasyon önemli ve başarılı bir tekniktir. Solunumu yapay olarak sağlayan veya hastanın mevcut solunumuna destek olan tıbbi cihazlara ise mekanik ventilatör adı verilir. Özellikle, göğüs duvarıyla alakalı rahatsızlıkların veya nöromusküler hastalıkların tedavisi için tüm dünyada giderek daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. 1980 yılından itibaren mikroişlemci kontrollü ventilatörler hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Mikroişlemciler sayesinde solunum modları da oluşturulabilmiştir. Solunum modlarına örnek olarak, basınç kontrollü, basınç destekli, volüm kontrollü veya volüm destekli modlar verilebilir. Hastanın tıbbi ihtiyaçlarına uygun mod seçilip doğru parametreler ayarlanırsa daha etkin bir tedavi sağlanabilir. Günümüzde, yoğun bakımlarda, ambulanslarda veya evlerde kullanılabilen bu cihazlar hastaların tedavi sürecinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

Mekanik Ventilatör Nedir?

Solunumu yapay olarak sağlayan veya hastanın mevcut solunumuna destek olan tıbbi cihazlara mekanik ventilatör adı verilir. Mekanik ventilatör, ventilatör veya respiratör aynı anlamda kullanılan terimlerdir. Türkçe karşılıkları “havalandırıcı”, “solutucu”, “solunum sağlayıcı” veya “solunum cihazı”dır. Mekanik ventilatörler ile hastaya iki şekilde solunum desteği verilebilir.

Mekanik Ventilasyon Çeşitleri Nelerdir?

  • Non-invaziv mekanik ventilasyon
  • İnvaziv mekanik ventilasyon

Non-İnvaziv Mekanik Ventilasyon Nedir?

Soluk borusuna (trakeye) delik açmadan maske yardımıyla solunum desteği verilmesine non-invaziv mekanik ventilasyon denir. Bunu sağlayan cihazlara ise non-invaziv mekanik ventilatör adı verilir.

Non-İnvaziv Mekanik Ventilatör Çeşitleri Nelerdir?
  • CPAP Cihazı
  • OTOCPAP Cihazı
  • BPAP Cihazı
  • BPAP ST Cihazı
  • BPAP ST AVAPS Cihazı
  • OTOBPAP Cihazı
  • ASV Cihazı

Non-invaziv mekanik ventilasyon tekniği, solunum problemini gidermek ve vücuttaki oksijen oranını sağlıklı bir seviyeye ulaştırmak için kullanılır. Çeşitli solunumsal hastalıklar nedeniyle non-invaziv mekanik ventilatörler kullanılabilir. Bunlar genellikle uyku apnesi veya KOAH’tır. Cihazlar, bazı nöromusküler hastalıkların başlangıç safhasında da tercih edilebilir. Hastalıklar ilerledikçe mevcut solunum desteği yeterli olmazsa invaziv mekanik ventilatöre geçiş yapılabilir.

Non-invaziv solunum uygulamalarında önemli olan bir diğer unsur ise kullanılan maskelerdir. Hastanın yüz yapısına ve tedavi yöntemine göre farklı tipte maskeler kullanılır. CPAP-BPAP maskesi adı verilen bu ürünlerden hangi çeşidin kullanılması gerektiği tedaviyi planlayan hekimler tarafından belirlenir.

Non-invaziv mekanik ventilatörler hastanelerde, ambulanslarda ve evlerde kullanılabilir.

CPAP-BPAP Maske Çeşitleri Nelerdir?
  • Burun yastıkçıklı maske
  • Nazal kanül
  • Nazal maske
  • Ora-nazal maske
  • Oral maske
  • Tüm yüz maskesi

İnvaziv Mekanik Ventilasyon Nedir?

İnvaziv mekanik ventilasyonda maske kullanılmaz. Trakeostomi kanülü veya endotrakeal tüp gibi tıbbi malzemelerle vücudun içine girerek uygulanan ventilasyon tipidir. Kullanılan mekanik ventilatörler ise non-invaziv olanlara göre daha gelişmiş seviyededir. Solunum modları ve parametreleri daha detaylı olarak ayarlanabilir.

