Uyku apnesi erken teşhis edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Tedaviye başlanmadığı sürece, geceler uykusuz geçecek ve bu nedenle verimsiz günler ve zamanlar başlayacaktır. Hastalığın en sık görülen belirtileri; horlama, ani uyanmalar, uykuda solunum durması, ağız kuruluğu gibi belirtilerdir. Uyku apnesinin kesin teşhisi yapılan uyku testi ile konur. Ancak belirtilerden bazılarını gösteriyorsanız ve doktora gitmekten çekiniyorsanız aşağıdaki online uyku testi ile bir ön bilgilendirme alabilirsiniz.
1. Horladığımı söylüyorlar.
Evet
Hayır
2. Geceleri boğulma hissi ile uyanıyorum.
Evet
Hayır
3. Uyku partnerim uyurken nefesimi tuttuğumu veya boğulduğumu söylüyor.
Evet
Hayır
4. Sabahları ağız kuruluğu ile uyanıyorum.
Evet
Hayır
5. Sık sık baş ağrısıyla uyanıyorum.
Evet
Hayır
6. Tam bir gece uykusundan sonra bile düzenli olarak yorgun hissediyorum.
Evet
Hayır
7. Yüksek tansiyonum var.
Evet
Hayır
8. Aşırı kiloluyum.
Evet
Hayır
9. Bazen / sıklıkla düzensiz kalp atışları yaşıyorum.
Evet
Hayır
11. Konsantrasyon ve hafıza ile ilgili sorun yaşıyorum.
Evet
Hayır
12. Sık sık huysuz, karamsar veya sinirli oluyorum.
Evet
Hayır
Yukarıdaki sorulardan altı veya daha fazlasına “evet” cevabını verdiyseniz, güçlü bir olasılıkla bir tür uyku apnesi yaşıyor olabilirsiniz. İlk dört soru uyku apnesinin ana göstergelerini temsil eder. Bu sorulardan ikisine veya daha fazlasına “evet” cevabını verdiyseniz, uyku apnesi geçirme riskiniz yüksektir. Bir uzmana danışmalısınız.
Gerçek bir uyku apnesi testi değildir. Belirtilerden yola çıkılarak yapılan bir tahmin testtir. Eveti işaretlediğiniz belirtileri yaşıyorsanız bir doktora danışmalısınız.