Oksijen Konsantratörü Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Ta%C5%9F%C4%B1nabilir%20Oksijen%20Konsantrat%C3%B6r%C3%BC%20Al%C4%B1rken%20Nelere%20Dikkat%20Etmeliyim

Oksijen canlılar için hayati önem taşır. Atmosferde %21 oranında bulunan bir gazdır ve solunum sayesinde kana karışır. Canlılığın devam etmesi için solunum gerekli bir durumdur. Vücutta solunumun yeteri kadar olmadığı durumlarda oksijen tedavisi gerekir.

Oksijen Konsantratörü Nedir?

Oksijen konsantratörü solunumun yapılamadığı durumda devreye giren tıbbi bir cihazdır. İhtiyaç duyulan anda gerekli miktarda oksijeni sağlar. Ortamdaki havayı alarak oksijeni diğer gazlardan ayırır ve hastaya yüksek konsantrasyonda oksijen verir. Bu cihazların 3 çeşidi vardır; sanayi tipi, ev tipi ve taşınabilir oksijen konsantratörleri.

Oksijen Konsantratörü Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Oksijen konsantratörü alırken ilk önce hangi hastalık için olacağına ve hastalığın hangi derecede olduğuna bakılır. Öncelik olarak hekim öniresini dikkate alınmalıdır. Cihaz için hekim tarafından rapor reçete yazılır.

Cihaz alırken de dikkat edilmesi gereken diğer konu markadır. Cihaz markası hastanın mağduriyet yaşamaması için bu noktada önemlidir. Bir tedavi için kullanılacak bu cihazlar alınırken bu konulara dikkat edilmezse kısa vadede sıkıntı çıkaracak ve tedaviyi aksatacaktır. Bu yüzden tercih, en çok kullanılan markadan yana olabilir. Yine aynı şekilde markanın birçok çeşit modeli olacaktır. Modeli en çok tercih edilene göre değil de ihtiyacınıza göre seçebilirsiniz. Bunun için de ihtiyacınız olan kriterleri belirlemeniz gerekir.

Marka seçiminde bakılacak diğer unsur teknik servis desteğidir. Bu tür tıbbi cihazların senede en az bir defa bakıma gitmesi gerekir. Gerekli teknik destek alınamazsa cihazdaki küçük sorunlar daha büyük hale gelecek ve hastayı zora sokacaktır.

Cihazların kullanım süreleri de seçimi etkileyen bir diğer unsurlardandır. Bazı cihazların kullanıldıktan sonra belli bir süre dinlendirilmesi gerekir. Eğer 24 saat kesintisiz bir şekilde cihaz kullanılacaksa buna dikkat edilmesi gerekir. Tabii bu durumda fiyat farkı da olabilir. Kesintisiz çalışan cihazlar diğerlerine göre biraz daha yüksek performansa sahiptir.

Oksijen konsantratörünün hastaya iletmesi gereken oksijen miktarı %90-95 civarındadır. Bazı oksijen konsantratörlerin oksijen yoğunluğu %30 ile %90 arasında değişiklik gösterir. Bazı cihazlar ise %90 ve üzeri yoğunlukta oksijen verir. Tercih olarak %90 ve üzeri oksijen verebilen cihazlar seçilebilir. Aslında %30 ile %90 arası oksijen veren cihazlar piyasada nadir olarak bulunur fakat yine de cihaz alırken dikkat edilmesi gereken bir unsurdur.

Bazı durumlarda hastalar cihazdan ayrılamaz. Bu durum evden çıkmalarına ve günlük aktivitelerini gerçekleştirmelerine engel olur. Seyahat ve ev dışı kullanımlar için taşınabilir oksijen konsantratörleri tercih edilebilir. Bu cihazlar bataryalıdır. Bataryası şarj edilebilir ve kullanıma bağlı olarak belli bir süre hastayı idame ettirebilir. Sadece seyahat durumlarında değil elektrik kesintisi durumunda da cihaz batarya sayesinde çalışmaya devam edecektir. Taşınabilir cihazlar ayrıca araç çakmak kiti ile şarj edilebilir ve hastaya mağduriyet yaşatmaz. Bataryalar kullanıma bağlı olarak hastayı belli bir süre idare edebilir. Fakat uzun süreli durumlarda yani uzun süre elektriksiz kalındığı durumda bir UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) gerekli olacaktır. Bu şekilde hasta mağduriyet yaşamayacaktır. Taşınabilir cihazlarda cihazın ağırlığına da bakılması gerekir. Taşıma açısından önemli bir noktadır.

Oksijen ölçümünü anlık şekilde yapan cihazlar mevcuttur. Oksijen yoğunluğu sürekli olarak ekranda gözükür ve %85’in altına düştüğünde teknik servise gönderilmesi gerekir çünkü böyle bir durumda arıza olma ihtimali yüksektir. Böyle bir cihaz tercih edilirse oksijen yoğunluğu takip edilebilir ve arıza durumunda hemen müdahale edilebilir.

Cihaz alımında garanti tıbbi cihaz olduğu için iki kat daha önemli durumdadır. Cihazların parçalarının tedariğinde fiyat yüksek olur ve garanti kapsamına girmeyen cihazlarda herhangi bir arıza durumunda yüksek bir meblağ ödenmek zorunda kalınabilir. Fiyattan ziyade hasta bu arıza durumunun en kısa şekilde giderilmediği takdirde büyük bir mağduriyet yaşayacaktır. Bu yüzden cihaza ait belgeler ve garantisinin tam olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca cihazın aksesuarlarının da tam bir şekilde alınması gerekir.

Bu cihazlar motor gücüyle çalışan cihazlardır ve bu motor çalışırken ses çıkarır. Bu sesin rahatsız etmemesi için motorunun ses yalıtımının güçlü olması gerekir. Cihazın sesi ilk başta rahatsız etmese de 24 saat boyunca kesintisiz çalışan cihazlar bir süre sonra hastaya ve çevreye rahatsızlık vermeye başlayacaktır.

Bazı cihazların 24 saat kesintisiz çalıştığını düşünürsek harcadığı elektrik miktarının da fazla olacağı aşikardır. Bu durumda 295 W ve altı elektrik tüketimi yapan modelleri tercih etmek ev ekonomisi için de uygun olacaktır.

Cihazların, üzerinde LCD ekran bulunan modelleri de mevcuttur. Bu ekranda cihazın ne kadar süre çalıştığını, oksijen yeterlilik seviyesini, çalışma ve arıza gibi durumları görebilirsiniz. Bu özellik takip açısından önemlidir. Cihaz arıza verdiği durumda bunu ekrandan görebilir ve kısa sürede müdahale edilmesini sağlayabilirsiniz.

Yatağa bağımlı hastalar içinse bazı cihazlarda uzaktan kumanda özelliği mevcuttur. Bu cihazları tercih etmek hastalar için kolaylık sağlayacaktır. Cihazın yanına gitmeden kumanda sayesinde cihaz açınıp kapanabilir.

1 Beğeni