Yapılan son araştırmalara göre bazı sebzeler yararlı mide bakteri seviyesini arttırıyor, uyku kalitesini düzenliyor ve stresten kurtulmaya yardımcı oluyor.
Bilim adamları yaptıkları araştırmaların ardından enginar, pırasa ve soğanın insanların rahatlamasını ve geceleri daha iyi uyumalarını sağladığını açıkladı. Bu besinler prebiyotik (diyetsel lifler) açısından son derece zengindir ve içermiş oldukları Prebiyotikler mideye yararlı bakterileri besler. Midede yer alan bu bakteriler mide sağlığına oldukça yararlıdır ve metabolik yan ürünlerin vücuda yayılmasını sağlayarak beyindeki korku ve kaygının azalmasını sağladığı kanıtlanmıştır. Prebiyotik besinlerin yapmış olduğu etkiyi denemek için bir grup bilim insanı laboratuvar fareleri üzerinde çeşitli deneyler uyguladı. Prebiyotik katkılı yemler ile beslenmiş olan farelerin REM uykuları normalden daha uzun sürmüştür. REM uykusunda beden dinlenme haline geçer ve vücut kendisini onarabilecek vakit bulur. Strese maruz kalsalar da prebiyotik katkılı yemler ile beslenmiş olan fareler REM uykusunda normalden daha çok zaman geçirmiştir. REM uykusu sırasında kişi rüya görür ve bu durumun stresi azalttığı düşünülmektedir. Gece yeteri kadar ya iyi uyuyamamak stresi tetiklemeyen en önemli olaylardan bir tanesidir. Daha önce yapılmış olan araştırmalarda stresin mide bakterilerinin sağlığını olumsuz yönde etkilediği kanıtlanmıştır. Pırasa ve enginar gibi prebiyotik anlamda zengin olan besinler mide bakterilerinin sağlığını istikrarlı bir şekilde korur ve stresin vücuda karşı olan etkisini azaltır. Yapılmış olan araştırmaların sonuçlarına göre ilk yıllarda prebiyotik açısından zengin bir şekilde beslenme uyku kalitesini artırır, mide bakterilerinin sağlığını destekler ve psikolojik/beyinsel sağlığı teşvik eder.
Prebiyotik besin nedir?
Probiyotik besin vücuda yararlı olan mide bakterilerinin beslenmesini sağlayan besinsel liflerdir. Vücut prebiyotikleri ayrıştıramaz ve sindiremez. Bu nedenle probiyotikler son derece önemli bir besin kaynağıdır. Prebiyotik anlamda zengin olan besinler pırasa, soğan, sarımsak ve enginar gibi besinlerdir. Prebiyotikler pek çok çeşitli yarara sahip olan canlı bakteriler ve mayalardır. Genellikle kefir ve yoğurtlarda probiyotik bulunur ya da besin takviyesi olarak alınır. Probiyotikler çoğu zaman mide dostu ya da yararlı bakteriler olarak adlandırılmaktadır. Midedeki doğal bakteri dengesinin korunmasında önemli rol oynar.