Otizm, genellikle 3 yaşından önce, erken çocukluk döneminde ortaya çıkan yaygın gelişimsel bozukluklar grubuna dahil bir sağlık sorunudur. Semptomların şiddeti değişken olsa da, yaşanan sorunlar çocuğun veya yetişkin bireylerin başkalarıyla iletişim kurma ve etkileşim kurma yeteneğini doğrudan etkiler.
Otizmin Nedenleri Nelerdir?
Otizm, aslında nedeni hala bilinmeyen gelişimsel bir bozukluktur. Uzmanlar, doğumdan önce ve sonra beyin gelişimini etkileyen genetik ve çevresel faktörler de dahil olmak üzere birçok faktörün Otizime neden olabileceğini düşünmektedir.
Çocukların otizm gelişiminde çeşitli genler yer almaktadır. Bunlar beynin fetal gelişiminde rol oynamaktadır. Bazı genetik predispozan faktörler, çocuğun otizm veya PDD olma riskini artırabilir.
Doğumdan önce veya sonra zehirli maddelere maruz kalma, doğum sırasında ortaya çıkan komplikasyonlar veya doğumdan önceki enfeksiyonlar gibi çevresel faktörler de söz konusu olabilir. Fakat hiçbir otizm hastası çocuk vakasında , ebeveyn eğitimi veya davranışı bir neden olarak karşımıza çıkmamaktadır.
Otizim Tanısı Nasıl Olur?
Otizm belirtileri genellikle çocuk 18 aylık olduğun da görünse de, dil, gelişme ve sosyal etkileşimlerdeki gecikmelerin daha fazla olduğu, 3 yaşında açık bir teşhise daha elverişlidir. Çocuğun daha erken teşhis edildiği zaman, daha erken müdahale edebilirsiniz. Yani her hastalıkta olduğu gibi Otizm’de de erken teşhis oldukça önem taşımaktadır.
PDD tanısı koymak için çocuğun davranışında, dil becerilerinde ve sosyal etkileşimlerde çeşitli faktörler gözetilmelidir. TED tanısı, multidisipliner bir araştırmadan sonra yapılmaktadır. Birçok sınav ve test gereklidir. Bu sınavlar ve testler sonucu ortaya konulan veriler ele alınarak tanı koyulması mümkündür.
Otizmin durumu bazen sadece yetişkin olana kadar tespit edilir. Erişkin tanı süreci, hasta ve ailesinin otizmi anlamalarına ve ne tür bir yardıma ihtiyaç duyulduğuna karar vermelerine yardımcı olabilir.
Otizm Hastalığına Dair Dip Notlar
-
Semptomların mümkün olduğunca erken bilinmesi önemlidir. Bununla birlikte, otistik insanların günlük yaşamlarına uyum sağlamasına ve potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olabilecek farklı tedavi yöntemleri ve yoğun tedavi adımları vardır.
-
Otizmli insanlar da öğrenme ve hiperaktif bozukluk veya dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) DEHB (Dikkat Bozukluğu) Nedir? , anksiyete bozuklukları veya depresyon gibi diğer psikiyatrik rahatsızlıklar ile ilgili problemlere sahip olma eğilimindedir.
-
Bu bozukluğa neden olduğu düşünülen genetik ve çevresel etkiler gibi bir dizi faktör vardır. Ancak, otizmin kesin nedeni bugüne kadar bilinmemektedir. Bazı durumlarda, otizm bazı hastalıklar tarafından da tetiklenebilmektedir.