MS Hastalığından Korunmanın Yolları

Son yıllarda çok sık görülmeye başlayan ve daha çok çalışma çağındaki genç kadınları yakalatan MS olarak bilinen Multiple Skleroz hastalığı depresyon ve stres sonrası ortaya çıkabiliyor. Multiple Skleroz hastaları genellikle gereksiz yere sosyal hayattan kopar ve bu durum yaşanacak olan atakların şiddetini ve sayısını arttırabilir.

MS hastalığından korunmak için fiziksel aktiviteler son derece önemli;
Yoğun stres, bağışıklık sistemi ve MS atakları ile yakından ilişkilidir. Ailelerin MS hastalarını engelli olarak görmeleri, sürekli olarak hareketlerini kısıtlamaları ve gözlem altında tutmaları stresin artmasına ve buna bağlı olarak hastalığın şiddetlenmesine neden olabilir. MS hastalarının sosyal hayata aynı şekilde devam etmesi ve özellikle spor aktivitelerinde bulunması hastalık süreci için son derece olumlu olmaktadır.

Ataklara karşı atak önlemi alınabilir; MS hastalarının atak geçirdiklerini ilk fark ettikleri an hiç vakit kaybetmeden doktora gitmeleri tedavinin ilk ve en önemli adımıdır. Atakların başlamış olduğunu gösterecek olan omurilik ve beyin MR’larının çekilmesi, elektro fizyolojik testler ve beyin omurilik sıvısından alınan örnek ile yapılan testler tedavi planlaması açısından son derece önemlidir. Beyinde belirlenmiş plakların sayısı hastalığın ağırlığını ve seyrini göstermektedir. Ataklar sırasında kortizon tedavisi uygulanabilir. Çok sık atak geçirmekten olan hastalarda ise bu ataklardan koruyucu tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedaviler ile atakların sonrasında yaşanma riski olan engelli kalma durumunu azaltmaktadır. Günümüzde Multiple Skleroz hastalığının çok az da görülse en ağır tipleri için de tedavi seçenekleri geliştirilmiştir.

MS hastalığı doğru tedavi ve yapılacak olan yaşam tarzı düzenlemeleri ile kontrol altına alınabilir. Peki, insanların hayatlarına büyük bir etki yaratan ve onların hayattan kopmasına bile neden olabilecek

Multiple Skleroz hastalığından korunabilmek için neler yapılmalıdır?

• Hem fiziksel hem de beyinsel olarak aşırı yorgunluklardan kaçınılmalıdır.
• Sağlıklı bir şekilde beslenmek tüm hastalıklarda olduğu gibi MS’de de son derece önemlidir.
• Sigara ve alkol tüketimi en aza indirilmeli ve hatta hiç tüketilmemelidir.
• Günlük olarak zihinsel ve fiziksel aktiviteler yapılmalıdır.
• Depresyona sebebiyet verebilecek ortam ve olaylardan kaçınılmalıdır.