Oksijen konsantratörü cihazları KOAH hastalarının kullandığı sürekli olarak hastaya ortamdan aldığı havayı içerisindeki moleküler elekler ile ayrıştırarak saf oksijen şeklinde veren cihazlardır.
Bu cihazların iki çeşidi bulunmaktadır. Biri ev tipi olarak adlandırdığımız oksijen konsantratör cihazı diğeri ise taşınabilir oksijen konsantratör cihazıdır.
Oksijen konsantratör cihazları 24 saat kesintisiz kullanıma uygun prize takılı kullanım gerektiren ebat olarak büyük cihazlardır.
Taşınabilir oksijen konsantratörü cihazları ise mobil kullanıma uygun pulse dose sistemi ile çalışan genellikle 5 kademeli ebat olarak oldukça küçük ve hafif cihazlardır.
Pulse dose sistemi hasta sadece nefes aldığında cihazın hastaya oksijen vermesidir. Ev tipi cihazlar ise kesintisiz yani sürekli olarak hastaya hasta nefes almasa da oksijen desteği sağlayan cihazlardır.
Oksijen konsantratörlerinin 3, 5 ve 10 kademeli olarak çeşitleri mevcuttur. Ancak Taşınabilir oksijen konsantratörü cihazlarında 5 kademe mevcuttur.
Oksijen konsantratörü cihazları hastalarımıza kesintisiz olarak destek sağladığı için 3000 saatte bir bakım yapılması gerekmektedir. Bu saat cihaz üzerinde bulunan ekrandan takip edilebilmektedir.
Bakım yapılmasının sebebi ise hastaya giden oksijen değerinin kontrolünü , filtre değişimlerini ve kalibrasyonunu sağlayabilmek açısından önem arz etmektedir. Kişi bu bakımı bir medikal firmadan edinebilmektedir.
Bununla beraber sıkça karşılan sorumuza gelirsek, neden bakım işleminden ücret alınmaktadır?
Cihaza yapılan bakım esnasından değişen filtreler ve eğer mevcut ise cihaz işleyişine engel bir arıza ile karşılaşılması durumunda değişimi sağlanan bir parça mevcut ise bu değişimi yapılan parçalar bakım ücreti olarak hastaya yansıtılır. Çünkü teknik hizmet veren medikal firmalar filtre ve parça değişimi için gerek yetkili firmadan gerekse SGK’dan bir ödenek alamadıkları için ücreti hastaya yansıtmak durumundadırlar.