İlk başta sadece hastanelerde ve ambulanslarda uygulanabilen bu yöntem teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık evlerde de uygulanabilmektedir. Durumu stabil olan hastalar, tıbbi gereksinimlerine uygun bir mekanik ventilatör ile yaşamlarına evlerinde devam edebilirler. Bunun için, cihaz kullanımı ve hasta bakım eğitimlerinin hasta yakınlarına önceden verilmesi gerekir.

Hastanelerde, tedaviyle ilgili konularla doktorlar, hasta bakımıyla ilgili konularla ise hemşireler ilgilenmektedir. Mekanik ventilatöre ihtiyaç duyan hastaları ise hekimler belirler. Bunun belirlenmesinde hastanın solunumsal durumu ve kan gazı değerleri rol oynar. Solunum tedavisi için gerekli modlar ve parametreler mekanik ventilatörler üzerinden ayarlanır.

Solunum cihazı, solunum devresi vasıtasıyla hastaya bağlanır. Solunum devresi, solunum hortumu anlamına gelir. Hastanın yetişkin mi çocuk mu yoksa bebek mi olması durumuna göre farklı çapta üretilmektedir. Cihazın çeşidine göre tek kollu veya çift kollu solunum devresi kullanılır. Tek kollu devrelerde sadece cihazdan hastaya giden havanın değerleri ölçülebilirken çift kollu olanlarda ise hem hastaya giden hem de hastadan çıkan havanın değerleri ölçülebilir. Bu ölçüm sonuçları cihazın ekranından takip edilebilir. Hasta, yetişkinse yetişkin tipi solunum devresi, çocuksa çocuk tipi solunum devresi veya bebekse bebek tipi solunum devresi kullanılarak ventilatöre bağlanır. Böylece, cihazın oluşturduğu hava olması gereken şekilde hastaya ulaşır.

Cihazların parametreleri ya doğrudan hekimler tarafından ya da teknik servis ekibi tarafından ayarlanır. Teknik servis ekibi ayarlayacaksa hekim tarafından düzenlenmiş parametrelerin yazılı olduğu rapora veya reçeteye ihtiyaç duyulur. Bu parametreler hastanın yaşına, kilosuna ve mevcut hastalıklarına göre belirlenir. Oldukça hayatidir. Hasta, yapılan bu ayarlamalar neticesinde solunumuna devam edebilmektedir.

Hastanelerde, ambulanslarda veya evlerde kullanılan mekanik ventilatörlerin özellikleri farklı olabilmektedir. Yetişkinler, çocuklar ve bebekler için özel olarak üretilen cihazlar mevcuttur. Bunların solunum kapasiteleri ve modları birbirinden farklıdır. Ayrıca invaziv olarak kullanılan mekanik ventilatörlerin çoğu non-invaziv (maske ile) olarak da kullanılabilir.

Ambulanslarda veya acil ünitelerinde kullanılan mekanik ventilatörler ise küçük, kompakt ve taşınabilir cihazlardır. Bunlar acil durumlarda geçici olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Hem invaziv hem de non-invaziv olarak kullanılabilen modelleri de vardır. Hangi şekilde kullanılacağı hastanın o anki tıbbi ihtiyacına göre değişkenlik gösterir.

İnvaziv Mekanik Ventilatör Çeşitleri Nelerdir?

İnvaziv mekanik ventilatörler 3 ana kategoride incelenebilir:

  • Ev tipi mekanik ventilatör
  • Transport mekanik ventilatör
  • Yoğun bakım mekanik ventilatörü

Mekanik Ventilatör Kullanırken Güvenlik Neden Önemlidir?

Hayatını bir cihaza emanet eden hastalar için en önemli unsur elbette güvenliktir. Hem sağlıklarıyla ilgili hem de diğer tehlikelerle ilgili tüm detaylar en ince ayrıntısına kadar incelenmelidir. Hasta için uygun olan solunum cihazı yoksa tedarik edilmelidir.

Tıbbi olarak uygun mod ve parametreler hekimler tarafından belirlenmelidir. İnvaziv mekanik ventilatör kullanılacaksa belirlenen parametreler hastada denenmeli ve kan gazı değerleri düzenli olarak kontrol altında tutulmalıdır.

