Pozisyon Aldıran Havalı Yatak Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hastanın yatağa bağımlı olarak yaşaması zor ve yıpratıcı bir süreci kapsar. Yatağa bağımlılık hastayı ruhsal ve fiziksel açıdan olumsuz etkiler. Fiziksel olarak en sık karşılaşılan sorun, sürekli yatış pozisyonuna bağlı yatak yaralarının oluşmasıdır. Özellikle bilek, topuk, kulak gibi bölgelerde yara oluşumuna sıkça rastlanır.

Normal standartlardaki bir havalı yatakta pozisyon aldırma özelliği mevcut değildir. Yani basınç sürekli olarak aynı bölgede yoğunlaşmaktadır. Böyle bir durumda da yatak yaraları kaçınılmaz olur. Pozisyon aldıran havalı yataklar ise hastayı konumlandırabilme seçeneği sunduğu için, yatmaya bağlı meydana gelecek olumsuz belirtilerin giderilmesine katkıda bulunur. Ortopedik bir yapıya sahip olduğu için hastaya rahat bir yatış pozisyonu kazandırır. Ayrıca yatak sıvı geçirmez özellikte üretilmiştir.

Yatağa bağımlı hasta yakınlarının bakım süresince karşılaştıkları en temel sorunlar:

  • Oluşacak bası yaralarının engellenmesi için hasta yakınlarının hastayı belirli aralıklarda konumlandırma durumunda kalması
  • Hastanın yattığı süre boyunca vücudunun hasta bakıcı tarafından kurulanma ihtiyacı
  • Hastanın yattığı bölgede hijyen sağlanması için yatak yüzeyinin temiz tutulma gereksinimi

Hasta Yakınları Neden Pozisyon Aldıran Havalı Yatak Tercih Etmeli?

Bahsedilen sorunlar dâhilinde hasta ve hasta yakınının en temel ihtiyaçları belirlenmelidir. Hasta yakınını fiziksel açıdan en çok zorlayan sorun, hastanın konumlandırılma ihtiyacıdır. Bu noktada pozisyon aldıran havalı yatağın en temel özelliği olan otomatik konumlandırma, hasta yakınlarının yükünü hafifletmektedir. Bir diğer sorun yatan hastanın kurulanma ihtiyacıdır. Yatağın hava üfleme özelliği, hasta vücudunun kuru ve nemden uzak kalmasını sağlamaktadır. Son olarak bir başka zorluk, hastanın yattığı bölgenin sık sık temizlenme ihtiyacıdır. Pozisyon aldıran havalı yatak kılıflarının fermuar özellikli üretilmesi, yatak yüzeyinin temizlenmesinde hasta yakınlarına yardımcı olmaktadır. Bu sorunlar çerçevesinde hasta yakınının hayatını kolaylaştırmak ve hastanın konforunu sağlamak adına pozisyon aldıran havalı yataklar tercih edilmelidir.

Pozisyon Aldıran Havalı Yatak Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Pozisyon aldıran havalı yataklar belirli standartlar ve teknik şartnameler çerçevesinde üretilmektedir. Ürünü alırken bu hususlara dikkat edilmesi hasta ve hasta bakımını yapan kişi açısından önemlidir. Pozisyon aldıran havalı yatakların çeşitli ebatları mevcut olmakla birlikte yaygın olarak 200x90x20 cm ebatlarında üretilmektedir. Ayrıca konumlandırma özelliğine sahip bu yataklar, yatağa bağımlı hastaya sağ, orta ve sol yönlü olmak üzere çeşitli pozisyonlar aldırır. Bu pozisyonlar 10 ile 45 derece arasında değişen açılarda gerçekleşmektedir. Düşük dereceli açılarda konumlandırma yapılırken hasta için yataktan düşme riski söz konusu değildir. Ancak 45 derece gibi yüksek açılı pozisyon değişikliklerinde, hastanın düşmesini önleyen güvenlik önlemlerinin yatakta mevcut olup olmadığına mutlaka dikkat edilmelidir.

Konumlandırma süresi yatağa bağımlı hastanın kilosu ve cildinin yapısına göre değişmektedir. Hastanın fiziksel durumuna bağlı olarak, yatak yarasından korunmasını maksimum düzeye çıkarmak için hastaya en uygun süreyi ayarlamak gerekir.

Pozisyon Aldıran Havalı Yatakların Kullanım Şekli

Ürünün kurulumu ve kullanımı oldukça basittir. Komut bölümünden yatağa rahatça konum aldırılabilir. Basınca bağlı olarak yatağın şişliği ayarlanabilir. Belirli zaman aralıkları belirlenerek hastanın yatış pozisyonu bu zaman aralıklarında değiştirilebilir. Hasta pozisyon almak istemediği takdirde bu özellik durdurulabilir. Ayrıca hastanın yaşayacağı olası bir acil durumda, ürünün gerekli hava boşaltım mekanizmaları mevcuttur. Son olarak temizliği ise oldukça basit olup, yatağın örtüsü yıkanılabilir.

Pozisyon aldıran havalı yataklar farklı rahatsızlıklarından dolayı yatağa bağlı birçok hastada kullanılabilir. Örneğin pozisyon aldıran havalı yatakların bazı modelleri, obez hastalarında kullanılabileceği kapasitede üretilmiştir. Yatak üzerindeki her bölüm birbirinden bağımsız çalıştığı için yüksek kilodaki bir hastayı bile pozisyonlandırma aşamasında zorluk çıkarmaz.

Bahsedilen sorunlar ve pozisyon aldıran havalı yatakların sağladığı imkânlar göz önüne alındığında, normal şişme yataklara göre konfor ve hayatı kolaylaştırmak açısından öne çıktığı görülmektedir.