Oksijen Tüpü Nasıl Taşınır?

Oksijen Tüpleri Nasıl Taşınır

Oksijen tüplerinin kullanım alanlarına göre pek çok çeşidi mevcuttur. Ancak en çok bilinen kullanımı spontan solunumda sıkıntı yaşayan, oksijen miktarı yeterli olmayan hastalarda kullanımıdır. Oksijen tüplerinin içerisinde hastaya verilebilmesi için saf oksijen bulunur.

Günümüzde daha aktif olarak KOAH hastalarının kullanmakta olduğunu görsekte takviye amacı ile sporcuların da kullandığını gözlemlemek mümkündür. Oksijen tüplerinin genel olarak hasta kullanımına uygun olan çeşitlerini örnekleyecek olursak:

  • Pin Index Alüminyum Oksijen Tüpü

  • Pin Index Çelik Oksijen Tüpü

  • Vanalı Alüminyum Oksijen Tüpü

  • Vanalı Çelik Oksijen Tüpü

Genel hasta kullanımında oksijen tüpleri, nemlendiricili manometreler ile kullanılmalıdır. Manometreler hastaya dakikada verilecek olan oksijen miktarını litre cinsinden ayarlamaya yardımcı olan ürünlerdir. Solunum sıkıntısı yaşayan hastaya oksijen tüpünden verilen saf oksijen bir süre sonra boğazda kuruluğa, yutkunmada güçlük çekmeye yol açar. Bunu engellemek için nemlendiricili bir manometre kullanımı uygun olacaktır. Nemlendirme özelliği sayesinde hastaya verilen oksijeni nemlendirerek, boğazda kuruluk ve buna bağlı olumsuz faktörleri gidererek hastanın yaşamsal konforunun artmasını sağlayacaktır.

Alüminyum ve çelik oksijen tüplerinin en temel farklılığı ağırlıklarıdır. Alüminyum bilindiği üzere çeliğe göre daha hafif bir elementtir. Bu bağlı olarak iki oksijen tüpü arasında fiyat farklılığı oluşmaktadır. Oksijen desteğine sürekli ihtiyaç duyan bir hastanın kesintisiz oksijen desteğine veya ara ara bir desteğe ihtiyacının olduğu durumlarda tüpleri olası bir duruma karşın hasta/hasta yakınları yanlarında bulundurmaktadır. Taşıma kolaylığı açısından da alüminyum oksijen tüpleri tercih edilmektedir.

Tüplerin taşınması ise tüp taşıma çantası demiş olduğu özel üretim çantalar veya tüp taşıma arabaları ile sağlanabilir. Tüp taşıma çantaları ve arabaları oksijen tüpünün menşei ve ağırlığına göre değişkenlik göstermektedir ve standart değildir. Bu tercih hastaya ve kullandığı tüpün hacim ve ağırlığı ile ilgilidir.