Oksijen Konsantratörü Nasıl Kullanılır?

Oksijen Konsantratörü Nasıl Kullanılır

Oksijen konsantratörü cihazları, solunum sıkıntısı yaşayan hastalarda solunum destekleyici olarak kullanılır. Hastanelerde ve evde kullanımı olan bu cihaz genellikle, kronik solunum yetmezliği ve KOAH hastaları tarafından kullanılır.

Bu cihazların evde kullanımına göre sabit ve taşınabilir olarak çeşitleri bulunmaktadır. Taşınabilir cihazlar bataryalıdır ve seyahat sırasında kullanıma uygundur.

Oksijen Konsantratörü Nasıl Kullanılır?

Cihaz çalıştırılmadan önce gerekli ayarları yapılmalıdır.

Öncelikle cihazın oda içerisindeki konumu hem cihaz sağlığı hem de hastanın sağlığı açısından önemlidir. Cihaz düz bir zemine yerleştirilmelidir. Soba, petek gibi ısı yayan yerlerden uzak bir yere konumlandırılmalıdır. Aynı zamanda cihazın havalandırma kısmı açık bir şekilde durmalıdır.

Cihazın su kabına belli bir miktar su konulmalıdır. Bu su kireçlenme yapmaması açısından hazır su veya kaynatılıp soğutulmuş su olmalıdır.

Sonrasından kavanoz kapağı sıkıca kapatılarak, cihaza yerleştirilmelidir.

Cihaz fişe takılıp, tuşa basılarak çalıştırılmalıdır.

Oksijen akış flowmetresi, raporda doktorun belirttiği seviyede ayarlanarak yaklaşık olarak 2 dakika sonra kanül ile hastaya bağlanıp kullanmaya başlanabilir.

Cihazın dış sünger filtresi en az haftada bir defa yıkanıp, kurutulup yerine takılmalıdır.

Bu cihazlar 24 saat kullanılabilir ancak yine cihaz sağlığı açısından 7-8 saate bir 25-30 dakika dinlenmeye bırakılmalıdır.

Cihazın bakımı ise 3 ayda bir yetkili teknik servise yaptırılmalıdır. Bakım sırasında cihaz açılarak için temizlenir ve filtreleri değiştirilir.

Cihazlarda uzun süre kullanım sağlanabilmesi için orijinal filtreler kullanılmalıdır.