Meme Kanseri Tipleri Nelerdir?

Meme kanseri kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden bir tanesidir. Ancak erkeklerde de görülme riski vardır. Peki, meme kanserinin tipleri nelerdir?

DCIS- Duktal Karsinom in Situ

DCIS kanser tipi, meme kanallarındaki bazı hücrelerinin kanser hücresi haline dönüşmeye başladığı anlamındadır. Bu hücrelerin tümü kanallar içerisindedir ve meme dokusu çevresine yayılmaktadır. Böylelikle, bu hücrelerin lenf dürümleri veya vücudun herhangi bir yerinde yayılma şansı oldukça düşüktür. DCIS ile İnvazif duktal meme kanseri birbirleri ile aynı değildir. İnvazif duktal meme kanserinde hücreler kanallardan ayrılmaktadır ve böylelikle lenf düğümleri yakınına veya vücudun çeşitli bölümlerine yayılma tehlikesi vardır.

DCIS Tedavisi

DCIS’in tedavisi cerrahi olarak yapılmaktadır. Bazı kadınlarda etrafı sağlıklı olan doku ile çevrili DCIS alanının çıkartılması gerekir. Ancak bazı kadınlarda ise memenin tamamının alınması gerekir. Eğer DCIS yüksek dereceli ise lokal eksizyonun ardından meme dokusunun kalan bölümü için radyoterapi alınması gerekebilir. Gelecekteki İnvazif meme kanseri gelişme tehlikesini azaltabilmek için tamoksifen (bir tür hormon) alınabilir. Tedavi hangisi olursa olsun, DCIS’in tekrarlayıp tekrarlamadığının ve tekrarladıysa mümkün olduğu kadar en kısa da sürede fark edilmesinin sağlanabilmesi için düzenli olarak kontrollere gidilmelidir.

LCIS- Lobüler Karsinoma in Situ

LCIS meme lobu içerisinde hücre değişikliklerinin olması anlamına gelmektedir. Bu tip bir kanser değildir. Ancak LCIS’e sahip olmakta meme kanseri konusunda yüksek risk kategorisinde olunduğunu gösterir. Buna rağmen LCIS’e sahip olan pek çok kadın da meme kanseri oluşmayabilir. Çok nadir olmakla birlikte LCIS’in erkeklerde de görülme riski vardır. LCIS’ten oldukça farklı olan ve İnvazif Lobüler meme kanseri olarak adlandırılmakta olan diğer bir meme kanseri tipi olduğu konusu da unutulmamalıdır.

LCIS Tedavisi

LCIS’e sahip olan kişiler illa meme kanseri olacak anlamına gelmemektedir. Bu nedenle genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak yüksek risk kategorisinde olduğu için düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Yılda 1 ya da 2 defa meme muayenesi yapılmalı, yılda bir ise mamografi (meme röntgeni) çekilmelidir. Eğer kanser oluşumu varsa erken evredeyken önlem alınarak kısa bir sürede tedavi sağlanabilir.

Çevrenizde yaşadığınız meme kanseri vakaları hakkında tüm bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.