Cihazlarda bulunan alarmlar kritik olayları haberdar edebilmesi için ayarlanmalıdır. Ayrıca bazı cihazlar kullanım grafiklerini hafızasında saklayabilir. Bu sayede geriye dönük olarak solunum analizi yapılabilir. Böylece tedavi etkinliği hekimler tarafından kontrol edilebilir veya gerekiyorsa süreç tekrar düzenlenebilir.

Özellikle ev tipi mekanik ventilatör kullanan hastalar için en önemli unsur cihazların batarya kapasiteleridir. Elektrik kesintilerinde hayati tehlike yaşamamak için bataryası uzun süre dayanabilen cihazlar tercih edilmelidir. Ayrıca, yüksek voltaj tehlikesinden korunabilmek için kesintisiz güç kaynağı (UPS) kullanmak gerekir.

Cihaz ekranındaki tüm ayarlar fotoğraf çekilerek saklanabilir. İlerleyen zamanda ayarlar yanlışlıkla değiştirilirse fotoğrafa bakarak düzeltme yapılabilir. Ayrıca cihazların düşme riskini azaltmak için uygun yere konulması veya olduğu yere sabitlenmesi gerekir. Nemlendirici haznesi varsa ventilatöre su kaçma riskine karşı da dikkat edilmelidir.

Yorumlar

kerem - 13 Temmuz 2015 20:01
internette gezerken sayfanızla karşılaştım.benim babam solunum cihazına bağlı. ekranda e hassas gibi bir uyarı veriyor ve ötüyor. bir türlü susturamadım.hakkaride oturuyorum burdaki medikalciler nedenini bilmiyor alarmın. oximetreye bağladığımda değerleri normal oksijen %96-97 civarında ama alarm susmuyor. günlerdir kafamız şişti. sitenizde bizim kullandığımız cihaz var. sorunun nedenini biliyorsanuz yardımcı olursanı z sevinirim.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 14 Temmuz 2015 15:05
Kerem, merhaba. E-hassasiyet alarmıyla nadiren karşılaşıyoruz. Blog sayfamızda bununla ilgili bir yazı mevcut. O yazımızı incelemenizi tavsiye ederim.



Mehmet Yazın - 25 Temmuz 2015 16:13
Ben verdiğiniz hizmetlerden memnunum. Bu konuda tüm Sesan çalışanlarına teşekkür ederim.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 26 Temmuz 2015 12:25
Mehmet Yazın, merhaba. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederim.



Aydın Kurt - 19 Ağustos 2015 13:44
Merhaba, iyi günler, ikinci el yoğun bakım mekanik ventilatör cihaz fiyatlarını ve şartlarını merak ediyorum.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 20 Ağustos 2015 00:16
Aydın Kurt, merhaba. İkinci el mekanik ventilatörlerle ilgili bizimle iletişime geçip fiyat alabilirsiniz.



Beyhan guzel - 14 Temmuz 2021 20:31
Treoskomi açıldı hastamiza inovatif ikinci el ventilator setine ihtiyacimiz var. Fiat ve hastaya uygunluk özellikleri konusunda yardımcı olabilir misiniz

Sesan - 15 Temmuz 2021 11:33
Beyhan Güzel, merhaba. Cihazlar çeşitleri hakkında bizimle iletişime geçip bilgi alabilirisiniz.



Cengiz Yontuç - 5 Eylül 2015 12:01
Als hastamız için ürün araştırıryorum. Ürünleriniz ve fiyatlarınız hakkında yardım istiyorum.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 6 Eylül 2015 09:11
Cengiz Yontuç, merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Hastanızın rapor ve reçetesi yazıldı mı? Hangi ürünlerden kaçar adet ihtiyacınız var? Hastanızın kullanacağı cihazları temin ettiniz mi? Ürün fiyatları için bizimle iletişime geçmenizi rica ederim.



Betül - 11 Eylül 2015 23:20
Merhabalar wienmanın ev tipi solunum cihazının devresi ve tracoe marka kanülün elinizde mevcutmu?varsa fiyatları nekadar??

