Mide Hastalıkları Nelerdir?

Mide Hastalıkları

Midemiz yaşamamız için hayati önem taşıyan organlarımızdan biri. Hayatta kalmanın ilk gereklerinden biri olan yeme ihtiyacını mide karşılar. Midede meydana gelebilecek her türlü sorun büyük tehlike arz eder. Midemizi korumak, birçok organın korunmasına da yardımcı olacaktır. Hem sağlıklı yaşam için ilk danıştığımız yer midedir, hem de bulunduğu yer açısından vücudumuzda büyük önem arz etmektedir. Sık görülen mide hastalıkları; mide kanseri, reflü, gastrit, hazımsızlık, mide ülseri olarak sayılabilir. Bu hastalıkların tamamından yalnızca sağlıklı yaşayarak kaçınmak büyük oranda mümkündür. Genetikten gelen bir sorun veya daha önce yaşanılan bir problem de bu hastalıklara sebep olabilir ancak, genellikle sağlıksız yaşam, düzensiz ve sağlıksız beslenme, dikkatsizce zararlı besinler alma, yanlışlıkla yutulan yenmeyecek maddeler vs. bu hastalıklara sebep olur.

Mide Kanseri

Mide kanseri, en sık görülen ikinci kanser türüdür. Çünkü mide dışarıdan gelen birçok maddenin uzun süreli ilk durağı olur. Her on kanserli hastanın biri mide kanseridir. Bu hastalığın oluşumunda uzun süreli kanser yapabilecek bir maddenin yenmesi veya maruz kalınması en büyük etmen olarak öne çıkar. Yediğimiz birçok besinde kanser yapabilecek maddelerin bulunduğu kanıtlanmıştır. Bu maddeleri uzun zaman boyunca kullanma durumunda mide kanseri olma riski çok yükselir. Nişasta, turşular, tuzlanmış et veya balık bu besinlerin arasında yer alır. Normalde risk taşımasa bile günümüzde hiçbir gıdanın saf olmaması kanser riski taşımasını normal kılıyor. Çok tuzlu beslenen bireylerin de mide kanseri olma riski diğerlerine göre daha fazla. Bazı hastalıklar da mide kanserini tetikleyebilir ancak, sadece hastalık sahibi olmak kanser için yeterli bir sebep değildir. Yaşam tarzı en büyük etken demek yanlış olmaz.

Reflü

Reflü, geri dönme, geriye kaçma anlamına gelir. Yani mideye inmiş olan maddenin tekrar yemek borusuna dönmeye çabalaması denebilir. Reflüde, mide içeriği zorlama olmadan, bireyin isteği dışında mideden yukarı tekrar yemek borusuna gelebilir. Göğüste büyük bir yanma olur ve ağza acı su ve bazen yemeklerin gelmesi olağandır. Reflü en çok yemek borusuna zarar verir çünkü mide asidi de yemek borusuna kadar çıkabilir, bu asit çok yakıcı ve ağır bir asittir. Yemek borusunun çevresi midede olduğu gibi korumalı olmadığından yakabilir, delebilir, zedeleyebilir.

Gastrit

Gastrit, midede bulunan mukozanın bir çeşit yangısıdır. Akyuvarların mukozada birikmesine denir. Gastrit midede iltihaplanmaya yol açar. Genellikle bir virüsün mideye kadar inip, kendini saklaması ve orada çoğalmasıyla gerçekleşir. Bu virüs iltihaplanmaya, yaralanmaya hatta kanamaya sebep olabilir. Karnın üst kısmında ağrı, gaz, sık geğirme, yanma, ekşime, bulantı, kusma gibi belirtiler gösterir.

Hazımsızlık

Yemek yedikten yaklaşık yarım saat sonra, karnın üst kısımlarında veya göbek çevresindeki gerginlik, şişkinlik hazımsızlık olarak adlandırılır. Mideden boşaltıma geçişte sorun yaratan bir hastalık yoksa hazımsızlık mideyle ilgili değildir. Sindirim sisteminin diğer parçalarından birindeki sorun hazımsızlığa sebep oluyordur.

Mide Yanması

Eğer yemek borusundan mideye geçişteki kaslarda bir sorun meydana gelirse midedeki yiyecekler ve mide asidi yemek borusuna döner. Bu da mide o bölgede yanma ve acı hissine sebep olur. Bu duruma mide yanması denir. Mideye zarar veremeyen bir asit olan mide asidi pH değeri çok düşük olduğu için diğer birçok organa zarar verebilir.

Mide Ülseri

Midenin iç yüzünde meydana gelebilecek aşınma ve yaralanmalar mide ülserine sebep olur. Midenin iç duvarında bulunan mukus zarında meydana gelebilecek en küçük delik bile midenin içinde aşınmaya sebep olabilir.

Yazıyı indirmek için: Mide Hastalıkları.docx (13.8 KB)