Pozisyon Aldıran Havalı Yatak Kullanırken Hastayı Sağına Soluna Çevirebilir Miyim?

Pozisyon Aldıran Havalı Yatak Nedir?

Pozisyon aldıran havalı yatak; yatağa bağımlı hastada bası yarası oluşmaması ve oluşan bası yarasının önlenmesi için kullanılan medikal bir yataktır. Yatak petek halindeki hücrelerden oluşmaktadır. Bu hücreler hava geçirgen özelliktedir ve belli aralıklarla hastaya pozisyon verdidir.

Pozisyon aldıran havalı yataklar A+B+C sistemi ile çalışmaktadır. Bu sistem iki dolu bir boş demektedir. Açıklayacak olursak; yataktaki hücreler boyuna sıralı şekildedir. Bu sıralı hücrelerden 2 sıra dolu 1 sıra boştur. Bu da vücuttaki bası yani ağırlık yerlerini değiştirerek o bölgeye fazla ağırlık verilmesinin önüne geçer. Bu şekilde hastada bası yarası oluşma riski en aza iner.

Yatak motoru yere dik yani yatay olmayacak bir şekilde konumlandırılmalıdır. Motorda iki adet askı asma aparatı bulunur. Bu aparatlar sayesinde motor hasta karyolalarına kolayca takılabilmektedir.

Pozisyon Aldıran Havalı Yatak Nasıl Pozisyon Verdirir?

Yatak sağ, orta ve sol pozisyonlarda yaklaşık 20-25 derece açıyla 8 dakika süreyle otomatik olarak kişiye pozisyon verir. Kişi kaç dakika arayla pozisyon verileceği motordaki ayar düğmeleri ile ayarlanabilir. Kişinin kilosu cihaza programlanarak ideal basınç sağlanır.

Pozisyon Aldıran Havalı Yatak Kullanırken Hastayı Sağına Soluna Çevirebilir Miyim?

Bu pozisyon verdirme işlemi gözle görülür bir işlem değildir. Yatak içerisindeki hücreler değişerek kişinin bası noktalarını değiştirir. Bu şekilde belirlenen dakikalarda kişinin vücudu hava almış olur. Yara oluşmasını önlemek için kullanılan bu yatakta, refakatçinin hastayı gece boyunca çevirmesine gerek yoktur. Bu yatak 24 saat kesintisiz olarak çalışabilir. Fakat yatak kullanımında hasta isteğe bağlı olarak çevrilebilir, yeri değiştirilebilir veya ara ara yataktan bir lift yardımıyla kaldırılabilir. Hasta sağına ve soluna olacak şekilde yatırabilir.

Pozisyon aldıran havalı yatak sayesinden hastada bası yarası oluşması engellenecek, oluşa yaralar ise kolayca kapanacaktır. Bu sayede refakatçi gece boyunca uykusundan uyanmayacak, hasta belirli aralıklara pozisyonlanacaktır.