Celil Çağlar ÖZLÜ - 12 Eylül 2015 17:25
Betül, merhaba. Ürünler stoklarımızda mevcuttur. Fiyatlar için bizimle iletişime geçmenizi rica ederim.



Kübra çakmak - 2 Kasım 2015 01:16
Enistem yoğun bakimda yatiyor ve mekanik ventilasyon makinesinde iki tepe var bu ne anlama geliyor biliyorsaniz lütfen paylasin

Celil Çağlar ÖZLÜ - 2 Kasım 2015 20:29
Kübra Çakmak, merhaba. İki tepe var dediğiniz görüntü hangi menüde yer alıyor? Ayrıca cihazın marka ve modeli nedir?



Cansu - 26 Nisan 2016 08:22
maske ile babamın hastalığı sırasında kullandığı bir cihaz var evimizde. Hastalığı son dönemde iyice artmış durumda bu nedenle doktor invaziv cihaza geçmeye karar verdi. Şimdi evimizde yer alan cihazın marka ve modelini size bildirsek acaba bu cihazın bu şekilde kullanılıp kullanılamayacağını söylemeniz mümkün olabilir mi? Eğer cihazımın kullanımı mümkün ise bu dönüşüm için ne yapmamız gerekiyor? İstanbul’da oturuyoruz acaba bir teknisyen ile bu sorunu çözebilir miyiz? Babamı hastaneden birkaç gün içinde çıkarmamız gerekiyor. Bu yüzden bu dönüşümün biraz aciliyeti var.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 27 Nisan 2016 16:48
Cansu, merhaba. Kullandığınız cihazın marka ve modelini belirtebilirseniz invaziv olarak da kullanılıp kullanılmadığını söyleyebiliriz. Eğer invaziv özelliği varsa solunum devresini değiştirerek kullanabilirsiniz.



Nejat - 3 Mayıs 2016 07:04
Merhabalar özel ambulans hizmeti veren bir şirketin sahibiyim ve satın ala süreçleri ile de bizzat ilgileniyorum. 2 tane aracımızdaki ventilatorlerin artık ömrü dolmak üzere ve cihazlarımızı değiştirmek istiyoruz. Fakat bu konu hakkında bilgi sahibi çok fazla medikal şirketine ulaşamadım açıkçsı. Burada ambulanslar için belirlenmiş bir kriter var mıdır? Neye göre bu bu ürünleri tercih etmemiz gerekiyor? Acaba sizin önerebileceğiniz modeller var mıdır ambulanslara uygun olarak. Böyle bir yardımda bulunursanız benim işimi de oldukça kolaylaştırmış olacaksınız. İyi çalışmalar dilerim.

Celil Çağlar ÖZLÜ - 4 Mayıs 2016 11:36
Nejat, merhaba. Ambulanslarda taşınabilir özellikteki mekanik ventilatörler kullanılır. Ambulansta kullanılabilmesi için cihazların hangi mevzuatlara uygun olması gerektiğini bilmiyorum ancak ambulansta kullanılacak mekanik ventilatörlerin taşınabilir, bataryalı ve araç içinde sabitlenebilir bir ürün olması gerekir. Acil durumlarda kullanılacağı için çarpmaya karşı da dayanıklı olmalıdır. Ürünlerimizle ilgili teklif almak isterseniz bizimle iletişime geçmenizi rica ederim.



melike - 15 Aralık 2018 20:15
biyomedikal bölümünde staj görüyorum bellavista markalı ventilatör cihazında
-basınç hattı hatası
-akış sensörü hatası
-inspirasyon valfı veya cihazlarda sızıntı hatası veriyor. sebebi ve çözümü nedir?

Celil Çağlar ÖZLÜ - 16 Aralık 2018 23:06
Melike, merhaba. Bellavista marka cihazlara özgü olarak net bir bilgim olmamakla birlikte, hatalarla ilgili genel bilgi verebilirim. Basınç veya sensör hataları çoğunlukla elektronik kart veya motor arızasıyla ortaya çıkmaktadır. İnspirasyon valfi veya sızıntı hataları ise elektronik kart üzerindeki sensörlerden kaynaklanmaktadır. Bu sorunların çözümü için elektronik kart ve motor kontrol edilmelidir.