Peg Nedir? Hastaya Nasıl Uygulanır?


PEG Nedir?

Çeşitli operasyonlardan sonra ya da felç, inme, beyin tümörü gibi hastalar ağızdan yemek yiyemeyebilir. Bu gibi durumlarda mideye bir tüp takılmaktadır. Bu tüp takılırken endoskopi cihazlarından destek alınmaktadır. Peg genellikle yatağa bağımlı ve yemek yiyemeyecek durumda olan hastalara uygulanırken, bazen de günlük rutin işlerini yapabilecek durumda olduğu halde yutmakta sorun yaşayabilecek hastalara uygulanmakta olan bir işlemdir.

Neredeyse her zaman yoğun bakım hastalarına PEG uygulanırken, evde bakım hastalarına uygulama sıklığı da oldukça fazladır. İşlem son yıllarda daha rahat hale geldiği için hastalar tarafından yadsınmadan tercih edilebiliyor. Hatta yüzeysel anestezi ile gerçekleştirilmesi de kolaylığına destek oluyor. Risk oldukça düşüktür. Komplikasyon riski de oldukça düşüktür. Hastaya sağlayacağı faydalar da inkar edilemeyecek kadar fazla olduğundan dolayı tercih edilmesinde herhangi bir sakınca olmayan uygulama olduğunu söylemek mümkündür.

PEG Kimlere Yapılır?

Uygulanması kısa zaman alan ve yüzeysel anestezi ile yapılan PEG yemek yemekte ve yutmakta zorlanan hastalar için yapılmaktadır. Kısa süreli beslenme eksikliği yaşayacak hastalarda gerek görülmemekle birlikte uzun süreli beslenme eksikliği söz konusu olduğunda ihtiyaç duyulmaktadır. Kısa süreli hastalara burundan tüp yerleştirilmesi yapılmaktadır. Ancak PEG bir aydan daha uzun süreli beslenme eksikliği yaşayacak hastalara uygulanıyor. Bazı nörolojik hastalıklar, inme, felç ve beyin bulanıklığı gibi durumlar, demans, alzhaimer, parkinson, yemek borusu hastalıkları, çeşitli tümörler ve yoğun bakım hastalarına sıklıkla PEG uygulaması yapılmaktadır.

PEG Hastaya Nasıl Uygulanır?

PEG, uygulama öncesi, uygulama aşaması ve uygulama sonrasını ayrı ayrı kapsayan bir süreçtir. Uygulamadan önce hastadan kan alınarak gerekli analizler yapılır ve anesteziye yönlendirilen hasta çeşitli kontrollerden geçer. Uygulamaya engel olabilecek birtakım hastalıklar varsa gerekli önlemler alınır. Açılmadan önce çeşitli işlemler, kan sulandırıcı ilaçlar ve enfeksiyon önleyecek antibiyotikler kullanılır. Bu aşamalar hastanın sağlığı için ciddi dikkat edilerek yapılmaktadır. İşlem endoskopi bölümünde uygulanır. Kısa sürse de ameliyathane koşullarında oldukça dikkatli uygulanır. Komplikasyon ve risk oldukça azdır.

Bu sebeple problem yaşanmamaktadır. İşlem tamamlandıktan sonra hastanın hastane ortamında 8 saat dinlenmesi gerekmektedir. Bu aşamadan sonra evine ya da bakım evine gönderilir. Uygulama sonrası da oldukça önem taşımaktadır. Çünkü bu aşamada dikkatli olunmaz ise çeşitli komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Bu aşamada diyetisyen tarafından beslenme listesi belirlenmektedir. Bu listeye harfiyen uyarak devam etmek zorunluluktur. Bu aşamada hasta yakınlarına gerekli eğitim verilmektedir. PEG etrafında kaçak olmamasına ve hijyeninin sağlanmasına özen gösterilmelidir. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde hastalar ve hasta yakınları süreci başarılı olarak atlatmaktadır.